Jedyny podręcznik, który naprawdę pokochasz!
Jak wyglądał plan zajęć w Hogwarcie?
Na jakich zajęciach można spotkać fantastyczne stworzenia?
Dlaczego uzyskanie dostępu do działu Ksiąg Zakazanych jest tak trudne?
Drogi Czarodzieju, Droga Czarownico,
trzymasz w rękach jedyny kompletny przewodnik, dzięki któremu poznasz tajniki edukacji w elitarnej Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie! Koniecznie przeczytaj, zanim założysz Tiarę Przydziału!
Dzięki tej książce dowiesz się, w jakim wieku wypada opanować sztukę anihilacji iguany, jaką substancję przyjąć w razie zatrucia oraz jak uleczyć chorego jednorożca.
Poznasz magiczne katalogi roślin oraz eliksirów i kto wie, może nawet stworzysz swoją własną recepturę. Po takim kursie żadne zaklęcie nie będzie ci obce! Z łatwością zdasz sumy i owutemy. Nie wiesz, co to? Różdżka w dłoń i czym prędzej nadrabiaj zaległości!
To niezastąpiony przewodnik po całej wiedzy, jaką Harry Potter i jego przyjaciele zdobyli w najsłynniejszej na świecie szkole czarodziejstwa.
Magiczny świat Hogwartu czeka na ciebie!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Inne
Fani Harrego Pottera - jesteście tu ?
Pamiętam jak mając naście lat, obejrzałam pierwszą część Harrego. W sumie nie zrobiła na mnie wrażenia;) ale kilka lat później, krótko po maturze doszłam do wniosku, że sprawdzę o co chodzi z tą Potteromanią i zaczęłam czytać. Mimo, że tomów jest niemało, okazało się, że seria skończyła się dla mnie za szybko i…zaczęłam czytać od nowa.
Tego nigdy nie jest za wiele. Jak już ktoś uzależni się od świata Hogwartu, magii i czarodziejstwa, nawet będąc mugolem będzie wciąż chciał tego więcej i więcej. Z fascynacją od lat oglądam ekranizacje, mimo że znam je już na pamięć. Zaraziłam tą miłością moje dzieci, syn przeczytał całą serię jako 10 latek, a córka… kiedyś też do tego dojrzeje. I wiedziałam, że “Wielka księga magii i czarodziejstwa” jest dla nas idealna.
Piękne wydanie w twardej oprawie, z ciekawymi ilustracjami, skromnie aczkolwiek subtelnie i ślicznie zdobiona, wygląda jak tak prawdziwa Księga Magii. Można zawartym w niej ciekawostkom dać się porwać i dosłownie oczarować.
Co w niej mamy ? Wszystko co trzeba wiedzieć by być dobrym czarodziejem, by efektownie uczyć się w Hogwarcie.
To kompletny przewodnik dla przyszłych czarodziejów, którzy wciąż czekają na swoją sowę z listem.
Poznacie z nim plan zajęć Hogwartu, katalog magicznych roślin - nie tylko mandragora jest warta uwagi, a także eliksiry jakie możecie przygotować ale…pamiętajcie by korzystać z nich ostrożnie ! Chcecie mieć wyniki w nauce jak Hermiona ? Z tą księgą z pewnością opanujecie wszystko co niezbędne by to osiągnąć. Jeśli macie swój ulubiony przedmiot, tu poznacie go lepiej. Jeśli ciekawiły Was dekrety szalonej Umbridge - tu poznacie je szczegółowo.
Mam nadzieje, że różdżki gotowe 🙂 A co jeszcze będzie Wam potrzebne zanim udacie się na pociąg ? Sylabus odpowie na każde pytanie.
W ekranizacjach zawsze są luki lub nieścisłości. Książki mają też nie tak rozwinięte pewne wątki jakbyśmy chcieli. Niektóre kwestie chcielibyśmy poznać bardziej szczegółowo, dokładniej. I ta księga daje Wam tę możliwość. My z niej skorzystaliśmy - też macie taki zamiar ? Warto !
Jestem nią zachwycona i serdecznie polecam ! Dziękujemy za egzemplarz do recenzji.
"𝑾𝒊𝒆𝒍𝒌𝒂 𝑲𝒔𝒊ę𝒈𝒂 𝑴𝒂𝒈𝒊𝒊 𝒊 𝑪𝒛𝒂𝒓𝒐𝒅𝒛𝒊𝒆𝒋𝒔𝒕𝒘𝒂"
Kiedy w dłoniach trzymałam Wielką Księgę Magii i Czarodziejstwa, poczułam się, jakbym znów miała czternaście lat, gdy pierwszy raz otwierałam Kamień Filozoficzny. Ta księga, nie jest zwykłą książką, to pewnego rodzaju podróż w głąb świata, który kocham od lat.
