Okładka książki - Za twoim śladem

Za twoim śladem

POWIEŚĆ O DETERMINACJI, PATRIOTYZMIE, ODWADZE I PRAGNIENIU PRZETRWANIA W CZASIE, GDY WSZYSTKIE DROGI PROWADZIŁY NA MONTE CASSINO.

Jest rok 1941. Liliana po stracie bliskich podróżuje po kraju, by odnaleźć ukochanego, lecz w miejscu, w którym zrodziła się ich miłość, trafia w ręce swojego największego wroga, funkcjonariusza NKWD. Zostaje osadzona w baranowickim więzieniu, torturowana oraz skazana na wiele lat pracy w Karłagu. Tylko pragnienie spotkania z narzeczonym trzyma ją przy życiu.

Gdy wraz z innymi więźniami Liliana zostaje wywieziona na dalekie tereny ZSRR, nie przypuszcza, że wszystko, co wie o sobie, zostanie wystawione na próbę i jak długą drogę będzie musiała pokonać, by odnaleźć miłość.

Informacje dodatkowe o Za twoim śladem:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-25

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Za twoim śladem

Za twoim śladem - opinie o książce

Jest rok 1941. Liliana po stracie bliskich podróżuje po kraju, poszukując swojego narzeczonego- Cypriana. Jednak w miejscu, gdzie narodziła się ich miłość, trafia w ręce funkcjonariusza NKWD, mężczyzny znanego jej z przeszłości, który pała do niej nienawiścią. Zostaje osadzona w baranowickim więzieniu, znanym z wyjątkowo brutalnych przesłuchań. Zostaje wywieziona z innymi więźniami na tereny ZSRR.

Nina Zawadzka jest cenioną autorką powieści z historią w tle. Jest to moja pierwsza przeczytana książka jej pióra, wiem już, że muszę poznać pozostałe! Jestem pod wrażeniem tej lektury, wywołała wiele emocji.
To niesamowicie piękna, choć bolesna, przejmująca historia, która pozostaje w pamięci na długo.
Opisy tortur podczas przesłuchań, ściskają serce i wyciskają łzy. Podziwiam tych, którzy nie złamali się, mimo bólu jaki im zadano, nie zdradzili.

Niepewność o los bliskich, stracona młodość, wyniszczenie organizmu katorżniczą pracą, niedożywieniem i przejmujące zimno Syberii.
Miłość, przyjaźń, patriotyzm, nadzieja, która podtrzymuje przy życiu.

Choć nie mieli niemal nic, potrafili się dzielić, wspierać, często ryzykując swoim życiem.
Nie pozostali bierni, nie pogodzili się z losem, a walczyli o wolność. W tej historii mamy też wątek bitwy pod Monte Cassino i słynnej armii generała Andersa.

Czytając czy słuchając opowieści o czasach wojny, myślę zawsze o tym jak różnili się Ci ludzie od współczesnych. Charakteryzowali się niezwykłą wolą życia, każdy dzień to walka o przetrwanie, wielokilometrowe wędrówki w poszukiwaniach bliskich, praca ponad siły, głód, brak odzieży, środków higienicznych, brak dostępu do leków, odmrożenia.
Czy dla nas żyjących współcześnie życie ma aż tak wielką wartość? Czy bylibyśmy w stanie tyle znieść? Czy kochamy nasz kraj i drugiego człowieka, tak by poświęcić za nie swoje życie? Obawiam się, że nie. Jestem pewna, że nie wytrwalibyśmy długo, jesteśmy słabi i poddalibyśmy się.

Autorka niezwykle realistycznie opisuje świat w tamtych czasach, w taki sposób, iż czytelnik czuje jakby był uczestnikiem tych wydarzeń. Widzimy ten krajobraz, bohaterów, współodczuwamy ich emocje.
Moje serce zdobył Przemek i bardzo chciałam, żeby dla Lilki stał się ważny.
Jest zaręczona z innym, widzimy w związku z tym targające nią uczucia.
Jednak wiem, że to trudne doświadczenia łączą ludzi mocniej. Do końca jednak nie wiemy jak dziewczyna postąpi, którego z mężczyzn darzy większym uczuciem. Nie zdradzę zakończenia, przekonajcie się sami.
Gorąco polecam, jeśli lubicie literaturę wojenną będziecie z pewnością zachwyceni równie mocno jak ja.

