Okładka książki - W ramionach wroga

W ramionach wroga

Ah! Oto kolejna książka jednej z moich ulubionych autorek - Niny Zawadzkiej. Jak to jest, że jej książki zawsze poruszają we mnie najczulszą strunę i zachwycają tak, że przez kilka następnych dni stale o nich myślę? Tak bardzo każdą kocham na swój własny sposób, że choćby mi ktoś postawił ultimatum: "wybierasz jedną ulubioną albo zabieram ci wszystkie", to dosłownie nie mogłabym wybrać. Nie umiałabym postawić jednej na piedestale, jednocześnie umniejszając pozostałym.

Książka "W ramionach wroga" porusza temat, z którym do tej pory się nie spotkałam, a mianowicie grabież polskich skarbów narodowych. Domyślałam się, że coś takiego miało miejsce w czasie wojny, jednak nikt nigdy mi o tym nie opowiedział. Niemcy obrabowali nas z ogromnej liczby kolekcji militariów, archiwaliów oraz cennych elementów wyposażenia pałaców i muzeów. Udało się odzyskać jedynie niewielką ich część, reszta przepadła bez śladu. Jest to ogromna i niewybaczalna zbrodnia na polskim dziedzictwie narodowym.

Oktawian, młody muzealnik, nie jest w stanie pogodzić się z coraz częstszymi kradzieżami dzieł sztuki. Wszystkie próby ratowania ich spełzają na niczym. W pewnym momencie uświadamia sobie, że to, iż wróg jest o krok przed nim, spowodował on sam. Parę lat temu wręczył Niemcom dokument zawierający mapy i plany miejsc, w których znajdowało się najwięcej skarbów. Wtedy jednak nie sądził, że tak perfidnie to wykorzystają.

Postanawia naprawić błąd i ściga się z wrogiem, którym okazuje się Melissa, agentka nazistowskiego aparatu grabieży. Jej czyny są złe, jednak w spojrzeniu kryje się to coś, co powoduje, że mężczyzna nie traci nadziei.

W przypadku kobiety nic nie jest takie, na jakie wygląda.

Porządna dawka wiedzy przekazana w najprzyjemniejszy sposób. Tutaj fikcja literacka miesza się z faktami, co warto mieć na uwadze.

Jest totalnie cudowna, choć jest kilka fragmentów, które wyciskają z oczu łzy współczucia.

Uwielbiam książki autorki. Z całego serca zachęcam do przeczytania tej powieści. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni.

Dziękuję, Nino, za kolejną ważną książkę ❤️.

Informacje dodatkowe o W ramionach wroga:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-06-17
Dodał/a opinię: Wiktoria Wasilewska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce W ramionach wroga

Kup książkę W ramionach wroga

Za twoim śladem
Nina Zawadzka0
Okładka ksiązki - Za twoim śladem

POWIEŚĆ O DETERMINACJI, PATRIOTYZMIE, ODWADZE I PRAGNIENIU PRZETRWANIA W CZASIE, GDY WSZYSTKIE DROGI PROWADZIŁY NA MONTE CASSINO. Jest rok 1941. Liliana...

Na wschód od Breslau
Nina Zawadzka0
Okładka ksiązki - Na wschód od Breslau

W 1941 roku młoda dziedziczka fortuny, Dina Neugebauer, otrzymuje od ojca rzeźbę greckiej bogini przeznaczenia Ananke. To wydarzenie staje się początkiem...