Okładka książki - Tajemnica

Tajemnica

*współpraca reklamowa*

Już pierwszy tom tej serii mnie oczarował, ale przy tym drugim totalnie odpłynęłam, całkowicie oddałam się lekturze. Fabuła mocno mnie poruszyła, zwróciła uwagę na ważne sprawy, pozwoliła zrobić taki życiowy przegląd. Ten tom podobał mi się bardziej, znajomość poprzedniej części nie jest konieczna, żeby ogarnąć to co się dzieje, niemniej warto po nią sięgnąć. Historia tym razem skupia się na drugiej z sióstr Złotowskich - Marysi.

Marysia ma wszytko pod kontrolą, żyje swoim zaplanowanym i uporządkowanym życiem, które z dnia na dzień zaczyna stawać na głowie. Konflikt z prezesem firmy, zesłanie do Lublina, piętrzące się problemy w związku, stres powodujący problemy ze zdrowiem... To wszytko zmusza kobietę do zwolnienia tempa życia, przebywanie w rodzinnej Młynarzówce skłania ją do refleksji, do zmian, do zadbania o siebie ale też o niektóre rodzinne relacje, które od lat są napięte. Marysia robi reset, który ma jej pomóc na nowo zacząć żyć pełną piersią.

Drugi tom również zachwycił mnie samym wydaniem, ilustracje, które pozwalają poczuć klimat czy kulinarne zapachy, sprawiające że historia wydaje się nie tylko prawdziwa ale swojska. Do tego cudowne nazwy rozdziałów i dopiski czego można się w nich spodziewać, matko jak czasami można się na tych wskazówkach przejechać, bo założenie nasze a autorki może być całkowicie inne. Te wszystkie najdrobniejsze detale i porządek, który wraz z piękną i cudowną opowieścią, sprawia że czytanie jest samą przyjemnością.

W tym tomie poznajemy lepiej Marysię, tę najbardziej zorganizowaną i pracowitą z sióstr, która zawsze ma plan i wie jak go z sukcesem realizować. Jednak i ona przekonała się, że życie nie jest tylko pasmem powodzeń. Na przykładzie tej bohaterki autorka w dosadny sposób pokazuje, że w życiu każdego człowieka przychodzi taki moment gdy trzeba powiedzieć pass, albo po prostu dość. Że bieg za karierą i pieniędzmi kiedyś się kończy, a życie to nie tylko praca i biznes, to też ważne i potrzebne chwile na wyciszenie, na emocje, na uczucia, itp. Przy tej książce można sobie zdać sprawę z tego, jak ważna w życiu każdego człowieka jest równowaga pomiędzy pracą a życiem prywatnym.

Historia napisana w świetnym stylu, mam wrażenie, że w porównaniu z poprzednim tomem dzieje się tutaj nieco więcej, ale fabuła tak jak i tam jest pełna konkretów, działań, ale też i kluczowych przemyśleń i działań, bez zapychaczy fabularnych. Oczywiście fabuła skupia się na Marysi, na tym co się z nią dzieje na przestrzeni kilku tygodni i miesięcy, gdy jej codzienność zaczyna się zmieniać, moim zdaniem na lepsze, pojawiają się wątki romantyczne, i tutaj powiem, że miałam nadzieję, że się chłop ogarnie, ale i tak Marysi wszytko wyszło na dobre. W tle mamy też wątki poświęcone starszym siostrom Złotowskim, kiedy w pierwszej części był to tylko epizod, tutaj już te kwestie są bardziej rozbudowane, i powiem wam, że bardzo mi się one podobały, te wychodząca na jaw tajemnice i zapomniane sprawy, ten siostrzany konflikt, który trwa od lat, i który jeszcze bardziej pogłębiła tragedia. No świetnie to autorka rozegrała, i zmyślnie wplątała do fabuły, tak że wszytko idealnie i naturalnie ze sobą współgra.

Jak już wspominałam ten tom podobał mi się nieco bardziej, było więcej akcji, sporo dram i zwrotów akcji. Wychodzące na jaw tajemnice i towarzyszące całej fabule lekkie napięcie tylko potęgowały moją ciekawość i sprawiały, że nie mogłam oderwać się od lektury. Po raz kolejny zatraciłam się w tej prostocie, tej realności, tym rodzinnym i na swój sposób cudownie prostym klimacie, który ponowie pozwolił mi poczuć się cząstką rodziny Złotowskich. Polecam wszystkim lubujących się w rodzinnych i klimatycznych opowieściach, historiach złożonych i wielowątkowych. To też idealna propozycja dla kobiet znajdujących się na życiowym zakręcie, powieść pełna wartości, nadziei i wskazówek jak żyć zgodnie z samym sobą.

Informacje dodatkowe o Tajemnica:

Kup książkę Tajemnica

Mam na ciebie plan
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Mam na ciebie plan

Program telewizyjny, który odmienia życie jego bohaterów. Sława, wielkie pieniądze, prestiż. Niebezpieczne związki i wielkie emocje. Lili Antos...

Zakochaj się jeszcze raz
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Zakochaj się jeszcze raz

Poszukiwanie własnej drogi do szczęścia, trudne relacje w rodzinie i utracona miłość, która powraca po latach... Nic nie jest dane raz na zawsze,...