Serdecznie dziękuję autorce Monice Raspen za zaufanie i uprzejmość, dzięki którym mogłam przeczytać książkę „W ogrodzie carycy” Kobiety Romanowów, tom 2, zanim pojawiła się ona w pięknie barwionej, drukowanej oprawie.
W drugiej części serii akcja toczy się zimą 1904 roku w Petersburgu, gdzie dochodzi do tajemniczej śmierci Iriny Duminy. Trzy kobiety: policjantka Daria, charyzmatyczna balerina Anna oraz dama dworu Nadieżda postanawiają samodzielnie rozwikłać zagadkę. Odkrywane fakty niosą coraz większe zagrożenie i mogą na zawsze odmienić ich życie, a zaginiony medalion sekretnik staje się symbolem morderstwa, skrywając w sobie więcej niż tylko tajemnicę.
Opowieść zaklęta w literach i słowach ukazująca siłę kobiet w obliczu intryg, zdrad, kłamstw i niebezpieczeństwa.
Złożona fabuła osadzona w historycznych realiach splata się z pragnieniem prawdy, politycznymi rozgrywkami i lękiem o przyszłość. W tle zaskakujących wydarzeń i spisków, gdzie każda strona odkrywa nowe wątki, przewija się refleksja nad rolą kobiet w historii. Łańcuch zdarzeń jest nieprzerywalny, każda decyzja pociągała za sobą konsekwencje, nawet jeśli trzeba było na nie czekać dekady. Drobne radości rozkwitają barwami uczuć niczym róże w ogrodzie. Przyglądając się bohaterkom oraz Tajnemu Bractwu Świętej Katarzyny, widzimy nie tylko nieszczęścia i twarze osób marzących o męskim potomku oraz naznaczone degrengoladą, ale również nadzieję, która przynosi ukojenie.
Autorka celująco kreśli postaci, nawet te epizodyczne, gdzie zręcznie miesza fikcyjne z historycznymi, co dodaje realizmu i głębi, a także z wyczuciem oraz przy wsparciu solidnego researchu wnika w realia tamtej epoki. Styl i język, pełne obrazowych porównań, układają się tak sugestywnie, że czytelnik niemal czuje zapachy, słyszy dźwięki i dotyka światów utkanych z czystej literatury.
Polecam powieść, w której unoszący się w powietrzu zapach ziół tworzy aurę straty, a uderzające o szyby krople deszczu przywodzą na myśl tych, którzy odeszli.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-08-26
Urszula_Chlasta
Historia kolejnego pokolenia kobiet z rodu Czartoryskich pełna zaskakujących i mrocznych tajemnic Szokująca realizmem opowieść o świecie XVIII wiecznej...
Wielkie miłości i wielkie rozczarowania Upalny sierpień 1902 roku. Do Petersburga przybywa młoda ukraińska szlachcianka Irina Dumina. Uwiedziona przez...