PATRONAT MEDIALNY
KAŻDE TWOJE IMIĘ
Emma Ångström powraca z trzecim już tomem serii „To jej..”. „To jej wina”, „To jej żałoba” i najnowsza część „To jej szept” stanowią cykl, którego bohaterką jest Edda Nord, pracownica fundacji pomagającej kobietom, które doświadczyły przemocy. W każdej z tych książek poznajemy inną historię, inne bohaterki, a punktem łączącym je, poza osobą Eddy, jest motyw przewodni. Trzymające w napięciu, poruszające thrillery, które posiadają bardzo rozbudowany motyw społeczny. Nie są lekturami , które zapominamy, gdy tylko nasz wzrok dobiega do ostatniej kropki. Te fabuły sprawiają, że uważniej przyglądamy się sobie i osobom z naszego otoczenia. Wydawnictwo LeTra wydało trylogię Ångström w spójnej i bardzo interesującej oprawie graficznej. Tutaj już same okładki sugerują nam, że oto spotykamy historie, które zostaną z nami na długo.
Malin dokonała czegoś, o co jeszcze niedawno sama siebie by nie podejrzewała – odeszła od stosującego wobec niej przemoc męża. Jej jedynym pragnieniem jest to, by jej mała córeczka mogła wieść możliwie najlepsze życie. Jednak to, co miało być początkiem czegoś lepszego, zamienia się w koszmar. To Arvid posiada prawa do wyłącznej opieki nad córką. To on ma stabilną pozycję finansową i cieszy się powszechnym zaufaniem. Gdy Malin spędza jedno z nielicznych wspólnych popołudni z córką, dochodzi do tragedii. Podczas krótkiej chwili nieuwagi dziewczynka znika. Ten dramatyczny moment uświadamia Malin, że jej mąż jest bardziej niebezpieczny niż dotąd sądziła. W tej rozgrywce najważniejszy będzie nie tylko czas, ale i determinacja. Co się stało z małą Juno? Czy Malin uda się odnaleźć córkę? Jak wiele jesteś w stanie postawić na szali, gdy w grę wchodzi życie twojego dziecka?
„To jej szept” nie jest zwyczajną opowieścią. Historia zaginionego dziecka, kobiety, która usiłuje walczyć o swoją godność i bezwzględnej machiny prawnej, która bywa nadzwyczaj ślepa, to opowieść, która mocno w nas uderza. Relacje między dorosłymi, które bezpośrednio wpływają na życie dziecka, wywołują duży dyskomfort uczuciowy. Dziecko stające się kartą przetargową w konflikcie byłych małżonków to, niestety, bardzo częsty problem. Emma Ångström kolejny raz udowadnia jak bardzo potrzebna jest czytelnikom ta trylogia. Powieści z cyklu „To jej…” nie są zwykłymi opowieściami o przemocy. Te książki stanowią naprawdę ważny głos w walce o to, by każdy, nie tylko kobiety, mógł czuć się bezpiecznie i żyć z poszanowaniem swoich praw. Ångström odważnie, ale z wyjątkowym wyczuciem, zagłębia się w problematykę, która nadal często traktowana jest w konwencji tabu. Przemoc. Przemoc to nie tylko ciosy i kopniaki. Przemoc to nie tylko siniaki i lęk. Przemoc ma wiele twarzy, a każda z nich jest tak samo wypaczona. Autorka uświadamia jak wiele zależności łączy ofiarę i jej oprawcę. Jak przemoc wyrasta w niewielkiego ziarna, by stopniowo wzrastać w siłę i tworzyć coraz mocniejsze korzenie. Przemoc jest nie tylko fizyczna, ale także i psychiczna. Przemocą jest podkopywanie czyjejś wiary w siebie, obrażanie, wyśmiewanie. Przemocą jest także ograniczanie wolności materialnej, niszczenie poczucia bezpieczeństwa, upokarzanie. Emma Ångström porusza wszystkie te kwestie w sposób bardzo przekonujący. Widoczne jest to, jak doskonale zna i rozumie mechanizmy stojące za tworzącą się spiralą przemocy. Sprawnie maluje portrety ofiar i boleśnie uświadamia nam, że wszyscy stać się możemy bohaterami tragicznych scenariuszy.
