Igi prowadzi agencję skupiającą się na odnajdywaniu osób zaginionych. Założył ją, gdy zaginął jego młodszy brat i wciąż stara się go odnaleźć jednocześnie pomagając osobom znajdującym się w takiej samej sytuacji. Nieoczekiwania zgłasza się do niego Sandra – dziennikarka śledcza, której siostra została porwana kilka lat wcześniej. Kobieta chce podjąć pracę u Igiego w nadziei, że pomoże jej to w odnalezieniu siostry.
W tym czasie zostaje porwany syn bardzo kontrowersyjnego w swoich wypowiedziach polityka. Sandra upatruje w tej sytuacji możliwości do rozgłosu dla agencji oraz podniesieniu się firmy z finansowych kłopotów. Wraz z Igim postanawiają złożyć politykowi propozycję współpracy przy odnalezieniu jego syna. Żadne z nich nie spodziewa się, na jak niebezpieczny grunt weszli oraz jak bardzo sprawa zaginięcia chłopaka jest związana z prywatnym życiem Sandry.
***
„Utraceni” to moje pierwsze spotkanie z autorem, dlatego być może będę bardziej obiektywna w ocenie książki, ponieważ nie będę patrzyła przez pryzmat jego poprzednich dzieł.
Już na początku muszę przyznać, że książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Zdecydowanie nie jest to pozycja dla ludzi wrażliwych, ponieważ autor stosuje dość mocne opisy krzywd zadawanych ludziom. Fakt, że w niektórych książkach można znaleźć jeszcze bardziej krwawe historie, natomiast ta ma w sobie coś realnego, co czytelnika przeraża i wywołuje dreszcze strachu na skórze.
Autor nie boi się poruszać trudnych tematów, jaki stanowią porwania, handel narkotykami czy znęcanie się i wykorzystywanie. W książce znajdują się pojedyncze strony przybliżające skalę zaginięć ludzi dorosłych oraz dzieci, co jest tym bardziej przerażające w zestawieniu z treścią książki i daje czytelnikowi do myślenia. Podoba mi się sposób kreowania głównych bohaterów, którzy w swoim smutku i chęci odnalezienia bliskich za wszelką cenę są bardzo przekonujący. Jednocześnie mają wiele wad, problemów rodzinnych i uzależnień przez co nie są wyidealizowanymi postaciami, a zwykłymi ludźmi. Podczas czytania nie jest trudno zrozumieć ich motywacje oraz wspierać sposób działania, bo każdy chce wierzyć, że w ich sytuacji zachowałby się tak samo walcząc o swoich bliskich.
Książka nie należy do zestawu łatwych i rozluźniających lektur na odprężające popołudnie. Mimo wszystko nie pozwala czytelnikowi się oderwać i wciąga bez reszty. Ja poświeciłam całe popołudnie, żeby poznać zakończenie tej skomplikowanej historii, bo nie potrafiłam odłożyć jej nawet na chwilę. Zdecydowanie jest to pozycja, od której trudno odwrócić wzrok, a w czytelniku pozostaje na długo i porusza czułą strunę. Teraz już wiem, że nie będzie to moje ostatnie spotkanie z autorem. Zwłaszcza, że zapowiada dalszy ciąg tej historii, a ja już czekam z niecierpliwością, żeby po nią sięgnąć.
***
„Każdy człowiek ma własną prawdę. Najważniejsze, by w nią wierzyć.”
Informacje dodatkowe o Utraceni:
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-04-14
9788381954518
zaczytanalala
Tagi: Thrillery i suspens bóg
W dzisiejszych czasach wszyscy fantazjują o przemocy. Ty też, tylko jeszcze tego nie wiesz.