¦wietnie ukaza³a ¿yciowe dylematy pochodz±ca z Australii M.L. Stedman w swoim debiucie. Tak, to genialny debiut, który doczeka³ siê ekranizacji. Uwielbiam debiuty a ten tytu³ poleca³o mi tak wiele osób, ¿e czu³am i¿ to nie bêdzie stracony czas.
Przenie¶my siê w czasie i przestrzeni na maleñk± wysepkê Janus Rock, le¿±c± u wybrze¿y Australii, tam gdzie mieszaj± siê wody Oceanu Indyjskiego i Po³udniowego. W 1920 roku by³y wojskowy Tom Sherbourne otrzyma³ tam posadê latarnika. Chcia³ zapomnieæ o tym, co prze¿y³ na wojnie i jak wielu ludzi zabi³. Z czasem w jego ma³ym królestwie pojawi³a siê kobieta - Isabel. By³a dobr± i kochaj±c± ¿on± dla tego ma³omównego mê¿czyzny, jednak nie potrafi³a daæ mu dziecka.
By³ 27 kwietnia 1926 roku, kiedy Isabel sadzi³a krzew rozmarynu na trzeciej ju¿ mogile, gdy us³ysza³a p³acz dziecka. W tym samym czasie Tom przez lornetkê dostrzeg³ ³ód¼ i zawo³a³ ¿onê. Znale¼li martwego mê¿czyznê i kwil±ce niemowlê. Nie wiedzieli, ¿e ta chwila ca³kowicie zmieni ich ¿ycie. I nie tylko ich...
Szarpani emocjami nie s± pewni jak± decyzjê podj±æ. Czy matka maleñstwa utonê³a? A mo¿e gdzie¶ na nie czeka?
Jednak maj±c wizjê dotychczasowych niepowodzeñ i brak szans na kolejn± ci±¿ê ¿ony, Tom ulega jej namowom i postanawia zatuszowaæ fakt, ¿e ³ódka kiedykolwiek dop³ynê³a na wyspê. Lata mijaj±, dziewczynka ro¶nie, ale ro¶nie jeszcze co¶... Wyrzuty sumienia Toma, który... Nie, tego ju¿ nie zdradzê.
Napiszê tylko tyle - koniecznie musicie przeczytaæ tê powie¶æ! Proponujê te¿ przygotowaæ chusteczki do ocierania ³ez wywo³anych wzruszeniami.
Autorka nakre¶li³a wspania³y obraz wojennych bohaterów, po których bliscy jeszcze d³ugo p³acz±, samotno¶ci, której poszukuj±, by móc w spokoju prze¿yæ resztê ¿ycia oraz niespodziewane pojawienie siê mi³o¶ci, zmieniaj±cej nieco plany.
W³o¿y³a w codzienno¶æ swoich postaci ból po stracie nienarodzonych dzieci, konieczno¶æ godzenia siê z kolejnymi traumami a tak¿e trud w podejmowaniu decyzji, wcale nie bêd±cej ³atw± - czy odnalezione na falach dziecko mo¿na uznaæ za swoje. Dar taki kochaæ czy te¿ mo¿e pozbawiæ siê tego uczucia oddaj±c, bo przecie¿ nie nale¿y do nich...
Przyznajê, ¿e to ogromny dylemat! Bardzo trudna decyzja do podjêcia. Dla obojga. Choæ pó¼niejsze wydarzenia zweryfikowa³y nieco moje postrzeganie ich wyboru. Czy na pewno by³ dobry? Kto najbardziej na nim ucierpia³? Czy by³y plusy wydarzeñ z kwietnia 1926 roku?
Stedman powoli buduje napiêcie i nie od razu dowiadujemy siê kim by³ nie¿yj±cy mê¿czyzna i maleñkie dziecko oraz jakie wydarzenia spowodowa³y, ¿e znale¼li siê w ³odzi. Gdy siê pozna ich historiê to czy punkt widzenia nieco siê nie zmienia? Jak potoczy siê los g³ównych bohaterów i ich znalezionej córeczki?
Gwarantujê Wam wiele emocji, zwroty akcji jak w kryminale, wiele szczê¶cia i nieszczê¶cia ludzkiego, strach w oczach nierozumiej±cego dziecka, ale najbardziej poruszy³ mnie sam fina³. Mimo wszystko.
Podsumowuj±c - "¦wiat³o miêdzy oceanami" cudowny i wzruszaj±cy debiut o sile mi³o¶ci, o przyrzeczeniach, ³amaniu obietnic, dobrych intencjach, wyrzutach sumienia, pragnieniu mi³o¶ci i pe³nej rodziny o poronieniach, bólu i rozpaczy oraz o podarunku od losu. To historia w której ¶cieraj± siê pozytywne emocje z tymi negatywnymi. Naprzeciw podekscytowaniu i uczuciom matki wychodz± w¶ciek³o¶æ, z³e wybory a godziæ je próbuj± granice wytrzyma³o¶ci. ¯al walczy z nienawi¶ci± a ulga miesza ze smutkiem. Gor±co polecam!
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2016-10-26