Okładka książki - Tajemnica

Tajemnica

Po pierwszej części serii "Siostry ze Starego Młyna" byłam pewna, że sięgnę po kontynuację bez chwili wahania. Polubiłam Marysię od pierwszych stron jej delikatność, wewnętrzną siłę i to, że mimo przeciwności wciąż próbowała odnaleźć swoje miejsce. Zakończenie pierwszego tomu pozostawiło mnie z wieloma pytaniami i przeczuciem, że jej życie wkrótce obierze zupełnie inny kierunek. Sięgając po "Tajemnicę" Ilony Gołębiewskiej, miałam więc wrażenie, jakbym spotykała starą znajomą, której losy nie pozwalały mi o sobie zapomnieć.

Ilona Gołębiewska to autorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Napisała wiele pięknych, poruszających historii, a każda z nich jest jak emocjonalna podróż w głąb ludzkiego serca. Jej styl, pełen ciepła i prawdy o życiu, sprawia, że trudno oderwać się od lektury. Już sam tytuł "Tajemnica" intryguje, a okładka doskonale wpisuje się w klimat całej serii, jest subtelna, nostalgiczna i pełna symboliki.

W tej części śledzimy dalsze losy Marysi Złotowskiej, kobiety, która z pozoru ma wszystko. Ma stabilną pracę, ułożone życie i mężczyznę u boku. Jednak życie lubi przewracać plany do góry nogami. Konflikt z przełożonym sprawia, że bohaterka trafia do Lublina, a ten przymusowy powrót w rodzinne strony staje się dla niej punktem zwrotnym. W Młynarzówce Marysia konfrontuje się z przeszłością i z rodzinnymi tajemnicami, bólem i emocjami, które przez lata spychała na bok.

Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi doskonale pisać o emocjach. W tej historii pojawia się melancholia, tęsknota, ale też przebudzenie. Uczucie, które przychodzi wtedy, gdy człowiek w końcu pozwala sobie być sobą. Marysia nie jest już tą samą kobietą co wcześniej. Mierzy się z chorobą, samotnością i zwątpieniem, ale właśnie te doświadczenia prowadzą ją do refleksji, że szczęście nie tkwi w perfekcji, a w autentyczności.

Jednym z najciekawszych momentów książki jest odnowienie relacji z ciocią Matyldą i konfrontacja z jej siostrą Martą. Pokazane sceny pełne napięcia, wzruszeń i trudnych emocji, które pokazują, jak bardzo przeszłość potrafi wpływać na teraźniejszość. A w tle pojawia się Jakub – mężczyzna, którego obecność w życiu Marysi rodzi pytania, czy można pokochać na nowo, gdy w sercu wciąż tkwi cień dawnych ran? Czy warto zaryzykować i zawalczyć o siebie, nawet jeśli świat zdaje się walić w posadach?

Podczas czytania książki, towarzyszyło mi całe spektrum emocji, od smutku i wzruszenia po ciepło i nadzieję. To powieść o odkrywaniu siebie, o granicach, które czasem trzeba postawić, by odzyskać spokój. O domu, który nie zawsze jest miejscem na mapie, ale przestrzenią w sercu.

Najbardziej spodobało mi się to, jak autorka ukazała przemianę Marysi, jej wewnętrzne dojrzewanie i odwagę, by w końcu żyć po swojemu. To piękna, mądra i bardzo emocjonalna książka, którą polecam każdemu, kto lubi powieści z duszą. "Tajemnica" to historia o życiu, które nie zawsze bywa łatwe, ale zawsze warte jest przeżycia, po swojemu i z nadzieją.

Informacje dodatkowe o Tajemnica:

Kup książkę Tajemnica

Miłość ma twoje imię
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Miłość ma twoje imię

Nowa powieść bestsellerowej autorki! Potrzeba bycia kochanym określa nasze życia. Błądzimy, szukamy, wciąż mamy nadzieję, że obok nas pojawi się...

Twój uśmiech
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Twój uśmiech

Los bywa kapryśny. Raz nam daje, raz zabiera. Obsypuje szczęściem, by po chwili odebrać ostatnie okruchy nadziei. Przekonała się o tym Lena Mazur, która...