Okładka książki - Wojenny sekret

Wojenny sekret

W powieściach z historią w tle, których akcja rozgrywa się w czasie II wojny światowej to głównie Polacy czy Żydzi najczęściej są ofiarami. Ta książka udowadnia jednak, że i wrogowie też mogli być ofiarami. Systemu, polityki, przekonań, wychowania, konwenansów. Tak wiem, trudno w to uwierzyć, ale o tym jest ta powieść.

Historia kilkorga ludzi, powiązanych więzami rodzinnymi. W poszczególnych rozdziałach toczy się indywidualna historia, pojedynczego człowieka. Historia tragiczna, smutna, a momentami przerażająca. Młodej Agnes, która po śmierci dziadka pragnie odkryć swoją tożsamość. Liv, zimnej i nieprzystępnej, która całe życie ponosi konsekwencje błędów młodości. Karoliny, którą służby próbują zwerbować na szpiega. Czy niemieckiego oficera, który będzie próbował odkupić błędy młodości.

Z początku tych bohaterów nie darzyłam sympatią, jednak z czasem gdy fabuła się rozwijała zaczynałam ich rozumieć, doceniać i współczuć.

Książka odsłania realia faszyst***skiej propagandy. Trudy czasów i podziałów Berlina na wschód i zachód, a może raczej na raj i piekło. Szczególnie zainteresowały mnie wstrząsające losy tzw. Wilczych Dzieci. Nie będę Wam zdradzać szczegółów. Potraktujcie to jako zachętę do sięgnięcia po powieść. Dużo uwagi poświęcono również organizacji Lebensborn. Jej celem było stworzenie najdoskonalszej rasy aryjskiej. Toteż była to bez wątpienia lektura, która poszerzyła moją historyczną wiedzę. A takie powieści bardzo sobie cenię.

Na pewno jest to powieść pełna emocji, szczególnie dla kobiet. Bo to kobiety są w niej głównymi bohaterkami. Ich trudne losy wstrząsną każdą matką i córką. Sprawią, że na wiele spraw czytelnik spojrzy inaczej.

Informacje dodatkowe o Wojenny sekret:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-07
Tytuł oryginału: The German Daughter
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wojenny sekret

Kup książkę Wojenny sekret

Projektant
Marius Gabriel0
Okładka ksiązki - Projektant

Olśniewająca historia osadzona w świecie wielkiej mody i Paryża Świeżo upieczona mężatka Copper Reilly przybywa do Paryża zaraz po wyzwoleniu miasta w...