Jest weteranem wojennym i przyjmuje pracê latarnika, zastêpuj±c poprzedniego pracownika. Taka posada odpowiada Tomowi, gdy¿ odnajduje spokój i ciszê w rutynowej uporz±dkowanej pracy a tym samym mo¿liwo¶æ rozprawienia siê z demonami przesz³o¶ci i trapi±cymi go koszmarami. Poza g³ównymi zadaniami latarnika takimi jak obs³uga latarni czy raportowanie zajmujê siê równie¿ utrzymaniem w dobrym stanie wszelkich budynków gospodarskich. Co trzy miesi±ce otrzymuje niezbêdne do ¿ycia zapasy. Którego¶ razu, kiedy to ma okazjê wróciæ na sta³y l±d podczas urlopu, poznajê lokaln± dziewczynê. Miêdzy nimi nawi±zuje siê niæ sympatii i zakochuj± siê w sobie. Nie d³ugo potem pobieraj± siê i zamieszkuj± na wyspie, a Isabel zostaje ¿on± latarnika. Kobieta zafascynowana miejscem roz¶wietla nieco szar± codzienno¶æ Toma, a ten jest szczê¶liwy i ma szansê na uporanie siê z gryz±c± jego sumienie win± ocala³ego. Do pe³ni szczê¶cia brakuje im dzieci, ale ta luka nie zostaje wype³niona g³o¶nym p³aczem dziecka. Isabel dwukrotnie traci dziecko. A i trzecia ci±¿a nie koñczy siê pomy¶lnie. Te wydarzenia zostawiaj± ¶lad w postaci frustracji I za³amania. Nie d³ugo po tych wydarzeniach do brzegu wyspy przybija ³ód¼. Tom i Isabel sprawdzaj±, co zasz³o i okazuje siê, ¿e znajduje siê w niej mê¿czyzna i maleñkie dziecko. Mê¿czyzna nie ¿y³, ale dziewczynka, jak siê szybko okaza³o, by³a ca³a I zdrowa. Od tego momentu zaczynaj± siê, a w³a¶ciwie, trwaj± problemy ma³¿eñstwa, gdy¿ Tom chce zg³osiæ o zaj¶ciu tak, jak siê tego od niego wymaga, ale Isabel przekonuje go, by tego nie robi³. Wreszcie w tajemnicy przed wszystkimi przygarniaj± dziecko i traktuj± jak swoje. Posiadanie dziecka sprawi³o, ¿e dziewczyna by³a nie do poznania. Ona sta³a siê kochaj±ca matk± Lucy- tak te¿ j± nazwali- a i Tom móg³ pokazaæ bardziej ojcowskie, niezwykle opiekuñcze, oblicze. Wnet wracaj± do Partaguese, aby przedstawiæ ma³± swoim bliskim oraz j± ochrzciæ. Wcze¶niej, jednak¿e poznaj± historiê Hannah Potts, kobiety z bogatej rodziny, która wysz³a za Austriaka. To zdarzenie wywo³a³o ostracyzm w lokalnej spo³eczno¶ci, skutkuj±c ucieczk± ³odzi± jej mê¿a wraz z ich córeczk±. Nie trudno siê domy¶liæ, ¿e dójka znaleziona przy brzegu przez Toma i Isabel to Frank i córka Hannah. Co nastêpuje pó¼niej? Tego mo¿na siê domy¶liæ.
Z pocz±tku powie¶æ najbardziej przypomina powszechny obyczaj z rysem historycznym i nutk± dramatu. Toma ¿ycie nie by³o wcale takie ³atwe, jak siê mamy okazjê dowiedzieæ z przejmuj±cych wspomnieñ. Potem nastêpuje ewolucja w fabule w postaci w±tku mi³osnego. A nastêpnie zwrot w postaci zdarzenia z ³odzi±. To ostatnie jest mo¿e kluczowe, ale jego istota poci±ga za sob± tyle ci±gn±cych siê do samego koñca dramatyzmów, ¿e wszystko inne jakby ginie. Zaciera siê kwestia Traumy Toma. Przeistacza siê równie¿ w±tek mi³osny w co¶, co z³udzenia przypomina desperackie uczucie. A wszelkie tre¶ci z ¿ycia bohaterów zalewa niczym szkwa³ brzegi wyspy, temat macierzyñstwa. Staje siê on, w miarê jak ods³aniaj± siê karty powie¶ci, co prawda, wielowymiarowy i z³o¿ony, ale I przyt³aczaj±cy. Pojawiaj± siê równie¿ t³amsz±ce wyrzuty sumienia, a czytelnik staje siê stronniczy wobec postaci. Do tego dochodzi sporo akcji, gdy zapêtlone w±tki powoli nabieraj± czytelne kszta³ty a wszystko to na bazie przyw³aszczenia dziecka. Nie jest to jednak gnaj±ca na ³eb na szyje akcja, bo nale¿y pamiêtaæ, ¿e jest to dramat, a nie sensacja. Pytanie jednak: czy to aby ciekawie siê czyta? Odpowied¼: tak, ale dla wytrwa³ych i nastawionych na wy¿ej wymienion± tematykê, oraz dla wytrwa³ych, gdy¿ liczne opisy uczuæ, emocji i spostrze¿eñ bohaterów nawet krajobrazu ci±gn± siê czasem zbytnio. Choæ te ostatnie akurat maj± prawo bytu, gdy¿ ³adnie orientuj± nas w okoliczno¶ciach, w jakich przysz³o ¿yæ czy to mieszkañcom wysepki, czy miasteczka.
Na dobr± ocenê na pewno zas³uguj± szkice g³ównych bohaterów. S± ³atwo przyswajalne i wzbudzaj± w czytelniku w³a¶ciwe emocje. Podobnie ma siê sprawa z ca³± otoczk±, a mianowicie bohaterami drugoplanowymi. Stanowi± dobre t³o dla tego przedstawienia o bezduszno¶ci, egoizmie i za¶lepionej mi³o¶ci. Nie brak w nim scen prawdy wzruszenia, aczkolwiek te s± nieliczne. Tym, których mog³oby znu¿yæ czytanie i nast±pi³a u nich stagnacja w przerzucaniu kartek, powiedzmy w po³owie lub ku koñcowi, powiem, ¿e rozwi±zanie historii jest na plus, a co za tym idzie, po trudach i znojach ¶rodka powie¶ci, koñcówka nagle staje siê lekka, ³atwa i, najwa¿niejsze, a zarazem lekko kontrastuj±ce z ca³o¶ci± utworu, ciekawa.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2013-03-01
Tytu³ orygina³u: The Light Between Oceans
Jêzyk orygina³u: jêzyk angielski
T³umaczenie: Anna Dobrzañska
Doda³/a opiniê:
lourdes
Cz³owiek w swojej podró¿y przez ¿ycie jest niczym ¿elazo hartowane przez ka¿dy kolejny dzieñ i ka¿d± osobê, któr± spotyka na swej drodze. Blizny s± jak wspomnienia.
[...] aby my¶leæ o przysz³o¶ci, nale¿y pogodziæ siê z tym, ¿e nie zmieni siê przesz³o¶ci.
Wiêcej