"[...] czasem ważniejsze niż pieniądze są dla mnie emocje, porywy serca, uniesienia, przyjacielskie spotkania. [...] Na nic pieniądze, na nic sława i ordery, jeśli nie ma się z kim dzielić tego sukcesu. Pieniądze to jedynie narzędzie, dzięki któremu możemy nakarmić ciało. Emocje zaś karmią naszą duszę. To one często wyznaczają bieg naszych dni, to one wyznaczają nam drogę w życiu".

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2026-03-22,

Często sięgacie po książki o tematyce wojennej? Ja patrząc z perspektywy czasu ostatnio sporo ich przeczytałam. I właśnie skończyłam czytać kolejną od Niny Zawadzkiej pod tytułem "Za twoim śladem". Autorka przenosi nas do roku 1941. Liliana to młoda i bardzo odważna kobieta, która wyrusza w niebezpieczną podróż by odnaleźć narzeczonego Cypriana. Ich miłość zostaje wystawiona na najcięższą próbę. Kiedy kobieta trafia w ręce funkcjonariusza NKWD odziana ze swojej godności zmuszona jest walczyć o przetrwanie fizyczne i psychiczne. Autorka nie unika drastycznych opisów, które momentami powodowały że potrzebowałam chwili by ochłonąć. Ale Liliana miała cel i to on trzymał ją przy życiu. W tej walce o życie na jej drodze stanął Przemysław współwięźień, który lekko skomplikował emocjonalny świat kobiety. Czy nas zgliszczach bólu i cierpienia może zrodzić się coś dobrego? Czy kobiecie uda się odnaleźć narzeczonego? Nie jest to łatwa historia. Pełno tu bólu, cierpienia, brutalności ale i walki o zachowanie godności. Autorka nie próbuje koloryzować wojennej rzeczywistości lecz rzetelnie pokazuje machinę sowieckiej propagandy. Dzięki temu jest ona tak autentyczna.

„Za Twoim śladem” autorstwa Niny Zawadzkiej to poruszająca powieść historyczna, która zabiera czytelnika w trudne realia lat wojny i pokazuje, jak wielką siłę może mieć nadzieja i miłość w świecie pełnym przemocy i cierpienia. Styl autorki jest dość emocjonalny, ale jednocześnie bardzo przystępny – książkę czyta się płynnie, a historia Liliany wciąga już od pierwszych stron. Autorka potrafi budować klimat napięcia i smutku, który pasuje do wojennego tła powieści, dzięki czemu czytelnik łatwo zanurza się w opisywany świat.

Akcja powieści rozgrywa się w czasie II wojny światowej. Jest rok 1941, a świat bohaterów zostaje brutalnie rozdarty przez konflikt zbrojny. Główna bohaterka, Liliana, to młoda kobieta, która po stracie bliskich wyrusza w podróż w poszukiwaniu ukochanego. Jej historia od samego początku jest bardzo trudna emocjonalnie, bo wojna odbiera jej poczucie bezpieczeństwa, a kolejne wydarzenia wystawiają ją na ogromną próbę. W trakcie swojej wędrówki trafia w ręce funkcjonariusza NKWD, który staje się jej największym wrogiem, i zostaje osadzona w baranowickim więzieniu, gdzie przechodzi brutalne tortury, a następnie zostaje skazana na wieloletnią pracę w Karłagu. Liliana jest młodą kobietą, której jedyną siłą do przetrwania jest myśl o ponownym spotkaniu z narzeczonym.

Bohaterowie powieści są młodzi i bardzo silnie związani emocjonalnie z własnymi marzeniami i uczuciami. Liliana to postać, która wzbudza ogromną sympatię – mimo cierpienia i trudnych doświadczeń wciąż walczy o przetrwanie i o miłość. Jej emocje są bardzo autentyczne – pojawia się strach, tęsknota, rozpacz, ale także determinacja i nadzieja, że uda jej się przetrwać wojenną rzeczywistość. Relacja z ukochanym mężczyzną stanowi ważny punkt historii i jest motorem wielu działań bohaterki.

W powieści pojawia się wiele silnych emocji – wojenne cierpienie, poczucie straty, samotność, strach przed przyszłością, ale także ogromna potrzeba miłości i bezpieczeństwa. Autorka porusza trudne tematy związane z patriotyzmem, przetrwaniem w ekstremalnych warunkach, więzieniem politycznym, przemocą wojenną i walką o zachowanie własnej tożsamości w świecie, który próbuje ją odebrać. Historia pokazuje, jak wojna wpływa na ludzkie życie, psychikę i relacje między ludźmi.

