(...) "Ale muzyka to więcej niż talent. To serce, które się otwiera. To dusza, która pragnie wyrażać to, czego słowa nie mogą. A gdy serca śpiewają razem, nawet niedoskonałe głosy mogą stworzyć coś pięknego".
Melania Ashworth, to utalentowana muzycznie córka pastora, która swym głosem podbiła londyńską scenę. Niestety, w skutek skandalu jaki stał się jej nie zawinionym udziałem, musiała w jednej chwili zmienić wszystko. Rozpoczęła pracę nauczycielki w sierocińcu Grimthorne House, gdzie życie toczy się w takt surowej dyscypliny, pod czujnym okiem dyrektora, pana Grimsby. I właśnie w tym miejscu, zimnym, przesyconym bólem i tęsknotą małych, złamanych serc, rozpoczyna się niezwykła droga przemiany..
"Teatr złamanych serc" to przepiękna opowieść, niosąca nadzieję, tam gdzie już nie widać sensu, dodająca odwagi, gdy smutek i cierpienie przesłania wszystko inne, rozgrzewająca serca zamrożone brakiem miłości i wiary w człowieka. Pozostawia ona w sercu i umyśle czytelnika trwały ślad.
Fabuła została osadzona w dawnej Anglii, głównie w zimnych murach sierocińca w Yorkshire, gdzie nierozbrzmiewa dziecięcy śmiech, a codzienna egzystencja pozbawia jakiejkolwiek nadziei. I wtedy pojawia się ona, pani Melania. Kobieta jakby z innego świata, która sama mając złamane serce, podejmuje walkę o przywrócenie dziecięcym, pustym oczom blasku.
Cudowna historia, która i mnie złamała serce, niejednokrotnie wyciskając z oczu łzy. Czytając, miałam poczucie jedności z jej bohaterami i niesamowicie przeżywałam wszystko, z czym przyszło im się mierzyć. Autorka tak bardzo sugestywnie odmalowała obraz świata pozbawionego nadziei, w którym wystarczy zagrać melodię poruszającą odpowiednie struny serca, by na nowo rozbłysło słońce.
Jestem zakochana w tej powieści i wam gorąco życzę, byście ją przeczytali i pozwolili sobie usłyszeć muzykę przemieniającą życie ❤️
Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2026-02-04
Tytuł oryginału: Teatr złamanych serc
Język oryginału: Polski
czarksiazek
XIX-wieczny Paryż: jedni szukają bogactwa, inni - pozycji w towarzystwie, wszyscy szukają miłości. Charlotte de Foy dziedziczy po dziadku najstarszą paryską...
Aleksandra Orłowa, córka rosyjskiego oficera i polskiej patriotki, ucieka z petersburskich salonów do położonego w sercu zaboru rosyjskiego podlaskiego...