Okładka książki - Wilczynka - córka Mikity

Wilczynka - córka Mikity

Regina Golińska-Barancewicz w swojej książce „Wilczynka. Córka Mikity” zabiera czytelników do baśniowego świata zwierząt, gdzie rozgrywa się walka o wolność, sprawiedliwość i pokój. Choć historia osadzona jest w świecie leśnych stworzeń, jej przesłanie jest niezwykle uniwersalne – opowiada o starciu siły i władzy z odwagą, jednością oraz wiarą w to, że dobro zawsze ma szansę zwyciężyć.

W centrum wydarzeń znajduje się Wilczynka – córka groźnego wodza wilków, Mikity, który chce podporządkować sobie Słoneczny Las. Gdy drapieżcy wkraczają na cudze terytorium, mali mieszkańcy – mrówki, pszczoły i inne stworzenia – muszą stanąć do nierównej walki. To właśnie decyzja Wilczynki może przesądzić o losie całej krainy.

Autorka w przystępny sposób podejmuje trudne tematy niesprawiedliwości, agresji oraz odwagi potrzebnej do przeciwstawienia się złu. Pokazuje, że siła nie zawsze tkwi w liczebności czy brutalnej mocy, lecz w solidarności i wzajemnym wsparciu.

To piękna, pełna wartości opowieść, która nie tylko wciąga, ale i uczy – zarówno dzieci, jak i dorosłych.

„Wilczynka. Córka Mikity” to książka, która daje nadzieję i przypomina, że odwaga i dobro mogą przezwyciężyć nawet największe trudności. To wartościowa lektura dla wszystkich, którzy wierzą, że świat może być lepszy.

Informacje dodatkowe o Wilczynka - córka Mikity:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-03-13
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
ISBN: 9788382083156
Dodał/a opinię: monikaswiatek

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Wilczynka - córka Mikity

Kup książkę Wilczynka - córka Mikity

Mój brat Feliks
Regina Golińska-Barancewicz0
Okładka ksiązki - Mój brat Feliks

Piotrek ma 8 lat i rodzinę. I wiecie co? Tylko dlatego jest najszczęśliwszy na świecie. Tylko i aż, można powiedzieć. Ale nie zawsze tak było. Bo trzy...

Pierwszy dzień wiosny
Regina Golińska-Barancewicz0
Okładka ksiązki - Pierwszy dzień wiosny

Jeden dzień, jedno badanie, jeden wynik zmieniają na zawsze świat czworga rodzeństwa. Maturzysta, czwartoklasistka i czterolatka stają w obliczu ciężkiej...