Okładka książki - Szczelina mroku

Szczelina mroku

Tom 2 cyklu Historia Naridy

„Szczelina mroku” – Karolina Ligocka

„Szczelina mroku” to książka, która nie prowadzi czytelnika za rękę. Ona wciąga, zamyka drzwi i każe iść dalej w półmroku, nie dając pewności, co czeka za kolejnym zakrętem. Od pierwszych stron czułam, że to historia, w której piekło nie jest jedynie miejscem  jest stanem umysłu, lękiem, wspomnieniem i wyborem.

Autorka buduje świat pełen demonów, mroku i niepokoju, ale robi to w sposób, który działa znacznie głębiej niż zwykły strach. Tu nie chodzi tylko o istoty z piekła rodem, lecz o to, co kryje się w człowieku. O granice, które łatwo przekroczyć, gdy znajdzie się w odpowiednich okolicznościach. O to, jak cienka bywa linia między potępieniem a ocaleniem.

Najbardziej poruszyło mnie to, że w tej historii mrok nie jest jednoznaczny. On przytłacza, przeraża, ale jednocześnie… odsłania prawdę. To właśnie w cieniu bohaterowie zmuszeni są spojrzeć na siebie bez masek. I czasem  co szczególnie zapadło mi w pamięć  właśnie tam można dostrzec prawdziwe światło.

Delikatne, kruche, ale szczere. Takie, które nie krzyczy, tylko trwa.
Klimat powieści jest gęsty, momentami duszny, a napięcie narasta powoli, konsekwentnie. Nie ma tu miejsca na przypadkowe sceny wszystko prowadzi do refleksji nad winą, karą, przeznaczeniem i odkupieniem. Czy demony zawsze są tymi najgorszymi? A może prawdziwe piekło rodzi się w decyzjach, które podejmujemy?

„Szczelina mroku” zostawiła mnie z myślami, które nie zniknęły po zamknięciu książki. To historia, która nie daje prostych odpowiedzi, ale zadaje pytania, od których trudno uciec. Jest mroczna, intensywna i niepokojąco prawdziwa w swoich emocjach.

Jestem ciekawa, czy Wy również w takich historiach szukacie światła tam, gdzie z pozoru nie ma go wcale.

#SzczelinaMroku #KarolinaLigocka #mrok #demony #piekło #fantastyka #ciemnastrona #światłowcieniu #książkowelove #czytam #recenzja #bookstagrampl

Informacje dodatkowe o Szczelina mroku:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-06-18
Dodał/a opinię: Paulina Wontka

Tagi: fantastyka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Szczelina mroku

Kup książkę Szczelina mroku

Piekielne Niebo
Karolina Ligocka 0
Okładka ksiązki - Piekielne Niebo

Osiemnastoletnia anielica Narida zostaje oskarżona o morderstwo, a następnie upada strącona z Nieba. Okaleczona i odarta z anielskości trafia na Ziemię...