Okładka książki - Światło w mroku

Światło w mroku

*współpraca reklamowa*

Twórczość autorki jest mi dobrze znana, jej książki dość regularnie pojawiają się w mojej biblioteczce, a ta zdecydowanie może starać się o pozycję ulubionej. Książka zachwyca przepięknym wydaniem, mroczą okładką, barwionymi brzegami, detalami w środku, a sama historia, która należy do ciężkich i bardzo trudnych, wciąga od pierwszej strony. To dark romans z prawdziwego zdarzenia, pełen mroku, ciężkich i kontrowersyjnych tematów, brutalności, zła i trudnych wyborów, gdzie łaska, zaufanie czy odkupienie są towarem deficytowym.

Rosaline od dawna żyje pod dyktando brata, który traktuje ją niczym nic nie wartą śmieć. Dziewczyna pracuje, znosi kolejne poniżenia, groźby i agresję brata, który czerpie na niej korzyści, ale wciąż mu mało. Wkrótce też Ros trafia do piekła, do świata, w którym staje się towarem, rzeczą, a ku jej rozpaczy skazał ją na to wszytko jej rodzony brat. Dziewczyna traci nadzieję, nie widzi sensu dalszej walki i życia, staje na granicy życia i śmierci, a wtedy pojawia się ON. Liam mężczyzna, który trafił do tego świata z ważnego powodu, który się w nim zatracił, ale Rosaline stała się dla niego światłem, drogą do odkupienia. Liam chce jej pomóc, wyciąga do niej pomocną dłoń, nie mając pojęcia gdzie to wszystko ich zaprowadzi, tym bardziej, że każdy czeka na ich najdrobniejszy błąd by wykorzystać to przeciwko nim.

To było mocne, nawet bardzo, choć powiem szczerze, że gdzieś tam myślałam, że będzie jeszcze mocniej. To książka ciężka, poruszająca bardzo trudne tematy, przepełniona mrokiem, brutalnością i złem. To co się w niej dzieje nie jest dla wrażliwych, więc naprawdę przed lekturą trzeba się dobrze zastanowić. To powieść, pełna drastycznych wydarzeń, wymownych i dość obrazowych opisów, niektóre opisywane wydarzenia mogą budzić u niektórych dyskomfort, a dla mnie podobnych popaprańców stanowić może kwintesencję dark romansu. Autorka tutaj nie przebierała w środkach i ja jestem pełna podziwu, dla tego co stworzyła i dla jej odwagi, że tak mocno weszła w te niebezpieczne i kontrowersyjne rewiry.

Książka zabiera nas do mrocznego i brutalnego świata, w którym trzeba walczyć o przetrwanie, gdzie zaufanie czy nadzieja to luksus. Autorka pokazuje nam bezwzględnych ludzi, którzy dla pieniędzy są gotowi na wszystko. Odkrywamy tutaj najmroczniejsze strony człowieczeństwa i patrzymy na to jak nawet ci najbardziej prawi potrafią się pogubić. Nie znajdziecie tutaj uroczego romansu, słodkich scen, namiętnych wybuchów czy iskier napięcia. Poczujecie dreszczyk emocji, dostaniecie skomplikowaną relację, która budowana jest po trupach. Dostaniemy relację pełną bólu, napięć, niedopowiedzeń, krzyków, niepewności, strachu, która rodzi się po cichu, z potrzeby odrobiny czułości, uwagi czy chęci ratunku. Ogólnie wątki romantyczne niby są, ale ukryte pomiędzy wierszami.

Na uwagę oczywiście zasługują tutaj bohaterowie, których autorka nam tutaj umiejętnie wykreowała, i choć zdecydowanej większości nie da się lubić, nawet powiedziałabym, że nie wolno ich lubić, to ich kreacje są po prostu genialne. Każdy ważny dla powieści bohater ma swoje cechy, jest ukształtowany w każdym nawet najmniejszym szczególe, skupiając się głównie na tych negatywnych cechach. Główni bohaterowie zaś mają w sobie tą odrobinę światła, tej nadziei, tli się w nich jakaś ociupinka dobra, która pomimo tego całego chaosu i bagna w jakim się znaleźli wciąż jest i czeka na to co dalej. Jestem pod ogromnym wrażeniem tych postaci, choć nie powiem, że się z nimi polubiłam, bo nie da się ich jednoznacznie określić, a mieli też w sobie te cechy, które mnie szczerze irytują więc, ocenić ich musicie sami.

Książka wciągnęła mnie z marszu, była dokładnie taka jak lubię. Było mrocznie, brutalnie, krwawo, niebezpiecznie, z dreszczykiem, z emocjami, z trudnymi tematami, z napięciem, z tym czymś, co nie pozwoliło mi się od niej oderwać ani na sekundę. Przeczytałam za jednym zamachem, lektura mnie poruszyła, wywarła na mnie ogromne wrażenie, czytałam ją z zapartym tchem i z otwartą buzią, z czego nawet moje dzieci się śmiały. Mimo to, że mi się ogromnie podobało i szczerze będę tą książkę polecać, to jednak nie jest to lektura dla wszystkich, wrażliwym czytelnikom radzę się dobrze zastanowić nad jej lekturą, to trochę książka dla odważnych, którzy za pan brat są z dramatami, drastycznością, psycholami, złolami itp. Ja polecam i zachęcam do lektury, ale zalecam też rozważne podejście do lektury, bo 18+ to moim zdaniem trochę nieadekwatne oznaczenie.

Informacje dodatkowe o Światło w mroku:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-02-18
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Zobacz opinie o książce Światło w mroku

Kup książkę Światło w mroku

Król Midas
Magdalena Szweda0
Okładka ksiązki - Król Midas

Leonardo Binenti miał wszystko, na czym mu zależało: władzę, szacunek i pieniądze. Pracował na to wiele lat dopingowany przez zemstę i rozgoryczenie. Kiedy...

Do zakochania dwa ugryzienia
Magdalena Szweda0
Okładka ksiązki - Do zakochania dwa ugryzienia

Ona, on… i Tayson? Takiego miłosnego trójkąta nikt się nie spodziewa!   Vivien chciała tylko wyrwać parę chwastów w ogrodzie i miło spędzić sobotni...

Opad
Opad