Okładka książki - Wojenny Klub Książki

Wojenny Klub Książki

Po raz pierwszy po lekturze trudno mi stwierdzić co mi się w tej książce podobało. Bo było tych rzeczy tak wiele.

Fabuła. Historia przyjaźni dwóch kobiet bibliotekarki i listonoszki. Każda na swój sposób walczy z okupantem. A przeciwko nim staje bezwględny niemiecki oficer. Człowiek podły, bez skrupułów. Losy kobiety i mieszkańców normandzkiej wyspy wciągnęły mnie od pierwszej strony. Ich odwaga, przeżycia, walka o przetrwanie. To piękna historia o wartości przyjaźni, wartości wzajemnego wsparcia w trudnych chwilach życia. Fabuła tym cenna, że oparta na prawdziwych faktach.

Tło historyczne. Lektura tej powieści to było ciekawe doświadczenie. Móc porównać jak inaczej został przedstawiony motyw literatury drugiej wojny światowej przez autorkę zagraniczną, w porównaniu do literatury polskich pisarzy. Książka zawiera wiele historycznych faktów i przybliża przebieg wojny, brutalności okupanta i bohaterstwa zwykłego człowieka.

Książki. To one są też głównymi bohaterami tej powieści. Często przed lekturą takich utworów rodzi się pytanie: książki? Po co? W czasach, gdy nie było żywności, lekarstw, panował głód i bieda. Ta powieść udowadnia, że powieści miały swoją wartość. Były nie tylko wytchnieniem od szarej rzeczywistości, ale też czymś więcej. Zrozumiecie to po przeczytaniu tej powieści.

Każdy rozdział zaczyna się krótkim opisem książki, która w czasie wojennym znalazła się na tak zwanej liście książek zakazanych. Byłam w szoku, że książki, które my tak chętnie czytamy w oczach wroga były czymś złym i niebezpiecznym.

Życiowa prawda czyli posłowie autorki. Nawet nie wiem czy może ciekawsze niż sama fabuła. Na końcu książki znajdziemy nie tylko wyjaśnienia wielu istotnych kwestii, ale także życiorysy ludzi, którzy byli dla autorki inspiracją, zdjęcia listów czy wrażenia z podróży do miejsc, w których akcja się rozgrywa.

Podsumowując. Sami widzicie jak piękna i mądra jest to książka. Jak wielka jest jej wartość. Zaznaczyć tylko muszę, że ksiażkę tę czytało mi się powoli. Bo to jedna z tych powieści, którą żeby docenić trzeba czytać dokładnie strona po stronie.

Informacje dodatkowe o Wojenny Klub Książki:

Kup książkę Wojenny Klub Książki

Mała wojenna biblioteka
Kate Thompson0
Okładka ksiązki - Mała wojenna biblioteka

Jaką moc może mieć słowo, gdy świat milknie pod ciężarem wojny? Londyn, 1944 rok. W samym sercu wojennej zawieruchy, w opuszczonej stacji metra Bethnal...

Święta na naszej ulicy
Kate Thompson0
Okładka ksiązki - Święta na naszej ulicy

Na Ulicy Jemioły pachnie piernikami, błyszczą choinki i wszyscy odliczają dni do Wigilii. Wszyscy - oprócz starszej pani Evie. Jej dom jako jedyny pozostaje...

Opad
Opad