Okładka książki - Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera

Fani Harrego Pottera - jesteście tu ?

Pamiętam jak mając naście lat, obejrzałam pierwszą część Harrego. W sumie nie zrobiła na mnie wrażenia;) ale kilka lat później, krótko po maturze doszłam do wniosku, że sprawdzę o co chodzi z tą Potteromanią i zaczęłam czytać. Mimo, że tomów jest niemało, okazało się, że seria skończyła się dla mnie za szybko i…zaczęłam czytać od nowa.

Tego nigdy nie jest za wiele. Jak już ktoś uzależni się od świata Hogwartu, magii i czarodziejstwa, nawet będąc mugolem będzie wciąż chciał tego więcej i więcej. Z fascynacją od lat oglądam ekranizacje, mimo że znam je już na pamięć. Zaraziłam tą miłością moje dzieci, syn przeczytał całą serię jako 10 latek, a córka… kiedyś też do tego dojrzeje. I wiedziałam, że “Wielka księga magii i czarodziejstwa” jest dla nas idealna.

Piękne wydanie w twardej oprawie, z ciekawymi ilustracjami, skromnie aczkolwiek subtelnie i ślicznie zdobiona, wygląda jak tak prawdziwa Księga Magii. Można zawartym w niej ciekawostkom dać się porwać i dosłownie oczarować.

Co w niej mamy ? Wszystko co trzeba wiedzieć by być dobrym czarodziejem, by efektownie uczyć się w Hogwarcie.

To kompletny przewodnik dla przyszłych czarodziejów, którzy wciąż czekają na swoją sowę z listem.

Poznacie z nim plan zajęć Hogwartu, katalog magicznych roślin - nie tylko mandragora jest warta uwagi, a także eliksiry jakie możecie przygotować ale…pamiętajcie by korzystać z nich ostrożnie ! Chcecie mieć wyniki w nauce jak Hermiona ? Z tą księgą z pewnością opanujecie wszystko co niezbędne by to osiągnąć. Jeśli macie swój ulubiony przedmiot, tu poznacie go lepiej. Jeśli ciekawiły Was dekrety szalonej Umbridge - tu poznacie je szczegółowo.

Mam nadzieje, że różdżki gotowe 🙂 A co jeszcze będzie Wam potrzebne zanim udacie się na pociąg ? Sylabus odpowie na każde pytanie.

W ekranizacjach zawsze są luki lub nieścisłości. Książki mają też nie tak rozwinięte pewne wątki jakbyśmy chcieli. Niektóre kwestie chcielibyśmy poznać bardziej szczegółowo, dokładniej. I ta księga daje Wam tę możliwość. My z niej skorzystaliśmy - też macie taki zamiar ? Warto !

Jestem nią zachwycona i serdecznie polecam ! Dziękujemy za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Inne
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 10 lat

Zobacz opinie o książce Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera

Kup książkę Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera

Nieoficjalna księga zagadek Harry'ego Pottera
MuggleNet0
Okładka ksiązki - Nieoficjalna księga zagadek Harry

Podejmij wyzwanie dla prawdziwych czarodziejów! Sprawdź, czy masz w sobie refleks Harry'ego, spryt Hermiony i zdolności strategiczne Rona! Wejdź do...

Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera
MuggleNet0
Okładka ksiązki - Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry

Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera to nieoficjalny przewodnik zawierający wszystkie zaklęcia, jakie zaprezentowane zostały na stronach powieści J.K...