O czym jest ta historia? O ludziach, o życiu, o relacjach, o małych społecznościach.
Czwórka nastolatków ginie w lesie. Stare legendy mówiły, żeby nie wchodzić do tego zagajnika. Kto lub co się w nim kryje i dlaczego nikt stamtąd nie wraca? Jaki udział w tej historii ma niepełnosprawna Helenka? W każdym ludzkim bajaniu jest ziarnko prawdy.
Sporo tutaj bohaterów, ale najważniejszym z nich jest chyba … samo życie. Upływa ono pozornie spokojnie, przeplata kolejne pokolenia i skrywa mroczne opowieści. Mieszkańcy wioski z jednej strony wspierają się i dbają o osamotnioną Helenkę, ale z drugiej pozostają ślepi na przemoc w rodzinie, na maltretowanie dzieci, na gwałty, na nadużywanie alkoholu, które jest często źródłem wielu nieszczęść. Dzieci tutaj też mają się różnie, jedne są kochane, otoczone troską i czułością a drugie skrzętnie skrywają siniaki. Małe społeczności gdzie każdy zna każdego mają pogmatwaną naturę, dobro i zło siedzą przy wspólnym stole a milczenie skrywa wiele zbrodni.
Powieść ta przelewa się przez palce niczym jedwab. Jest piękna, ulotna, zachwycająca. Mieni się różnymi odcieniami życia, zaskakuje odmiennością. Momentami mami miłością i zwyczajną ludzką dobrocią i życzliwością aby potem uderzyć mocno prawdziwym obrazem przemocy, odrzucenia czy nawet wynaturzenia.
Bardzo ujęła mnie relacja pomiędzy Samuelem i Antonim. Dwie obce osoby stworzył wieź tak silną, że wiele rodzin mogłoby jej pozazdrościć. Dwa różne charaktery, dwa różne pokolenia odnalazły drogę do siebie i otwarły się na swoje odmienności.
Mnóstwo myśli przewija się w głowie podczas lektury „Studni Heleny”. Sprawia ona wrażenie lekkiej opowieści, czasami empirycznej a w rzeczywistości sięga trzewi człowieczeństwa, obnaża istotę funkcjonowania w grupie, dociera do prawdziwych korzeni małych społeczności. Z jednej strony otula a z drugiej mocno „wali” pięścią po uczuciach. Obnaża bolesne i okrutne tajemnice.
Zaskoczyła mnie ta książka, oczarowała, poruszyła, przytuliła, zabolała i pozostawiła w zadumie.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-07-16
zaczytanaiska
W sercu Górnego Śląska, gdzie stare familoki pochylają się nad betonowymi placami, kryje się Hasi. Dawniej tętniące życiem osiedle górnicze, dziś stoi...
Estera, młoda Żydówka, dorasta w Nowym Sączu, który przed wojną był miastem wielu kultur. Po śmierci babci postanawia poznać przeszłość swojej rodziny...