Okładka książki - W ogrodzie carycy patronujemy

W ogrodzie carycy

Tom 2 cyklu Kobiety Romanowów

Każda kolejna strona tej powieści, to kolejny krok stawiany z wolna po ścieżkach niezwykłego literackiego ogrodu, do którego zabiera nas pisarka. Malowany plastycznym literackim piórem, tworzy świat tak realistyczny jak byś i Ty tam był. Nie wdychał zapachu kwiatów, ale poznawał z bliska pełen tragedii, wciągający świat rodziny Romanowów. I tak jak w tytułowym ogrodzie nie brak roślin, które zachwycają swą barwą i kształtem, tak i tutaj fabuła wciąga od pierwszej strony, zachwycając i tego czytelnika co kocha kryminalne zagadki, i tego, który pasjonuje się historią i tego co pragnie odkryć tak liczne tajemnice głównych bohaterów. Mnie osobiście zainteresowały wątki dotyczące Mikołaja i Alix Romanowów i ich śmiertelnie chorego syna czy sekrety Stowarzyszenia Feniksa, jak i tajemnice sobowtórów. Jest, więc drogi Gościu szansa, że i Ciebie coś w tej powieści zauroczy. Może i Ty w tym literackim ogrodzie znajdziesz kwiat, który zapragniesz zabrać do domu?

"W ogrodzie carycy" jak i w każdym ogrodzie są piękne kwiaty, jak i chwasty, które próbują je zagłuszać. Tak i w tej powieści są cudowni, szlachetni bohaterowie, jak i kanalie, które może znienawidzisz, ale wobec ich działań nie pozostaniesz obojętnym i niejedną emocję w Twym literackim serduchu wzbudzą.

Czy wiesz co jest sekretem pięknego ogrodu? Ogrodnik. Człowiek pełen pasji i wiedzy. Monika Raspen okazała się wspaniałym ogrodnikiem swojej powieści. Z każdej strony czuć i widać, jak wielką pracę włożyła w jej powstanie. Wspaniale oddane tło historyczne, dla mnie, laika stało się cudowną lekcją historii, za którą z głębi serducha dziękuję.

Wiesz, każdy ogród ma swój sekret. Tajemnicę, którą będą mogli odkryć tylko Ci, którzy odwagę zdobędą by zanurzyć się w jego sekretne gąszcza. Tak będzie i z tą książką, bo wśród bohaterów znajdziesz znane nazwisko z naszego świata Bookstagramerów. A jaką rolę on odegra? Musisz przekonać się sam. Ja powieść czytałam z wielkim zaangażowaniem i rzec tylko mogę @to_ten_truskolaski gratuluję 😊 miło Cię było spotkać.

Informacje dodatkowe o W ogrodzie carycy:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-08-26
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: historyczne obyczajowe powieść

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce W ogrodzie carycy

Kup książkę W ogrodzie carycy

Czartoryska. Historia o marzycielce
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Czartoryska. Historia o marzycielce

Porywająca i pełna mrocznych sekretów opowieść o Izabeli Czartoryskiej Oto historia jednego z najbardziej tajemniczych polskich rodów opowiedziana z...

Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Carskie tajemnice, niewytłumaczalne wydarzenia, zaskakujące życiorysy. Zima 1905 roku. Śmierć Zygfryda zu Kleinitza była mistyfikacją, a jego pogrzeb...