„Wigilijne opowieści” to dwanaście historii stworzonych w gatunkach, które są autorom najbliższe. Mamy więc opowieści obyczajowe lżejsze (Agnieszka Lis, Agnieszka Litorowicz-Siegert, Milena Wójtowicz) i nieco bardziej refleksyjne(Tomasz Betcher, Magdalena Majcher, Karolina Głogowska), humorystyczne (Jacek Galiński, Alek Rogoziński) i z wątkiem kryminalnym (Małgorzata Oliwia Sobczak), a nawet zahaczające o magię (Katarzyna Berenika Miszczuk, Jagna Kaczanowska, Martyna Raduchowska).
Patrząc na nazwiska autorek i autorów tworzących tę antologię możecie być pewni jej wysokiego poziomu. Na mnie największe wrażenie wywarły jednak te wzruszające historie, niosące refleksję i nadzieję. Bo w moim odczuciu takie jest przesłanie świąt Bożego Narodzenia. Szczególne w swoim klimacie jest opowiadanie rozpoczynające zbiór „Ostatnia gwiazdka” Tomasza Betchera, o miłości, którą zrozpaczony mężczyzna obdarza nieżyjącą córeczkę, skąpiąc jej żyjącym bliskim, odpychając ich, zamykając się w swojej skorupie. Czy młodej dziewczynie uda się uświadomić mu, że to nie zmarła potrzebuje jego miłości, a Ci co pozostali? Czy jednak tak ogromną przepaść narastającą przez lata można zasypać? Może pomoże w tym padający grudniowy śnieg i odrobina świątecznej magii?
Dwa z nich („Wszelki duch” i „Gdzie Mikołaj nie może… tam diabła pośle!”) , przy okazji snutej opowieści, przybliżają nam tradycje świąteczne, również te wywodzące się z dawnych słowiańskich wierzeń.
Każdy z autorów dzieli się również z nami przepisami na świąteczne potrawy, czasem na serio, a niekiedy z przymrużeniem oka. Znajdziecie tu więc nie tylko historie, które wprawią Was w świąteczny nastrój, ale również ciekawe inspiracje kulinarne. Jeśli tylko będziecie mieli okazję, to zachęcam do ich lektury i wypróbowania przepisów oczywiście.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2020-11-12