Cóż to była za historia z motywem friends to lovers w tle! Przeczytałam ją już w marcu i zachwyciłam się nią do tego stopnia, że bez wahania objęłam ją swoimi patronackimi skrzydłami. Jestem dumna, że właśnie takie książki są oznaczone moim logo i że mogę mówić o nich z pełnym przekonaniem.
Autorka dała czytelnikowi wszystko, czego potrzebuje dobry romans. Emocje, chemię, tęsknotę i bohaterów, którym kibicuje się całym sercem. Sienna i Elliot znają się od dzieciństwa, a ich relacja została zbudowana na przyjaźni, wspólnych wspomnieniach i tych drobnych momentach, które znaczą więcej niż wielkie deklaracje. Mimo dzielącej ich odległości nigdy o sobie nie zapomnieli, a listy, które do siebie wysyłali, stały się jednym z najpiękniejszych elementów tej historii. To niezwykle nostalgiczny i symboliczny motyw. Kilka słów zapisanych na papierze potrafiło dawać im ciepło, nadzieję i poczucie, że nadal mają siebie, nawet jeśli życie prowadziło ich w różnych kierunkach.
Ogromne wrażenie zrobił na mnie również wątek trudnej relacji ojca i syna. Toksyczna presja, ciągłe wymagania i życie pod dyktando sukcesu wywołują ogrom emocji i momentami zwyczajnie bolą. Czytelnik czuje niesprawiedliwość oraz bezradność Elliota, który przez lata próbował sprostać oczekiwaniom innych, zapominając o sobie. To właśnie wsparcie i obecność odpowiednich osób pozwalają mu w końcu rozwinąć skrzydła, odciąć się od toksycznych relacji i zacząć żyć naprawdę.
Najbardziej urzekło mnie jednak to, jak autorka pokazała strach przed utratą najważniejszej osoby. Rozterki bohaterów są tak namacalne, że momentami aż dusi w gardle. To nie jest tylko romans o zakochaniu. To historia o bezpieczeństwie, zaufaniu i o tym, jak cienka potrafi być granica między przyjaźnią a miłością. A kiedy ta granica zaczyna się zacierać, emocje uderzają ze zdwojoną siłą.
„Twój ruch” to ciepła, poruszająca i niezwykle emocjonalna historia, która zostaje w sercu jeszcze długo po przeczytaniu ostatniej strony. Jeśli kochacie motyw friends to lovers, powolnie rozwijające się uczucie i bohaterów, którzy dojrzewają do miłości przez lata, koniecznie wpiszcie ten tytuł na swoją listę.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-05-20
Kategoria: Inne
ubookmi
Erotyczny romans biurowy Fryderyk Baker ma swoje powody, żeby być egocentrycznym sukinsynem, jak nazywają go brukowce. W końcu jest nieziemsko przystojnym...
Tylko miłość może wyleczyć poharatane serce i poranioną duszę Ivy Heart jest wyzwoloną i pewną siebie właścicielką agencji PR w Nowym Jorku. Zarabia...