Okładka książki - Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Tytuł: „Na zawsze w sercu”

Autor: Gry Kappel Jensen

Cykl: Trylogia Rosenholm tom 2

Gatunek literacki: powieść młodzieżowa, fantasy

Wydawnictwo: Books4YA

Ilość stron: 480

Moja ocena: 8/10.

Idąc za ciosem i pragnieniem, natychmiast po ukończeniu pierwszego tomu „Trylogii Rosenholm”, przysiadłam do jego kontynuacji. W „Na zawsze w sercu” nasze bohaterki powracają w mury Rosenholm, po letniej przerwie wakacyjnej. I choć niedawno musiały zmierzyć się z potężną bestią na terenie uczelni, to ponowne przekroczenie jej progów, umacnia charaktery dziewczyn, ich decyzje i pewną obietnicę. Jednak niedane im będzie spokojnie doskonalić własne umiejętności, bowiem zło, czające się w tych murach, nie śpi. W powietrzu zawisa mroczne przestroga- „Ona będzie zabijać”, a czasu jest coraz mniej. Czasu na wypełnienie obietnicy danej duchowi, a jak wiadomo- od niej nie ma ucieczki. Kirstine, Kamille, Victoria i Malou muszą czym prędzej rozwikłać sekret śmierci dawnej uczennicy tej akademii. Niestety, coraz więcej poszlak, coraz dalej od prawdy. Mrok i niebezpieczeństwo tylko czekają na swoje ofiary. Osobiste emocje, choć tak głęboko skrywane, aż rwą się na powierzchnie. W końcu to właśnie miłość bądź nienawiść są najpotężniejszą siłą każdego maga. Mogą pokonać zło lub doprowadzić do całkowitej zagłady.

Drugi tom jest jeszcze bardziej dynamiczny, nieobliczalny, pełen nagłych zwrotów akcji i licznych tajemnic, niż jego poprzednik. Tajemnic, które piętrzą się, a które tak trudno odkryć bez popadania w tarapaty. A tych naszym bohaterkom nie brakuje. To z kolei gwarantuje sporo emocji, ekscytacji i wyjątkowego tempa. Dodatkowo adrenalinę napędza niecodzienne podejście do nauki w tej szkole. Nauka magii odbywa się bez ściśle określonych reguł. W zamian mamy drapieżność, instynkt, wolność wyboru oraz siłę wyobraźni, a także powrót do nordyckich korzeni, w których nie zawsze wszystko było miłe i delikatne. Czasami trudno będzie okiełzać taką magię, a co dopiero stłamsić w zarodku, jeżeli jest szkodliwa. Tak więc- będzie się tutaj działo.

Nasze bohaterki nie przypominają już cichych, spłoszonych i niewinnych dziewczyn, jaki rok temu przekroczyły progi akademii. Teraz każda z nich jest bardziej świadoma swoich zdolności, umiejętności panowania nad nimi czy też znaczenia ich przyjaźni, choć ta niejednokrotnie będzie wystawiona na próbę. Nie zawsze wszystko pójdzie zgodnie z planem, a tak szczerze, to prawie nigdy, jednak cokolwiek się nie wydarzy, one pójdą za sobą w ogień (dosłownie i w przenośni). Nowy rok to nowe wyzwania, doświadczenia i pełno pokus, a także powrót do nietuzinkowych nauczycieli, którzy również skrywają sporo mrocznych sekretów. Piętrzą się pytania, podejrzenia, a zaufanie maleje. Kto jest po tej właściwej stronie? A kto z nią pogrywa? Czytajcie, a się dowiecie! Przy okazji poznacie znacznie bliżej nasze główne postacie, ich charaktery, historie i marzenia. W tym także najbardziej tajemniczą Malou. A zapewniam Was, że każda z tych dziewczyn skrywa w sobie potężną dawkę emocji, zmartwień, trudnych przeżyć.

„Na zawsze w sercu” jest lekką i przyjemną powieścią, podobnie jak jej bohaterowie. Bohaterowie, którzy intrygują, szokują czy też odpychają do siebie, bo wiecie- jest tam ich całkiem sporo i każdy jest inny. Jednych się lubi, szanuje, ale znajdą się i tacy, którzy od początku będą budzić nasze wątpliwości. Takie połączenie i ilość postaci to gwarancja dynamicznej akcji, ślepych zaułków, czytelniczej ekscytacji. Całość przeczytałam dosłownie w jeden dzień, bo oderwanie się od niej na moment nawet nie wchodziło w rachubę, dlatego też nie zwlekałam i zaraz chwyciłam za trzeci tom. Jeżeli tak ma wyglądać moja nowa przygoda z powieściami fantasy, to ja jestem jak najbardziej ZA.

Informacje dodatkowe o Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu:

Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2024-11-27
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Forglem mig ej
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Kup książkę Trylogia Rosenholm. Na zawsze w sercu

Na deptaku nie było żywej duszy. Świąteczne girlandy wiszące w poprzek ulicy pomiędzy oświetlonymi witrynami sklepów powiewały na silnym wietrze. Jego podmuchy przewróciły choinkę, ale lampki nadal świeciły się w ciemności.

Nienawidzę przeciętnych opowieści przeciętniaków o ich przeciętnym życiu.

Więcej cytatów z tej książki

Trylogia Rosenholm. Nocne cienie
Gry Kappel Jensen0
Okładka ksiązki - Trylogia Rosenholm. Nocne cienie

Kto zabił Trine? Poznaj ekscytujące i dramatyczne zakończenie ,,Trylogii Rosenholm". ,,Zabrałeś mi wszystko. Zabrałeś moją przyszłość, moją historię i...

Trylogia Rosenholm. Róże i fiołki
Gry Kappel Jensen0
Okładka ksiązki - Trylogia Rosenholm. Róże i fiołki

Akademia Rosenholm - cóż za niezwykłe miejsce! To tutaj zapraszani są najzdolniejsi nastolatkowie, którzy mają ćwiczyć władanie magią, wywodzącą się z...