Kto ma ochotę na przygodę nie z tej ziemi z bohaterami, których pokocha od pierwszego wejrzenia?
Reginalda Kozłowska, autorka romansów (dokładnie jednego) w skutek niefortunnych finansowych zbiegów okoliczności trafia do wsi Dębogóra, gdzie na 3 miesiące ma wynajęty pokój. Właściciel domu Rafał Markowski zaskoczony lokatorką (wynajmu dokonała jego była żona) nie ma świadomości, że właśnie próg jego domu przekroczyła zabójcza trąba powietrzna i królowa wszelkiego chaosu. Od tego momentu Dębogóra i Rafał nie zaznają spokoju, dotkną ich mordy, diabły, poszukiwacze zaginionego skarbu, otrucia oraz wszelkie inne nieszczęścia. Jesteście ciekawi czy sympatyczny Rafał i spokojna Dębogóra mają szansę wyjść z tego cało?
O rany, ale ja się uśmiałam. Jeszcze mnie przepona boli. Cudowna to była historia. Z komediami kryminalnymi mam często tak, że w pewny momencie zaczynają mnie nużyć, ponieważ autorzy chyba chcą przedobrzyć z humorem i głównie się skupiają na gagach zamiast na wiarygodnej akcji. Tutaj dostałam komedię idealną, a jej bohaterów pokochałam od pierwszego spotkania.
Pani Banach wymyśliła niebanalną, logiczną historię, bez zbędnych naciągnięć i ukoronowała ją bardzo charyzmatycznymi, barwnymi i wiarygodnymi bohaterami. Regi - drobna kobietka - jest królową wszelkich katastrof, nieszczęść, demolki, przebywanie w jej towarzystwie grozi utratą zdrowia albo nawet i życia. Przyznam, że zna taką osobę choć o mniejszych zdolnościach dewastacyjnych (może dopiero się rozwija). Rafał, to dżentelmen w każdym calu, który dzielnie znosi, choć nie bez konsekwencji, chaos w osobie jego lokatorki. Koniecznie musicie też poznać Carlosa Antonia, który jest twórcą niezwykłych zagadek lingwistycznych. Ryczałam ze śmiechu gdy coś z siebie „wypluł” i głowiłam się niczym fizyk atomowy o co mu chodzi.
Jeśli każda książka Pani Iwony Banach ma taki potencjał to właśnie stałam się jej dozgonną fanką. „Szczęśliwy pech” to historia przeurocza, prześmieszna, napisana z niesamowitą swadą i polotem, którą czyta się z rumieńcami na twarzy, która trudno jest odłożyć, którą czytelnik pokocha od pierwszych stron. Takich komedii kryminalnych mi brakowało.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję @wydawnictwo_dragon
#iwonabanachautorka
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2013-09-18
zaczytanaiska
Życie bibliotekarzy nie może być nudne - szczególnie jeśli odwiedzają ich nietypowi czytelnicy albo... sami bohaterowie! Pewnej nocy w bibliotece pojawia...
Ulica Rajska jest willowym rajem. Spokojnym miejscem, przystanią dla ludzi eleganckich i zamożnych. Mieszka tam pewien młody policjant, ale to nikomu nie...