Czekaliśmy na dalsze losy Tomo od momentu przewrócenia ostatniej kartki w „Niezwykłym przyjacielu”. Robot, który jak przystało na robota, nie potrzebuje snu, ani posiłków, uczy przede wszystkim niesienia pomocy i empatii, a przy okazji jest niezwykle sympatycznym bohaterem.
W tej części Tomo staje się obiektem zainteresowania złodziei i próbuje pokrzyżować ich niecne plany. Lubiany przez całą rodzinę i czworonożnego pupila Tomo, uwikłany w niecodzienną aferę, dowodzi, że przyjaźń możliwa jest pomimo różnic.
Dopełnieniem tej intrygującej historii są przyjemne ilustracje oraz ciekawostki ze świata nauki, które poszerzają wiedzę małych czytelników. Dodatkowo krótkie rozdziały zachęcają do dalszego czytania.
Polecamy i wypatrujemy dalszych przygód uroczego robota.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-03-22
Nie_tylko_o_ksia
Czy znasz już detektywa Łodygę? Jest on specjalistą w swojej dziedzinie i umie rozwiązać każdą, nawet najtrudniejszą, zagadkę! I Ty obudź w sobie detektywistyczną...
Czy wierzysz w magię świąt i moc przyjaźni, która potrafi odmienić wszystko? ,,Zima w Szmaragdowym Lesie" to niezwykła książka pełna uroku, ciepła i świątecznej...
– Do zobaczenia, Drops! – Antek potarmosił jamnika po szorstkim karku. – Niedługo wrócimy. Gdyby ci się nudziło, możesz pobawić się z dziadkiem i z Tomo.
Bach! Trach! Babcia zamknęła drzwi i przekręciła klucz.
Tomo i Drops chwilę wpatrywali się w zielone drzwi, po czym przenieśli wzrok na dziadka. Starszy pan z westchnieniem usiadł na kanapie.
– Uff… No tak… Trochę sobie odpocznę. Pół nocy nie spaaałem! – Ziewnął, po czym zdjął okulary i potarł powieki. – Alarm u sąsiadki znowu się włączył i z godzinę wył jak szalony, a potem już nie usnąłem. A wy, słyszeliście alarm? – zapytał.
– Owszem – przytaknął Tomo. – Ja słyszałem.
Drops nie przytaknął, ale też słyszał alarm. Wtórował mu nawet wyciem, dopóki babcia go nie skrzyczała.