Wojciech Chmielarz znacie? Oczywiście że tak. Autor od lat kojarzony jest z doskonale przyjmowanymi przez czytelników kryminałami i thrillerami. Jednak tym razem wyszedł poza schemat i połączył thriller psychologiczny z elementami horroru, czego efektem jest ta trzymająca w napięciu od pierwszych stron niepokojąca historia.
Akcja książki rozgrywa się w Paśle, niewielkiej i kompletnie nieznanej miejscowości na Podkarpaciu. Szwed, to wychowany w Warszawie, zamknięty w sobie mężczyzna, prowadzący interes samochodowy. Zamieszkał w tym zapomnianym przez Boga miejscu pod wpływem miłości, a po śmierci żony został, by opiekować się jej córką. Życie z Tamarą, już osiemnastoletnią, zbuntowaną dziewczyną, nie należy do łatwych. A i sam bohater nie ma miękkiego charakteru, więc tarcia między nimi są ostre. Szwed próbuje uciec przed własną przeszłością, stara się odnaleźć spokój, ale zdaje sobie sprawę z tego, że konsekwencje jego wcześniejszych czynów mogą go dosięgnąć w każdej chwili. Gdy w okolicy zaczynają dziać się niewytłumaczalne rzeczy, a mieszkańców ogarnia coraz większy strach, bohater musi zmierzyć się zarówno z dawnymi błędami jak i tajemnicami skrywanymi przez lokalną społeczność. Granica między rzeczywistością, a tym, co nadprzyrodzone, staje się coraz mniej wyraźna. Tajemnicze wydarzenia, zagadkowe zgony i pogłoski o zjawach tworzą atmosferę niepokoju, która utrzymuje się aż do samego końca.
Autor nie raz pokazał, że doskonale potrafi opisać klimat małego miasteczka, w którym każdy coś ukrywa, a do tego jest mistrzem w umiejętnym stopniowaniu napięcia.
Mimo że czytałam wcześniej opis książki, to przez długi czas odbierałam ją jako doskonały, realny kryminał i z niecierpliwością czekałam na rozwiązanie. No i zostałam wzięta z zaskoczenia, gdy doszło do połączenia realistycznej historii z wątkami nadprzyrodzonymi. Ja nie jestem wielbicielką horrorów, zjaw, duchów i upiorów, ale mimo wszystko nie poczułam się zawiedziona.
Zapewne dla wielu osób ten wybieg autora będzie stanowić największą zaletę powieści, bowiem nadaje jej oryginalny charakter. Ale podejrzewam też, że wielu czytelników „dotychczasowego” Chmielarza takie rozwinięcie nie przypadnie do gustu, bowiem mogą uznać, że elementy paranormalne nie współgrają z treścią kryminalną i osłabiają jej realizm.
Książka ta pokazuje, że autor genialnie potrafi eksperymentować z gatunkami. To nie tylko kryminał czy horror, książka porusza także ważne tematy związane z żałobą, miłością i odpowiedzialnością ale też winą i karą. Wyzwala refleksję, czy da się uciec od przeszłości i jaką cenę trzeba zapłacić za błędy.
Dla mnie duży plus.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-04-22
Ksiazkolandia
Podobno czas leczy rany. Jednak niektóre nigdy się nie zabliźniają. Najpierw pod torami pociągu ginie Marysia, uczennica ekskluzywnej prywatnej...
Powieść sensacyjna, której nie da się odłożyć Kiedy Bezimienny wraca do domu na warszawskich Włochach, w którym wynajmuje pokój, spotyka tam dwóch...