Okładka książki - Syn Wiatru. Bękart

Syn Wiatru. Bękart

#recenzja

Anna Stryjewska Autor

Skarpa Warszawska

Anna Stryjewska to moja ulubiona łódzka pisarka. Książki Ani biorę w ciemno. Kocham je za to, że je się nie tylko czyta, ale je się czuje i przeżywa.

Każda książka pisarki pobudza moje zmysły.

Z łatwością mogę sobie wyobrazić klimat Łodzi sprzed lat i odbyć wirtualną podróż z bohaterami literackimi.

Ponadto każda książka Ani pobudza zmysł emocjonalny.

I taka jest historia małego Szymka. Książka "Bękart" pierwsza część serii "Syn wiatru" już od pierwszych stron przyciąga uwagę czytelnika emocjonalną głębią i wyrazistymi bohaterami.

Szymek, mieszkający na Złotnie jest przykładem losów dziecka z lat 70 tych ubiegłego wieku. Ten chłopiec od najmłodszych lat walczy o swoją tożsamość i próbuje odnaleźć własne miejsce w otaczającym go świecie. Żyje ze swoimi kompleksami. Proces dojrzewania przebiega u niego szybko, szybciej niż powinien.

To dziecko najpierw traci matkę. Ojciec go nie chce. Babcia stosuje wobec niego autokratyczne metody wychowawcze. Kocha go, ale nie potrafi tego wyrazić.Jedyną osobą, która go wspiera jest wujek, brat matki, ale i ten go opuszcza. Chłopiec trafia do domu dziecka.

I tutaj los się do niego uśmiecha. Odnajduje go osoba z bliskiej rodziny, która daje mu duże pokłady dobra i miłości.

"Bękart" to historia o samotności i traumach z dzieciństwa. To historia o cierpieniu i o potrzebie miłości i akceptacji.

Ta książka pokazuje jak przeszłość wpływa na teraźniejszość i jak trudna bywa droga do zrozumienia i odnalezienia siebie.

Pojawiają się tutaj trudne tematy. Jest ból po stracie bliskich, jest odrzucenie i walka o władną godność.

Ale jest też nadzieja.

Trudny początek życia nie musi oznaczać przegranej

Podczas czytania tej książki odczuwałam smutek, napięcie i współczucie dla bohaterów. Ci bohaterowie są bardzo autentyczni. Mają swoje wady i zalety. Pisarka przedstawia ich wraz z mechanizmami warunkującymi ich zachowanie, co ulatwia zrozumienie ich postępowania.

Uważam, że ta książka jest warta przeczytania. Jest ona dla tych, którzy lubią historie pełne emocji i tajemnic. Ona skłania do refleksji i pokazuje, że życie nie zawsze jest łatwe, ale zawsze warto walczyć o siebie i doceniać dary losu, który bywa nieprzewidywalny.

Czekam z niecierpliwością na kontynuację losów Szymka.

Informacje dodatkowe o Syn Wiatru. Bękart:

Kup książkę Syn Wiatru. Bękart

Bal na statku Wenecja
Anna Stryjewska0
Okładka ksiązki - Bal na statku Wenecja

Luksusowy wycieczkowiec Wenecja wypływa w długi rejs z Barcelony aż do Nowego Jorku. Jakub i Leonid to dwaj przyjaciele, którzy odbywają kontrakt na statku...

Noc cudów
Anna Stryjewska0
Okładka ksiązki - Noc cudów

Przejmująca, pełna magii i cudów opowieść o tym, że przeszłość może skrywać największe tajemnice! Małgorzata Skupińska, nauczycielka z długoletnim stażem...

Opad
Opad