Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o miêdzy oceanami

¦wiat³o miêdzy oceanami

Ocena: 4.89 (71 g³osów)
Inne wydania:

Samotno¶æ mo¿e byæ lekiem na ból, pozwala z dala od innych na zmaganie siê z tym co zrani³o i pozostawi³o blizny, niewidoczne dla oczu, lecz nie dla serca i umys³u. Jednak czasem kto¶ sprawia, ¿e do przesz³o¶ci drzwi przymykaj± siê i znowu wa¿na jest tera¼niejszo¶æ, a i przysz³o¶æ nabiera ja¶niejszych barw. Szczê¶cie jest w zasiêgu rêki, wydaje siê takie ³atwe do osi±gniêcia, dla niego mo¿na wiele po¶wiêciæ, ale rachunek za chwile s³abo¶ci zawsze w koñcu zostanie wystawiony. Wyspa Janusa dla niektórych wydaje siê ostatnim miejsce na Ziemi, gdzie chcieliby zamieszkaæ. Tom uwa¿a inaczej, ten kawa³ek l±du, smagany s³onymi porywami wiatru, jest dla niego punktem, pozwalaj±cym na, przynajmniej czasowe, odepchniêcie od siebie wspomnieñ. Wci±¿ wracaj± do niego obrazy z Wielkiej Wojny i twarze tych co stracili w niej ¿ycie. Posada latarnika to ucieczka od frontu, ¶mierci i kilku lat niewyobra¿alnego dla wiêkszo¶ci koszmaru. Jednak niekiedy pojawia siê niespodziewana szansa na pozostawienie za sob± z³a jakiego siê do¶wiadczy³o. Isabel jest odwa¿na, pe³na rado¶ci i zakochana w Tomie, nie przera¿a jej perspektywa zamieszkania na bezludnej wyspie, z daleka od bliskich. Nie boi siê tego, wie, ¿e u jej boku bêdzie kto¶ kogo kocha i to z wzajemno¶ci±. Nic nie zapowiada dramatu, którego stan± siê uczestnikami, jeszcze mog± cieszyæ siê sob± i przysz³ym radosnym wydarzeniem. Niestety poronienia i utrata dziecka to ogromny wstrz±s dla obojga, ale nawet w takich bolesnych momentach nie odwracaj± siê od siebie, s± dla siebie oparciem. Los jednak wystawia ich na kolejn± próbê, do brzegu wyspy dobija ³ódka z niecodziennymi pasa¿erami zmieniaj±c wszystko. Kim jest nie¿yj±cy mê¿czyzna i ¿ywe niemowlê? Dla Toma to wa¿ne pytania, Isabel natomiast skupia siê na dziecku, rozs±dek i serce nie id± tym razem w parze. Jedno z nich zdaje sobie a¿ zanadto sprawê co oznacza decyzja podjêta pod wp³ywem uczuæ, lecz widz±c ból ukochanej osoby, rozwaga zostaje zignorowana, chocia¿ nie da siê zapomnieæ o z³amaniu w³asnych zasad. Czy mo¿na jednocze¶nie byæ szczê¶liwym i ¿yæ ze ¶wiadomo¶ci± o tragedii kogo¶ innego? Wyspa Janusa mia³a byæ azylem, miejscem gdzie demony przesz³o¶ci zostan± okie³znana, by³a ¶wiadkiem szczê¶cia i niewyobra¿alnego smutku. Czy rado¶æ maj±ca u swych podstaw ból innych nie jest oszukiwaniem samego siebie? Mo¿e to jedynie iluzja, kalecz±ca ludzie jeszcze dotkliwej ni¿ bolesna rzeczywisto¶æ? Bardzo du¿o napisano ksi±¿ek o ró¿norodnych obliczach mi³o¶ci, temat ten jest niewyczerpany,gdy¿ ka¿da jest inna, niepodobna i jedyna w swoim rodzaju. Nie zawsze jest nazwana po imieniu, czasem ¶wiadcz± o niej jedynie czyny i mówi± o jej sile o wiele wiêcej ni¿ jakiekolwiek wypowiedziane