Już od pierwszych stron zawładnęło mną uczucie, że oto trzymam w rękach prawdziwy skarb, przewodnik do edukacji w Hogwarcie. Opisy przedmiotów, zaklęć, fantastycznych stworzeń i magicznych artefaktów są tak szczegółowe, że miałam wrażenie, jakbym sama siedziała w klasie profesora Snape’a, warząc eliksiry z nadzieją, że nie wysadzę klasy w powietrze, albo jakbym biegała po Zakazanym Lesie w poszukiwaniu jednorożców.
Najbardziej urzekło mnie to, jak ta księga oddaje atmosferę nauki w świecie czarodziejów. Nie jest to zwykły zbiór faktów, to pełne pasji opracowanie, które pozwala poczuć, jak fascynujące musi być zdobywanie magicznej wiedzy. Każdy, kto marzył o tym, by zostać uczniem Hogwartu, znajdzie tu coś dla siebie, a nawet przykładowy plan lekcji.
Czy to książka dla każdego? Jeśli jesteś fanem Harry’ego Pottera, odpowiedź jest oczywista! TAK. Jeśli lubisz szczegółowe analizy i zgłębianie się w świat magii, również TAK. A jeśli po prostu chcesz jeszcze raz poczuć tę dziecięcą radość odkrywania Hogwartu, to ta książka jest dla ciebie idealna.
Dla mnie była to czysta przyjemność i podróż do czasów, gdy wszystko wydawało się możliwe.
A gdyby tak choć na kilka godzin móc stać się uczniem wymarzonej szkoły, jaką jest Hogwart?
Brzmi jak spełnienie marzeń, prawda?
Dlaczego tak krótko?
Zapewne dlatego, iż książka, którą Wam pragnę zaprezentować pochłonie Was bezgranicznie, sprawi, że przepadniecie na jej kartach, odbywając mentalną podróż do Szkoły Magii, a jednak, mimo największych chęci, nie będziecie w stanie się nią delektować. Odurzy Was totalnie, w efekcie kolejne strony będą znikać w zawrotnym tempie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by za jakiś czas znów do niej zajrzeć i poczuć się jak mały czarodziej, a to fani serii o Harrym Potterze kochają przecież najbardziej!
Ta przepięknie, wręcz majestatycznie wydana publikacja to wyjątkowe kompendium wiedzy o podręcznikach, nauczanych przedmiotach, nauczycielach, eliksirach, zaklęciach czy najważniejszy zasadach Hogwartu. Część faktów na pewno będziecie pamiętać z książek i filmów, inne natomiast całkowicie Was zaskoczą, niemniej jednak, każdy rozdział funduje niesamowitą przygodę i cudowną podróż w czasie oraz przestrzeni, jakiej chciałoby się nie kończyć. Najwięcej emocji z pewnością zafundują części prezentujące zaklęcia, jak i eliksiry czy magiczne stworzenia, nie mogło oczywiście zabraknąć wzmianki o mugolach, egzaminach czy czarnej magii. Gwarantuję, że każdy fan fenomenalnego cyklu J.K. Rowling pokocha tą książkę całym sercem i będzie ona nie tylko kluczem do fascynującej przygody, ale także wspaniałą ozdobą biblioteczki.
,,Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera" to kolejna, z jakże imponującego cyklu, pozycja obowiązkowa na półkach wielbicieli książek o wyjątkowym czarodzieju! Daj się porwać w fascynującą, pełną wrażeń, niezapomnianą podróż po murach Hogwartu i poczuj się jak pełnoprawny uczeń tej magicznej szkoły! Zachwyt i niesamowita rozrywka gwarantowane! Polecam całym sercem!
Witajcie moi kochani
Pamiętacie czasy szkolne? Jak je wspominacie?
Dziś chciałabym zaprezentować Wam magiczną książkę związaną ze światem Harry'ego Pottera.
Tytuł: Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera
Autor: MuggleNet
Wydawnictwo: Znak Literanova
Nie od dziś wiadomo, iż jestem wielką fanką serii o Harry'm Potterze. Także jak tylko zobaczyłam, że pojawiła się kolejna książka związana z magicznym światem, to naturalnie musiałam ją mieć.
I tak też się stało dzięki Wydawnictwu Literanova, któremu bardzo dziękuję za egzemplarz książki.
Współpraca reklamowa #współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka
Ta książka to niesamowite kompendium wiedzy, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.
Między innymi znajdują się w niej informacje dotyczące ogólnego funkcjonowania oraz organizacji systemu nauczania w Hogwarcie; charakterystykę przedmiotów nauczanych w Hogwarcie; charakterystykę zajęć dodatkowych. Oczywiście to tylko, krótkie przedstawienie zawartych w niej treści. Bowiem każdy rozdział podzielony jest na mniejsze części, a w nich zawarte są szczegółowe informacje dotyczące omawianych kwestii. Każdy z nich jest bogaty w cenną oraz usystematyzowaną wiedzę orz liczne ciekawostki.
Dodatkowo, od strony technicznej, zawarte w niej informacje są idealnie uporządkowane oraz zaprezentowane. Wszystko jest dopracowane w jak najdrobniejszym szczególe. Przedstawione treści są przejrzyste oraz czytelne. Nie zabrakło w niej również pięknych grafik, które wzbogacają lekturę.
