Okładka książki - Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Tytuł: „Na zawsze w sercu”

Autor: Gry Kappel Jensen

Cykl: Trylogia Rosenholm tom 2

Gatunek literacki: powieść młodzieżowa, fantasy

Wydawnictwo: Books4YA

Ilość stron: 480

Moja ocena: 8/10.

Idąc za ciosem i pragnieniem, natychmiast po ukończeniu pierwszego tomu „Trylogii Rosenholm”, przysiadłam do jego kontynuacji. W „Na zawsze w sercu” nasze bohaterki powracają w mury Rosenholm, po letniej przerwie wakacyjnej. I choć niedawno musiały zmierzyć się z potężną bestią na terenie uczelni, to ponowne przekroczenie jej progów, umacnia charaktery dziewczyn, ich decyzje i pewną obietnicę. Jednak niedane im będzie spokojnie doskonalić własne umiejętności, bowiem zło, czające się w tych murach, nie śpi. W powietrzu zawisa mroczne przestroga- „Ona będzie zabijać”, a czasu jest coraz mniej. Czasu na wypełnienie obietnicy danej duchowi, a jak wiadomo- od niej nie ma ucieczki. Kirstine, Kamille, Victoria i Malou muszą czym prędzej rozwikłać sekret śmierci dawnej uczennicy tej akademii. Niestety, coraz więcej poszlak, coraz dalej od prawdy. Mrok i niebezpieczeństwo tylko czekają na swoje ofiary. Osobiste emocje, choć tak głęboko skrywane, aż rwą się na powierzchnie. W końcu to właśnie miłość bądź nienawiść są najpotężniejszą siłą każdego maga. Mogą pokonać zło lub doprowadzić do całkowitej zagłady.

Drugi tom jest jeszcze bardziej dynamiczny, nieobliczalny, pełen nagłych zwrotów akcji i licznych tajemnic, niż jego poprzednik. Tajemnic, które piętrzą się, a które tak trudno odkryć bez popadania w tarapaty. A tych naszym bohaterkom nie brakuje. To z kolei gwarantuje sporo emocji, ekscytacji i wyjątkowego tempa. Dodatkowo adrenalinę napędza niecodzienne podejście do nauki w tej szkole. Nauka magii odbywa się bez ściśle określonych reguł. W zamian mamy drapieżność, instynkt, wolność wyboru oraz siłę wyobraźni, a także powrót do nordyckich korzeni, w których nie zawsze wszystko było miłe i delikatne. Czasami trudno będzie okiełzać taką magię, a co dopiero stłamsić w zarodku, jeżeli jest szkodliwa. Tak więc- będzie się tutaj działo.

Nasze bohaterki nie przypominają już cichych, spłoszonych i niewinnych dziewczyn, jaki rok temu przekroczyły progi akademii. Teraz każda z nich jest bardziej świadoma swoich zdolności, umiejętności panowania nad nimi czy też znaczenia ich przyjaźni, choć ta niejednokrotnie będzie wystawiona na próbę. Nie zawsze wszystko pójdzie zgodnie z planem, a tak szczerze, to prawie nigdy, jednak cokolwiek się nie wydarzy, one pójdą za sobą w ogień (dosłownie i w przenośni). Nowy rok to nowe wyzwania, doświadczenia i pełno pokus, a także powrót do nietuzinkowych nauczycieli, którzy również skrywają sporo mrocznych sekretów. Piętrzą się pytania, podejrzenia, a zaufanie maleje. Kto jest po tej właściwej stronie? A kto z nią pogrywa? Czytajcie, a się dowiecie! Przy okazji poznacie znacznie bliżej nasze główne postacie, ich charaktery, historie i marzenia. W tym także najbardziej tajemniczą Malou. A zapewniam Was, że każda z tych dziewczyn skrywa w sobie potężną dawkę emocji, zmartwień, trudnych przeżyć.

„Na zawsze w sercu” jest lekką i przyjemną powieścią, podobnie jak jej bohaterowie. Bohaterowie, którzy intrygują, szokują czy też odpychają do siebie, bo wiecie- jest tam ich całkiem sporo i każdy jest inny. Jednych się lubi, szanuje, ale znajdą się i tacy, którzy od początku będą budzić nasze wątpliwości. Takie połączenie i ilość postaci to gwarancja dynamicznej akcji, ślepych zaułków, czytelniczej ekscytacji. Całość przeczytałam dosłownie w jeden dzień, bo oderwanie się od niej na moment nawet nie wchodziło w rachubę, dlatego też nie zwlekałam i zaraz chwyciłam za trzeci tom. Jeżeli tak ma wyglądać moja nowa przygoda z powieściami fantasy, to ja jestem jak najbardziej ZA.

Informacje dodatkowe o Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu:

Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2024-11-27
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Forglem mig ej
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Kup książkę Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Dawniej nie oparłaby się pokusie otwarcia szuflady, brzytwa wciąż tam leżała.

Magia nie jest ani dobra, ani zła. Po prostu jest. To my używamy jej do czegoś, co ma określone znaczenie.

Więcej cytatów z tej książki

Trylogia Rosenholm. Nocne cienie
Gry Kappel Jensen0
Okładka ksiązki - Trylogia Rosenholm. Nocne cienie

Kto zabił Trine? Poznaj ekscytujące i dramatyczne zakończenie ,,Trylogii Rosenholm". ,,Zabrałeś mi wszystko. Zabrałeś moją przyszłość, moją historię i...

Trylogia Rosenholm. Róże i fiołki
Gry Kappel Jensen0
Okładka ksiązki - Trylogia Rosenholm. Róże i fiołki

Akademia Rosenholm - cóż za niezwykłe miejsce! To tutaj zapraszani są najzdolniejsi nastolatkowie, którzy mają ćwiczyć władanie magią, wywodzącą się z...