Najbardziej przerażająca książka, jaką do tej pory czytałam..
Postacią Teda Bundy interesowałam się od wielu lat. Oglądałam filmy, czytałam reportaże, wywiady itd. Zastanawiało mnie jak tak niewinnie wyglądający człowiek był w stanie dokonać tyłu morderstw z zimną krwią, żyć wśród normalnego społeczeństwa nie wzbudzając niczyich podejrzeń i tak ukrywać zwłoki, by nikt ich nie odkrył.
Wracając do książki.
Najbardziej przerażało mnie w trakcie lektury to, że została napisana w narracji pierwszoosobowej. Czułam się jakbym rozmawiała z Tedem, była świadkiem opisywanych przez niego zdarzeń oraz późniejszym świadkiem rozpraw sądowych i egzekucji.
Nie dziwi mnie fakt, że napisał ją Max Czornyj. Jest on chyba jedyną osobą, która potrafi tak dobrze wczuć się w rolę opisywanego bohatera. Tak skutecznie podsyca ciekawość czytelnika, że mimo opisywanych bezlitosnych, brutalnych zbrodni, które obrzydzają i wywołują przerażenie, nie może przestać czytać i wciąż brnie do przodu każdą kolejną przeczytaną stroną.
To, jaką obrzydliwą i bezlitosną osobą był Ted, nie mieści się w głowie. Zabójstwa, gwałty, rozczłonkowywanie ciał, powracanie do swoich ofiar w stanie rozkładu i ponowne gwałty. Zdawać by się mogło, że Bundy był chory psychicznie, jednak sekcja mózgu nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Był osobą taką jak my. Co za tym idzie? Każdy z nas w każdej chwili mógłby dopuścić się takich lub podobnych czynów. Możesz się zapierać - ja? Nie. Jak.
Jednak pamiętaj, że Ted także był do pewnego momentu, a właściwie nawet do końca życia normalną osobą. Tylko lubił zabijać kobiety, był żądny krwi.
Polecam tę lekturę każdemu a w szczególności nastolatkom i osobom młodym, lubiącym wracać w pojedynkę do domu, chodzić miejscami nieuczęszczanymi przez innych, po opuszczonych domach, pustostanach.
Jeśli Ted był w stanie zabić kogoś w biały dzień, na parkingu, obok zejścia na plażę, itd. to co dopiero w takich właśnie miejscach wymienionych przeze mnie w pierwszym zdaniu tego akapitu..?
Uważajcie na siebie !
Do następnego!
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-03-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
_read_andzia_
Jestem porywaczem, a może również mordercą. Mikołaj Popławski budzi się w luksusowej rezydencji nad Bałtykiem. Poza swoim imieniem i nazwiskiem nie...
WSZYSCY JESTEŚMY MORDERCAMI, CZYŻ NIE? Idealne życie profesora etyki Klausa Martina legło w gruzach, gdy oboje z żoną padli ofiarami brutalnej napaści...