Okładka książki - To nie jest rozmowa na telefon

To nie jest rozmowa na telefon

✨️Kto pokocha i za co?

Och, jeśli lubisz historie pełne życiowej prawdy, refleksyjne, autentyczne, a przy tym otulające, to pokochasz. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jakuba Bączykowskiego i jeśli ktoś mi powie, że faceci nie potrafią pisać obyczajówek, odpowiem mu: potrzymaj mi sok pomarańczowy, zaraz Ci udowodnię, że się mylisz.

Pokochasz za spokój, jaki ma w sobie ta opowieść. Pokochasz za to, że czyta się w tempie błyskawicznym i wierz mi, to się dzieje samo. Pokochasz za to, że to powieść autentyczna, że podobne emocje towarzyszyły kiedyś Tobie albo Twoim bliskim. Pokochasz za uniwersalność, bo to książka dla każdego odbiorcy.

✨️Czy ja pokochałam?

Bardzo! Oczarowała mnie warstwa językowa tej powieści, plastyczny i barwny styl a przy tym tak prosty w odbiorze. Tu niczego nie musisz się domyślać czy rozszyfrowywać skomplikowanych metafor. A dzięki temu możesz dać upust swoim emocjom i pozwolić sobie porwać się refleksom i po prostu oddać dobrej lekturze.

✨️Czy polecam?

Oczywiście, że tak. To powieść, która podejmuje temat przemijalności czasu i tego, że życie na emeryturze to nie tylko opieka nad wnukami, ale czas na spełnianie marzeń i odkrywanie tego, co nowe. Autor jest doskonałym obserwatorem rzeczywistości i nie można oprzeć się wrażeniu, że “To nie jest rozmowa na telefon” jest historią 1:1 przeniesioną z codzienności na papier.

✨️O czym jest?

_

Krystyna Barańska postanowiła czas spędzony na emeryturze poświęcić odkrywaniu między innymi włoskiej kuchni. Z pasją przygotowuje kolejne pyszne dania, których z upodobaniem próbuje jej rodzina. Kobieta wspólnie z mężem pielęgnuje działkę i opiekuje się wnukami, a jako była bibliotekarka prowadzi klub czytelniczy. Przed Wielkanocą Agnieszka, córka Krystyny dzwoni z zapowiedzią niespodzianki. Krystyna przeczuwa, że powinna się cieszyć, ale zamiast tego coraz bardziej dojrzewa w niej potrzeba życia na własnych zasadach: z troską o bliskich, ale bez nieustannego stawiania ich ponad własnymi potrzebami.

Informacje dodatkowe o To nie jest rozmowa na telefon:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2026-04-22
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce To nie jest rozmowa na telefon

Kup książkę To nie jest rozmowa na telefon

Nie mogę ci powiedzieć
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Nie mogę ci powiedzieć

Ekskluzywny hotel, tajemnicza przeszłość i przyjęcie, podczas którego wszystko zaczęło iść nie tak, jak powinno Leon, pięćdziesięcioletni dyrektor szkoły...

Chcę dla ciebie jak najlepiej
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Chcę dla ciebie jak najlepiej

Nowa pełna emocji powieść autora ,,Zadzwoń, jak dojedziesz"! Dziewiętnastoletnia ciężarna Łucja wyjeżdża z małej miejscowości, przeprowadza się do Poznania...