Po pierwszej części serii "Siostry ze Starego Młyna" byłam pewna, że sięgnę po kontynuację bez chwili wahania. Polubiłam Marysię od pierwszych stron jej delikatność, wewnętrzną siłę i to, że mimo przeciwności wciąż próbowała odnaleźć swoje miejsce. Zakończenie pierwszego tomu pozostawiło mnie z wieloma pytaniami i przeczuciem, że jej życie wkrótce obierze zupełnie inny kierunek. Sięgając po "Tajemnicę" Ilony Gołębiewskiej, miałam więc wrażenie, jakbym spotykała starą znajomą, której losy nie pozwalały mi o sobie zapomnieć.
Ilona Gołębiewska to autorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Napisała wiele pięknych, poruszających historii, a każda z nich jest jak emocjonalna podróż w głąb ludzkiego serca. Jej styl, pełen ciepła i prawdy o życiu, sprawia, że trudno oderwać się od lektury. Już sam tytuł "Tajemnica" intryguje, a okładka doskonale wpisuje się w klimat całej serii, jest subtelna, nostalgiczna i pełna symboliki.
W tej części śledzimy dalsze losy Marysi Złotowskiej, kobiety, która z pozoru ma wszystko. Ma stabilną pracę, ułożone życie i mężczyznę u boku. Jednak życie lubi przewracać plany do góry nogami. Konflikt z przełożonym sprawia, że bohaterka trafia do Lublina, a ten przymusowy powrót w rodzinne strony staje się dla niej punktem zwrotnym. W Młynarzówce Marysia konfrontuje się z przeszłością i z rodzinnymi tajemnicami, bólem i emocjami, które przez lata spychała na bok.
Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi doskonale pisać o emocjach. W tej historii pojawia się melancholia, tęsknota, ale też przebudzenie. Uczucie, które przychodzi wtedy, gdy człowiek w końcu pozwala sobie być sobą. Marysia nie jest już tą samą kobietą co wcześniej. Mierzy się z chorobą, samotnością i zwątpieniem, ale właśnie te doświadczenia prowadzą ją do refleksji, że szczęście nie tkwi w perfekcji, a w autentyczności.
Jednym z najciekawszych momentów książki jest odnowienie relacji z ciocią Matyldą i konfrontacja z jej siostrą Martą. Pokazane sceny pełne napięcia, wzruszeń i trudnych emocji, które pokazują, jak bardzo przeszłość potrafi wpływać na teraźniejszość. A w tle pojawia się Jakub – mężczyzna, którego obecność w życiu Marysi rodzi pytania, czy można pokochać na nowo, gdy w sercu wciąż tkwi cień dawnych ran? Czy warto zaryzykować i zawalczyć o siebie, nawet jeśli świat zdaje się walić w posadach?
Podczas czytania książki, towarzyszyło mi całe spektrum emocji, od smutku i wzruszenia po ciepło i nadzieję. To powieść o odkrywaniu siebie, o granicach, które czasem trzeba postawić, by odzyskać spokój. O domu, który nie zawsze jest miejscem na mapie, ale przestrzenią w sercu.
Najbardziej spodobało mi się to, jak autorka ukazała przemianę Marysi, jej wewnętrzne dojrzewanie i odwagę, by w końcu żyć po swojemu. To piękna, mądra i bardzo emocjonalna książka, którą polecam każdemu, kto lubi powieści z duszą. "Tajemnica" to historia o życiu, które nie zawsze bywa łatwe, ale zawsze warte jest przeżycia, po swojemu i z nadzieją.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-10-29
Poczytajzemna
Nowa powieść bestsellerowej autorki! Potrzeba bycia kochanym określa nasze życia. Błądzimy, szukamy, wciąż mamy nadzieję, że obok nas pojawi się...
Los bywa kapryśny. Raz nam daje, raz zabiera. Obsypuje szczęściem, by po chwili odebrać ostatnie okruchy nadziei. Przekonała się o tym Lena Mazur, która...