s³owa. "¦wiat³o miêdzy oceanami" to opowie¶æ o mi³o¶ci, maj±cej wiele twarzy, ale przede wszystkim o ludziach w jakich ma swój pocz±tek, rozwija siê i przede wszystkim, którzy poddaj± j± próbom. M.L. Stedman przedstawi³a w osobach Toma i Isabel ca³± gamê jej odcieni, niekiedy jasnych a¿ po mroczno-bolesne. Mog³oby siê wydawaæ, ¿e nie ma nic niezwyk³ego w historii latarnika i jego ¿ony, po prostu m³odzi ludzie ze swoimi problemami, mo¿e tylko miejsce nie tak zwyczajne. Ju¿ po pierwszych przeczytanych rozdzia³ach wiemy, i¿ przed nami powie¶æ jaka poch³onie nas bez reszty i wprost zmusi do zastanowienia siê nad tym co rzeczywi¶cie jest wa¿ne w ¿yciu i jak jedna decyzja zmienia dos³ownie wszystko. "¦wiat³o miêdzy oceanami" to historia wielowarstwowa, z pe³nym wachlarzem emocji, poruszaj±ca i nie pozostawiaj±ca obojêtnym na to co jest udzia³em bohaterów, w±tki uzupe³niaj± siê nawzajem, tworz±c portret ludzi poranionych i próbuj±cych na nowo zbudowaæ swój ¶wiat pomimo prze¶laduj±cych ich demonów przesz³o¶ci. Niektórzy z nich gubi± siê w momencie gdy musz± stawiæ czo³a skutkom swoich wyborów i nie umiej± pogodziæ siê z prawd±, lecz tu¿ obok nich jest kto¶ wspieraj±cy ich, bior±cy na barki ciê¿ar wspólnej winy bez s³owa skargi i dochowuj±cy tajemnicy pomimo w³asnego bólu. Ksi±¿ce M.L. Stedman daleko do ³zawej historii, chocia¿ niewykluczone, ¿e mog± siê one pojawiæ za spraw± losów Toma i Isabel, dwójki ludzi, bezpo¶rednio i po¶rednio zmuszonych do zmierzenia siê tym co pozostawi³a po sobie wojna. Tych dwoje balansuje pomiêdzy szczê¶ciem, dramatycznymi decyzjami, cieszy siê z wyrwanych losowi chwilami rado¶ci, próbuj±c uciec od pod±¿aj±cego za nimi rani±cymi wspomnieniami. Czasem to co cz³owieka nie zabija ³amie go, mi³o¶æ pozwala w takim momencie na zaleczenie ran, ale blizna zawsze ju¿ pozostanie, rzucaj±c cieñ na wszystko co przyjdzie pó¼niej. Sam tytu³ "¦wiat³o pomiêdzy oceanami" ma wiele znaczeñ, jedne nasuwaj± siê od razu, inne przychodz± jaki¶ czas po lekturze, ka¿de z nich nie wyklucza siê, uzupe³niaj± siê nawzajem i wzbogacaj±c niezwyk³± historiê latarnika i jego ¿ony.

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o miêdzy oceanami:

Wydawnictwo: Albatros
T³umaczenie: Anna Dobrzañska
Doda³/a opiniê: Kasia Pessel

Tagi: bóg

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce ¦wiat³o miêdzy oceanami

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o miêdzy oceanami

Cytaty z ksi±¿ki

[...] aby my¶leæ o przysz³o¶ci, nale¿y pogodziæ siê z tym, ¿e nie zmieni siê przesz³o¶ci.

Wiêcej

Cz³owiek w swojej podró¿y przez ¿ycie jest niczym ¿elazo hartowane przez ka¿dy kolejny dzieñ i ka¿d± osobê, któr± spotyka na swej drodze. Blizny s± jak wspomnienia.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki

Zobacz tak¿e

Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje