Okładka książki - Studnia Heleny

Studnia Heleny

Cała opowieść toczy się wokół Heleny - niepełnosprawnej dziewczyny, żyjącej samotnie w starym domu pod lasem. Kobieta została pozostawiona przez ukochanego pod ołtarzem i od tego czasu cała wieś dyskretnie pomaga "Szalonej Helenie". Staruszka jednak wierzy że to są dobre wróżki, które sprawują nas nią opiekę.

~

Czytelnik śledzi też nastoletnie losy wsi. Niestety jak to młodzież w tym wieku ma różne głupie pomysły i oni wpadli na plan aby nocą chodzić po pobliskim lesie. Las jest owiany złowrogimi legendami, które krążą po okolicy i straszy się nimi zazwyczaj młodzież. Jak skończy się wyprawa? Czy młodzież postąpiła rozsądnie? Co z Szaloną Helena? Jak potoczą się losy wsi.

~

Dawno nie czytałam aż tak pięknej a za razem łamiącej serducho powieści. "Studnia Heleny" to historia o wzajemnym wsparciu, które naprawdę spajają całą społeczność. Nasza Beatka świetnie przedstawiła problemy nastolatków ale też to jak ciężko jest się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Bunt, dorastanie czy sposób przynależności do rówieśników to są rzeczy spotykane na co dzień.

~

Autorka w świetny sposób wykreowała bohaterów i od pierwszych stron już czuć, że żaden z nich nie jest przypadkowy. Każdy bohater ma przypinają jakąś rolę w społeczności tej wsi. Trudno mi jest wybrać ulubionego bohatera, ponieważ każdy z nich ma coś w sobie co przyciąga czytelnika.

~

Książkę po prostu chłonęłam, wręcz nie mogłam się od niej oderwać. Historia niby któtja ale zawiera wszystko co najważniejsze i odkrywa prawdę i przede wszystkim mnóstwo emocji. Najbardziej urzekło mnie dbanie o Helenę to coś wspaniałego i niestety już nie spotykanego w dzisiejszych czasach. "Studnia Heleny" na pewno zagości w moim sercu na dłużej, wyjątkowa historia pełna morałów i refleksji. Polecam kochani bo to książka, która uczy pokory, tolerancji ale przede wszystkim dbania o bliźniego.

Dziękuję wydawnictwu Mięta za egzemplarz ❤️

Kup książkę Studnia Heleny

El Roi
Beata Skrzypczak0
Okładka ksiązki - El Roi

Estera, młoda Żydówka, dorasta w Nowym Sączu, który przed wojną był miastem wielu kultur. Po śmierci babci postanawia poznać przeszłość swojej rodziny...

Hasi
Beata Skrzypczak 0
Okładka ksiązki - Hasi

W sercu Górnego Śląska, gdzie stare familoki pochylają się nad betonowymi placami, kryje się Hasi. Dawniej tętniące życiem osiedle górnicze, dziś stoi...