„Za Twoim śladem” to powieść historyczno-romansowa, która szczególnie przypadnie do gustu osobom lubiącym historie wojenne z wątkiem miłosnym. To książka dla czytelników, którzy cenią emocjonalne opowieści o przetrwaniu, determinacji i sile uczuć w obliczu tragedii historycznych.

Podczas lektury towarzyszy uczucie napięcia, smutku, ale też nadziei. Historia Liliany jest bardzo poruszająca i sprawia, że trudno odłożyć książkę, bo chce się wiedzieć, czy bohaterce uda się przetrwać i odnaleźć ukochanego. „Za Twoim śladem” to książka, która zostaje w pamięci na długo i zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Avatar użytkownika - _read_andzia_
_read_andzia_
Przeczytane:2026-03-07, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2026,

Za twoim śladem...

Czyli ósma książka Niny, którą przeczytałam i zachwyciła mnie do tego stopnia, że nie jestem w stanie myśleć o niczym innym.

Te wszystkie opisy drastycznych przesłuchań siedzą we mnie bardzo głęboko, nie mogę o nich zapomnieć, wciąż je sobie wyobrażam... 😳

Jest rok 1941, kiedy Liliana po stracie swoich bliskich wyrusza w podróż po kraju w poszukiwaniu ukochanego Cypriana. Wracając do miejsca, gdzie narodziła się ich miłość, szukając choćby najmniejszego śladu mężczyzny, trafia na swojego wroga, funkcjonariusza NKWD. Zostaje aresztowana i osadzona w baranowickim więzieniu. Jest to jeden z najgorszych zakładów karnych, znanych z brutalnych przesłuchań. Tortury są tam na porządku dziennym. Niedługo później, wraz z innymi osadzonymi, zostaje zesłana na Syberię, gdzie czeka na nią wieloletnia katorżnicza praca.

Jedzie tam z narzeczonym w sercu, ma nadzieję, że w końcu go znajdzie.

Jednak obca ziemia ma dla niej inne plany.

Co się wydarzy?

Piękna książka o patriotyzmie, który jest ważniejszy niż życie. Kiedy nawet w trakcie okrutnych cierpień, znęcania się nad nimi w trakcie przesłuchań, nie wydali swoich towarzyszy. Nie podpisali listy zrzekając się swojego polskiego obywatelstwa.

Autorka porusza wiele trudnych tematów, nie jest to miła lektura do snu... Wymaga skupienia, powagi.

Obrazuje jak w obliczu wojny ważna jest bliskość, miłość i wzajemnie wsparcie. Koniecznym jest by nosić w sercu nadzieję i nie dać jej zgasnąć.

Choć jest trudna i ciężko pogodzić się z faktem, że te wydarzenia naprawdę miały miejsce, książkę czyta się przyjemnie i z zainteresowaniem dzięki stylowi pisania autorki. Nina jest zdecydowanie mistrzynią powieści historycznych z delikatnym romansem w tle. Czytanie jej boli, ale z masochistyczną fascynacją przekręcasz każdą kolejną stronę, nie mogąc oderwać się bez poznania dalszych wydarzeń.

Zakończenie jest pełne napięcia. Do ostatniej chwili nie wiemy jaki wybór podejmie Liliana.

Zdecydowanie warto ją przeczytać, odłożyć z drżącym sercem, ale i wdzięcznością, że dzięki takim ludziom możemy żyć w wolnym państwie.

Czy odważycie się ruszyć śladem Liliany?

Avatar użytkownika - anetaiksiazki
anetaiksiazki
Przeczytane:2026-02-25, Ocena: 6, Przeczytałam,
,,Za twoim śladem" Niny Zawadzkiej to książka, która na długo pozostaje w pamięci, w sercu i w duszy. To powieść oparta na losach tysięcy Polaków, będąca hołdem dla odwagi, której nie złamał żaden system. Nie jest to lektura, którą można przeczytać bez emocji - ją przeżywa się całym sobą.

Bardzo często sięgam po literaturę wojenną, szczególnie zbeletryzowaną, i za każdym razem mocno ją przeżywam. Nie potrafię jednak zrezygnować z takich książek, ponieważ przypominają mi o milionach ludzkich istnień, które pochłonęła wojna. Nina Zawadzka buduje fabułę na miłości, ale jej obraz jest przesiąknięty brutalnością, terrorem, głodem, strachem i upokorzeniem. Ten obraz łamie serce, ale niezłomność bohaterów pokazuje, że trudno jest zgładzić ducha patriotyzmu i wiarę w zwycięstwo.

