Okładka książki - Tamtego dnia zgasło niebo

Tamtego dnia zgasło niebo

“W wojnie nie ma nic romantycznego. To czas mroku, okrucieństwa i totalnego bezprawia”.

Klonowo – mała miejscowość położona w sercu Borów Tucholskich, z wyróżniającym się Czerwonym Wzgórzem. To właśnie tam Mela i Zuza, studentki architektury, postanawiają spędzić letnie miesiące. Zamiast jednak korzystać z uroków wakacyjnej swobody, zabierają się za porządkowanie i remont strychu w rodzinnym domu Meli. W trakcie prac trafiają na przedmiot sprzed lat, który okazuje się czymś więcej niż zwykłą pamiątką – staje się początkiem odkrywania skrywanej przez lata tajemnicy. Wkrótce okazuje się, że znalezisko może mieć związek z odnalezionymi w okolicy szczątkami żołnierza Wehrmachtu oraz z rodziną Roterbergów. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy potomek tego rodu niespodziewanie pojawia się w życiu Meli. Dawne, bolesne historie zaczynają przenikać teraźniejszość, rzucając cień na współczesne relacje.

Autorka po raz kolejny, stworzyła historię, w której przeszłość splata się z teraźniejszością, a ludzkie losy układają się w przejmującą mozaikę wspomnień, emocji i nadziei. Akcja toczy się niespiesznie, mamy dwie ramy czasowe, które ze sobą współgrają. Styl jest lekki, naturalny, refleksyjny, ze szczyptą humoru. Bohaterowie są z krwi i kości, zmagają się z własnymi słabościami, pragnieniami i tęsknotami. Ich emocje są prawdziwe — momentami bolesne.

Mała społeczność, w której każdy o każdym coś wie. Spokój przyrody kontrastuje z tym, co dzieje się w sercach bohaterów. Pod codziennością pulsują dramaty, których długo nie widać na pierwszy rzut oka. Pomorze i Klonowo – miejsca, gdzie przed laty mieszkała mniejszość niemiecka, a mieszane małżeństwa nikogo nie dziwiły. Powieść ukazuje relacje między narodami – kiedyś i dziś – oraz to, jak pamięć historii wpływa na sposób, w jaki postrzegamy innych. Wojna zmienia wszystko: zachowania, wybory, spojrzenia. Niszczy nie tylko domy i miasta, ale przede wszystkim ludzki. Wyczuwalne są antyniemieckie uprzedzenia – zapewne będące echem bolesnych doświadczeń minionych pokoleń.

Historia o uczuciach wystawionych na próbę – o miłości i przyjaźni, które muszą zmierzyć się z bezwzględnością wojny. To także opowieść o rodzinnej tajemnicy, która mimo upływu lat nie traci swojej mocy i nadal odciska piętno na kolejnych pokoleniach. Dość przewidywalna, ale przyjemność z czytania ogromna. Polecam, Tatiasza jej książki :)

Informacje dodatkowe o Tamtego dnia zgasło niebo:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-02-17
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tamtego dnia zgasło niebo

Kup książkę Tamtego dnia zgasło niebo

Grunt pod nogami
Magdalena Stykała0
Okładka ksiązki - Grunt pod nogami

"Grunt pod nogami" to pełna prostoty i optymizmu opowieść o ludziach. O życiu w wymiarze szlaku, gdzie czasem pojawiają się przeszkody, kamienie, a nawet...

Gwiazdka w Bieszczadach
Magdalena Stykała0
Okładka ksiązki - Gwiazdka w Bieszczadach

Marysia i Antek są w sobie zakochani po uszy. Ich związkowi zagraża tylko jedno: góry. Marysia uciekła z nich do Krakowa, a Józek nie wyobraża sobie bez...

Opad
Opad