Okładka książki - Węzeł czasu

Węzeł czasu

„Węzeł czasu” autorstwa Remigiusza Mroza to powieść, która łączy w sobie wartką akcję, elementy kryminału, thrillera oraz podróży w czasie, oferując czytelnikowi prawdziwie niezwykłe doświadczenie czytelnicze.

Fabuła zaczyna się od momentu, gdy Aga budzi się w środku lasu, nie mając pojęcia, jak się tam znalazła. Ostatnim, co pamięta, jest spotkanie z przyjaciółką w Opolu w 2025 roku. Jednak wszystko wokół wskazuje, że minęły już miesiące, a ona nosi cudze ubrania przypominające dwudziestolecie międzywojenne. Stopniowo Aga odkrywa, że nie tylko znalazła się w innym miejscu, ale i w innym czasie – trafia do Rzeszy Niemieckiej, gdzie poznaje Augusta Bekkera, oficera Schutzpolizei, który staje się jednocześnie zagrożeniem i nieoczekiwanym sprzymierzeńcem.

Bohaterowie są mocno zarysowani i pełni sprzeczności. Aga to postać odważna, inteligentna i zdeterminowana, zmuszona stawić czoła niebezpieczeństwu, niezrozumiałym sytuacjom i dylematom moralnym wynikającym z ingerencji w przeszłość. August Bekker to postać skomplikowana, której działania balansują na granicy dobra i zła, tworząc napięcie i niepewność co do jego intencji.

Książka wywołuje w czytelniku mieszankę emocji: napięcie, niepokój, ciekawość, a także zdumienie wobec konsekwencji manipulowania czasem. Motyw podróży w czasie wpleciony w realia historyczne podkreśla pytania o odpowiedzialność, skutki naszych decyzji i moralne granice ingerencji w historię. Przesłanie powieści koncentruje się na tym, że każde działanie niesie konsekwencje, a ludzka odwaga i spryt mogą być jednocześnie błogosławieństwem i przekleństwem.

Pod względem gatunkowym jest to thriller historyczno-przygodowy z elementami fantastyki, skierowany do miłośników dynamicznych, pełnych zwrotów akcji powieści, które łączą historię, zagadki kryminalne i nieoczekiwane przygody.

„Węzeł czasu” to powieść, która wciąga od pierwszych stron, łączy wartką akcję z refleksją nad moralnymi konsekwencjami ingerencji w przeszłość i zapewnia niezapomniane doznania emocjonalne. To pozycja obowiązkowa dla każdego, kto lubi zaskakujące zwroty akcji, podróże w czasie i historie, które zostają w pamięci na długo.

Informacje dodatkowe o Węzeł czasu:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-11-12
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Węzeł czasu

Kup książkę Węzeł czasu

Lot 202
Remigiusz Mróz0
Okładka ksiązki - Lot 202

Zwyczajna, piątkowa noc w Nowej Hucie. Kamery monitoringu u zbiegu dwóch ulic rejestrują młodego chłopaka o drugiej piętnaście. Nie ma go na nagraniu...

Paderborn
Remigiusz Mróz0
Okładka ksiązki - Paderborn

Bohaterem książki jest prokurator Olgierd Paderborn, przeciwnik Joanny Chyłka w kilku sprawach. Szczególnie pokochali go miłośnicy serialu, który był adaptacją...