Katarzyna jest osobą wysoce wrażliwą sporadycznie wpadającą w stany depresyjne, do tego wychowywana bezdotykowo, bowiem jej rodzice nie uznawali czegoś takiego jak przytulanie. Jakby tego było mało słowa wypowiedziane przez wychowawczynię w zerówce sprawiły, że poczucie wartości małej Kasi było na bardzo niskim poziomie. Która dziewczynka chciałaby usłyszeć, że jest tęga?
Początkowo, przynajmniej pozornie, wszystko było w porządku. Co prawda Kasia nie potrafiła się z nikim zaprzyjaźnić i wszelkie szkolne miłości, w tych najbardziej optymalnych warunkach, kończyły się na zwykłym „cześć”, ale jakoś nauczyła się sobie z tym radzić. Głównie dzięki lekarzom.
Dlatego też trzydziestoletnia Katarzyna ciągle jest sama. Tak bardzo boi się zaufać jakiemukolwiek mężczyźnie, że samej sobie zabrania się zakochać.
Ta strategia sprawdza się do momentu, gdy na miejsce dotychczasowego księgowego, zatrudniła młodego mężczyznę. A raczej… dała pracownicy wolną rękę w rozmowie z kandydatami na to stanowisko.
W jakich okolicznościach wychowawczyni wypowiedziała tragiczne w skutkach słowa?
Jak Kasia radziła sobie z (nie)chcianymi uczuciami?
Czy Kasia złamie swoje zasady w relacjach z innymi ludźmi?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej książce.
Zgłaszając się do recenzji nie przypuszczałam, że mam z główną bohaterką tyle wspólnego. Ja też, usłyszałam słowa, które są ze mną do dzisiaj. Co prawda wypowiedziane w innych okolicznościach, ale doskonale wiem jak wtedy Kasia się poczuła.
I, między innymi, dzięki temu wspólnemu… hmm… wspomnieniu, mogłam lepiej utożsamić się z główną bohaterką. Chwilami oddychałam z ulgą, że moje problemy były zupełnie inne niż te, które miała Kasia, ale i tak rozumiem ją doskonale.
Szkoda tylko, że… ups… nic więcej nie powiem, bo zdradzę tajemnicę.
Trochę mi brakowało pewnych wątków stricte medycznych. Konkretnie mówiąc o tym jak na problemy głównej bohaterki reagował układ hormonalny, ale tego może dowiem się z kolejnych części.
Chcecie przekonać się jak wygląda życie takiej osoby jak Kasia? To książka idealna dla Was…
Za książkę do recenzji dziękuję Autorce i Wydawnictwu
Wydawnictwo: Romanse
Data wydania: 2019-09-05
easosnowska
Czy tajemnice mogą rozdzielić zakochanych? Czy Darek porzuci Kasię, gdy dowie się, że jest chora? Czy Kasia wybaczy Darkowi, że ukrywał przed nią upokarzającą...
GUARD Ewelina C. Lisowska romans science-ficiton premiera 15.08.2023 Rok 2122. Ziemia została opanowana przez stwory z innej planety. Na odsiecz...