Edda Nord buduje swoje życie od podstaw. Po bolesnym rozwodzie jej świat burzy się. Decyduje się na samotny wyjazd na wakacje. Słońce, morze i plaża – czy potrzeba czegoś więcej, by oderwać myśli od osobistych problemów i pracy w fundacji? Niestety, upragniony wyjazd nie przedstawia się tak, jak kobieta sobie to wyobrażała. Edda czuje się samotna do czasu, aż na jej drodze staje pewien reporter… Czy nowa znajomość sprawi, że to, co bolesne pokryje się bliznami? Rajska wysepka, która stać miała się wakacyjnym azylem, okaże się miejscem, w którym zawodowe sprawy uderzą w Eddę ze zdwojoną siłą. Jak postąpić, gdy staje się przed najtrudniejszym dylematem, który może zmienić czyjeś życie? Czy kiedy w grę wchodzi dobro dziecka można odrzucić skostniałe, nieżyciowe zasady prawa? Czy mamy moralne prawo decydować o losie innych ludzi? W trzeciej odsłonie swojej serii Emma Ångström dotyka problemów wyjątkowo trudnych i złożonych. Opisuje problemy bohaterów, którzy nie są jednowymiarowi. Składają się z sumy błędów i niespełnionych pragnień. Złożoność poruszanych zagadnień, emocjonalne natężenie i bardzo sprawne połączenie thrillera z na wskroś współczesną problematyką społeczną, przesądzają o sukcesie tej wyjątkowej serii. Dla każdego, kto ceni coś więcej niż tylko mroczną, gęstą atmosferę i napięcie. Ångström uderza w różne struny. Te książki stanowią zarówno dobrą, mocną rozrywkę, jak i przyczynek do analizy współczesnego społeczeństwa. Pisarka zmusza nas do zetknięcia się z tym, co często występuje w naszym środowisku, ale jest czymś, czego skrzętnie unikamy. Otwiera nam oczy na złożoność czynników składających się na to, co nazywamy przemocą. I podaje przykłady tego, że z wielu sytuacji daje się wyjść, mimo tego, że pozornie wydają się beznadziejne. Bardzo ważna seria. Powinna stać się lekturą obowiązkową nie tylko dla kobiet, ale dla każdego myślącego człowieka.
„To jej szept” opowiada o wielu ludzkich historiach. Często tragicznych, naznaczonych rozpaczą. Jest głosem samotności, niemocy, nieszczęścia. Jednakże jest to szept, który przerodzić może się w krzyk. Jest trudną, ale i dającą nadzieję opowieścią o tym, że nasze życie nigdy nie może stać się dla kogoś rozgrywką, że to my sami odnaleźć musimy w sobie siłę, by zawalczyć o to, na czym nam zależy. Nigdy nie jest łatwo, nie zawsze coś układa się tak, jakbyśmy tego pragnęli, ale nic nie może zniszczyć naszej woli przetrwania. Bardzo poruszająca powieść, którą polecam tak gorąco, jak i dwa poprzednie tomy. Można czytać te książki bez znajomości poprzednich części, ale warto rozpocząć lekturę cyklu od początku, by dobrze zrozumieć postać Eddy, która jako kobieta, żona i matka przechodzi długą i skomplikowaną drogę, by właściwie zrozumieć swoje dążenia i cele. Rewelacyjna seria, która wnosi nową wartość do literatury popularnej. Czy pozwolisz, by strach odebrał ci wszystko? Emma Ångström oddaje głos kobietom. Pozwala, by każdy mógł usłyszeć ten szept. Diabeł gorąco poleca.
Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2026-04-29
Tytuł oryginału: Det hon viskar
chico6401
Niektóre związki mogą być niebezpieczne, a niektóre decyzje mogą kosztować życie... Fanny Karlsson dobiega trzydziestki, pracuje jako fizjoterapeutka...
Thriller psychologiczny o granicach zaufania, toksycznych relacjach i cienkiej linii między miłością a zagrożeniem. Życie Lindy rozpada się na kawałki...