"Tam, gdzie czeka spokój" Katarzyny Fiołek to kolejna książka tej autorki, po którą sięgnęłam z ogromnym entuzjazmem. Katarzyna Fiołek już od pierwszej swojej książki jest jedną z moich ulubionych autorek. Każdą jej książkę czytam z zapartym tchem. Uwielbiam jej klimatyczne pomysły na powieści, w których z niezwykłą lekkością tworzy wspaniałych, wiarygodnych bohaterów, zmagających się z życiowymi wyzwaniami.
W tej książce główną bohaterką jest Liliana, kobieta po przejściach. Po bolesnym rozwodzie postanawia zacząć wszystko od nowa. Jej odwaga i determinacja w dążeniu do odnalezienia siebie są inspirujące. Decyzja o przeprowadzce w Bieszczady, przyjęcie posady nauczycielki w Wetlinie i zamieszkanie w starym domu pokazują jej pragnienie spokoju i harmonii. Liliana jest postacią, z którą łatwo się utożsamić – jej emocje, wątpliwości i nadzieje są przedstawione w sposób autentyczny i poruszający.
Akcja książki toczy się w malowniczych Bieszczadach, gdzie Liliana próbuje odnaleźć siebie na nowo. Jej życie nabiera barw dzięki nowym znajomościom, zwłaszcza z Piotrem – stolarzem, który również ma swoje bagaże doświadczeń. Wspólne odkrywanie tajemnic starych pamiętników znalezionych na strychu domu Liliany zbliża ich do siebie, a rodzące się uczucie dodaje historii ciepła i nadziei. Autorka wplata w fabułę elementy tajemnicy, które trzymają w napięciu i zachęcają do dalszego czytania.
Czytając tę książkę, poczułam, jakbym sama przeniosła się w bieszczadzkie krajobrazy. Opisy przyrody są tak sugestywne, że niemal czułam zapach lasu i chłód górskiego powietrza. Historia Liliany przypomniała mi, jak ważne jest, aby w trudnych momentach życia mieć odwagę na zmiany i poszukiwanie własnej drogi. Relacja między Lilianą a Piotrem rozwija się w sposób naturalny, bez pośpiechu, co dodaje jej autentyczności. To książka, która wzrusza, uspokaja i daje nadzieję na lepsze jutro.
"Tam, gdzie czeka spokój" to idealna propozycja dla osób poszukujących ciepłych, klimatycznych opowieści o życiu, miłości i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Jeśli lubisz historie osadzone w pięknych sceneriach, z bohaterami zmagającymi się z życiowymi wyzwaniami, ta książka z pewnością Cię zachwyci. To również lektura dla tych, którzy wierzą w drugie szanse i moc nowych początków.
To poruszająca i pełna emocji opowieść, która na długo pozostanie w mojej pamięci. Katarzyna Fiołek ponownie udowodniła, że potrafi tworzyć wyjątkowe historie, które poruszają serce i dają nadzieję. Polecam ją każdemu, kto pragnie zanurzyć się w historii o odwadze, miłości i poszukiwaniu siebie. Jeśli chcesz przeżyć cudowne chwile, zapominając o "bożym świecie" to książka jest idealnie dla Ciebie.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-02-26
Poczytajzemna
BIESZCZADY LECZĄ RANY, ALE CZY ZDOŁAJĄ POSKLEJAĆ ZŁAMANE SERCA? Ile szans można dać tej samej miłości? Czy pierwsza miłość może smakować dobrze drugi...
Myślała, że wszystko, co najlepsze już za nią. Nie napisze drugiej tak dobrej książki, nie zakocha się ponownie, nie przeżyje już niczego spektakularnego...