Na uwagę zasługuje również samo wydanie książki. Twarda oprawa oraz minimalistyczna grafika na okładce, która zdecydowanie przyciąga wzrok.
Reasumując ,,Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera" to wspaniałe kompendium wiedzy o systemie edukacji obowiązującym w Hogwarcie. Naturalnie i ja wybrałam swoje ulubione przedmioty, do których zaliczyłam wróżbiarstwo, numerologię, obronę przed czarną magią, eliksiry, opiekę nad magicznymi stworzeniami oraz zaklęcia i uroki. Z wielką przyjemnością poznawałam tajniki tychże przedmiotów.
Ta książką przeznaczona jest nie tylko dla fanów świata Harry'ego Pottera, ale również i czytelników, którzy chcą dopiero poznać jego świat oraz uporządkować i pogłębić swoją wiedzę na ten temat.
Jestem nią oczarowana. I naturalnie dalej wyczekuję listu z Hogwartu.
Serdecznie polecam, strona.394
Ta książka przypominała mi nieco zamek w Hogwarcie, ponieważ niczym owy zamek ta lektura żyje swoim życiem, które jest pełne niespodzianek.
Wielka księga jest niezwykle bogata w informacje i dotyka zagadnień z bardzo szerokiego zakresu, dowiadujemy się o wyglądzie planu lekcji, są wzmianki o eliksirach, magicznych zwierzętach, jest też coś dla znawców sztuk tajemnych, a te jak wiadomo, znajdują się w dziale ksiąg zakazanych.
MuggleNet zdołał stworzyć książkę, która jest zarówno bogata, jak i pełna smaczków. Bardzo podobało mi się, że publikacja jest stworzona w bardzo naturalny, ale czarodziejski sposób, kolejny atut to humor czarodziejów, który niejednokrotnie wywołał uśmiech na mojej twarzy. Postawię nawet tezę, że po przeczytaniu książki nawet osoby neutralne lub nieznające uniwersum HP zainteresują się tym światem.
Książka zdecydowanie, co ważne odsłania przede mną dostęp do wiedzy, która nie była dotychczas oczywista, a sposób często humorystyczny, z jakim ją przedstawiano sprawił, że chciałam jej posiąść więcej i więcej...
Na szczególne uznanie w moich oczach zasłużył dział z eliksirami, bo tam to już informacje są podane na tacy i śmiało, można w swoim lochu coś stworzyć.
,,Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa" jest must readem dla każdego fana magicznego uniwersum o J.K. Rowling, moim zdaniem ta książka jak żadna inna pozwoli znowu poczuć ten tajemniczy i magiczny świat. To księga, która nie tylko wiele wyjaśnia, ale przede wszystkim zachęciła mnie eksperymentów i poznawania świata w nowy inny sposób. Mnie ,,Wielka Księga" zupełnie zauroczyła i kolejny raz ukazano mi jak bogaty i jeszcze nie do końca odkryty jest to świat.
A mugole wiadomo - cicho!
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Znak Literanova
Podejmij wyzwanie dla prawdziwych czarodziejów! Sprawdź, czy masz w sobie refleks Harry'ego, spryt Hermiony i zdolności strategiczne Rona! Wejdź do...
Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera to nieoficjalny przewodnik zawierający wszystkie zaklęcia, jakie zaprezentowane zostały na stronach powieści J.K...
Przeczytane:2025-04-20,
Chciałbyś się poczuć niczym jeden z uczniów Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie?- Nic trudnego!
Już teraz dzięki ,,Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera” masz możliwość zgłębić wiedzę magicznego świata. Już nie będziesz czuć się dużej niczym zwykły Mugol, bo przestudiujesz wszystkie przedmioty nauczane w tej elitarnej szkole.
Chcesz przygotować eliksir zapomnienia?- ten przewodnik wskaże wam, co będziecie do niego potrzebować. Wszystko odbywać się będziecie pod czujnym okiem Severusa Snape’a- niezbyt lubianego nauczyciela w domu Gryfinforow, zaś uwielbianego w Slytherinie.
Świat Harrego Pottera to również istnienie wielu magicznych zwierząt. I tak o to mamy możliwość poznać, jak postępować z nimi dzięki największemu miłośnikowi magicznych zwierząt- gajowego Rubensa Hagrida.
Przed wami jeszcze wiele, wiele innych ciekawych przedmiotów, które pokochacie lub znienawidzicie.
✨
,, Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera” to świetny przewodnik po magicznym uniwersum, który pozwoli wam uporządkować wiedzę na temat nauczania w Hogwarcie. Książka dostarczy wam ogrom różnych ciekawych informacji, które doceni każdy Potterowy fan. Przeczytacie sporo nie tylko na temat przedmiotów, ale także o ich nauczycielach.
✨
Jeśli wybieracie się od września na peron 9 i 3/4, to nie zapomnijcie ze sobą tego egzemplarzu. Bądźcie jak Hermiona i zdobędzie wszystkie Sumy!
Polecam.🔮✨