Dla mnie ta powieść jest wyjątkowa, wręcz intymna. W trakcie lektury czułam się powiernikiem największych lęków, tęsknoty i cichych modlitw o przetrwanie. Stałam się towarzyszką niedoli Liliany, Przemka i Cypriana. Przeżywałam ich cierpienia, odczuwając niemal fizyczny ból, ale w głębi serca wierzyłam w ich siłę i determinację. Ta historia jest trudna, ale Nina Zawadzka pisze w tak plastyczny, niemal filmowy sposób, że nie mogłam oderwać się od książki. Autorka z niezwykłą precyzją oddaje bezkresny i mroźny obraz Syberii, krajobraz kazachskiego stepu oraz klaustrofobiczny, duszny klimat więziennych cel. Jej język jest z jednej strony konkretny i surowy, gdy opisuje brutalną rzeczywistość, a z drugiej przepełniony empatią, gdy dotyka sfery uczuć i miłości.

Nina Zawadzka nie koloryzuje wojennej rzeczywistości, nie stara się jej na siłę upiększyć. Rzetelnie opisuje machinę sowieckiej propagandy i metody jej wdrażania. Sceny brutalnych przesłuchań, uwłaczających ludzkiej godności, autentycznie mną wstrząsnęły.

Autorka z przerażającą precyzją ukazała system, którego celem było zniszczenie człowieka, wartości i patriotyzmu. Wojna zmienia ludzi i ich punkt widzenia, ale nie ma mocy, by zabić w nich nadzieję! Tę odrobinę nadziei odnalazłam w przepełnionych celach więzienia w Baranowiczach. Drobne gesty życzliwości, solidarności i wsparcia. Ciche rozmowy, dzielenie się skrawkiem ubrania, kawałkiem suchego chleba - to bariery, które chroniły przed szaleństwem. To jeden z najpiękniejszych wątków tej opowieści.

Gdyby nie wątki pięknej miłości, głębokiego patriotyzmu i niezłomności, ta książka byłaby jak rana, która nie chce się zagoić. To właśnie miłość - ta przedwojenna, pielęgnowana w sercu, i ta nowa, rodząca się w brudzie i cierpieniu - daje bohaterom siłę. Głosy Liliany, Przemka i Cypriana łączą się w jedną potężną opowieść o pokoleniu, które walczyło o wolność! To poruszająca historia oparta na losach tysięcy Polaków, która zakorzenia się w sercu i pokazuje, czym jest prawdziwy patriotyzm.

Polecam całym sercem

Rok 1941 to czasy, w których na pewno nie chciałabym żyć. To właśnie wtedy poznajemy Lilinę, która pragnie odnaleźć swojego ukochanego. W swojej wędrówce po kraju trafia na funkcjonariusza NKWD. Następnie trafia do więzienia gdzie jest torturowana, a później zmuszona do ciężkiej pracy w Karłagu. Na koniec zostaje wywieziona do ZSRR.

Czy uda się jej odnaleźć ukochanego? Jak dalej potoczą się losy? Przekonacie się sami.

Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron i nie pozwoliła się odłożyć nawet na chwilkę. Emocji tutaj nie brakuje. Czuje się ból, niesprawiedliwość, ale również gdzieś jest nadzieja, że wszystko dobrze się ułoży.

Książka napisana jest lekkim stylem, ale ze względu na tematykę jaką porusza taka nie jest. Jest z gatunku tych, które bardzo przeżywa się i długo zostają w głowie po ich przeczytaniu.

Jeśli szukacie ciekawej, angażującej książki, którą czyta się bardzo szybko to polecam ,,Za twoim śladem".

Zrabowane nadzieje
Nina Zawadzka0
Okładka ksiązki - Zrabowane nadzieje

PORYWAJĄCA OPOWIEŚĆ O WOJENNYCH LOSACH KIELECKIEJ KONSPIRACJI, POŚWIĘCENIU I HISTORII ZRABOWANYCH DO GERMANIZACJI DZIECI. Magda Antoszewska, trzydziestolatka...

Na wschód od Breslau
Nina Zawadzka0
Okładka ksiązki - Na wschód od Breslau

W 1941 roku młoda dziedziczka fortuny, Dina Neugebauer, otrzymuje od ojca rzeźbę greckiej bogini przeznaczenia Ananke. To wydarzenie staje się początkiem...

Opad
Opad