Strzelanina w szkole wstrząsnęła małym miasteczkiem i nie jest ostatnią tragedią, która wzbudzi lęk wśród mieszkańców. Szeryf Crown musi odnaleźć zwyrodnialca, który rzuca mu personalne wyzwanie.
"Wszyscy grzesznicy krwawią" nie jest dla mnie typowym kryminałem. Zagadka kryminalna stoi na wysokim poziomie, ale dużo większe znaczenie ma dla mnie warstwa obyczajowa.
Cosby w świetny sposób pokazuje małe miasteczko na południu Stanów, gdzie mocno odczuwalny jest podział społeczny. Rasizm jest widoczny na każdym kroku, a pastorzy z różnych kościołów swoimi kazaniami robią ludziom sieczkę w głowie.
Spokój w miasteczku ma zagwarantować nowy szeryf. Były agent FBI, człowiek z zasadami i moralnym kręgosłupem. Jednak czy na pewno? Przez całą książkę będziemy się zastanawiać, dlaczego wrócił i co zrobił w przeszłości. Myślę, że w pewnym momencie łatwo przewidzieć odpowiedź.
Trochę inaczej wygląda to w przypadku zakończenia. Zarówno odkrycie, kto za tym wszystkim stoi, jak i motywy, okazują się zaskakujące. W miarę rozwoju fabuły będziemy poznawali więcej szczegółów z życia sprawcy, co nieco rozjaśni całą sprawę i pozwoli lepiej zrozumieć.
Książka trzyma w napięciu praktycznie od pierwszych stron. Może tempo nie jest zbyt zawrotne, ale autor dobrze nim steruje. Podobnie robi z emocjami. Dawkuje brutalność, która wręcz wstrząsa czytelnikiem. Miejscami wywołuje smutek, daje chwilę do zastanowienia.
Podoba mi się też styl pisania autora. Dostajemy piękny, literacki język, ale nie zabraknie też dowcipu czy wulgarności. Wszystko ze sobą współgra.
Jestem pod sporym wrażeniem! Książka wręcz wwierca się w głowę. Dla mnie 9/10 i uważam, że to jedna z tych książek, którą każdy może odebrać inaczej, na swój sposób. Gorąco polecam!
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: All the Sinners Bleed
Lap_za_ksiazke
Beauregard ,,Bug" Montage wierzy, że udało mu się zerwać z dawnym życiem. Nie jest już bezwzględnym przestępcą i najszybszym kierowcą na wschodnim wybrzeżu...
Na listach najważniejszych lektur 2021 roku przez ,,New York Timesa", ,,Washington Post", ,,TIME Magazine" i Nowojorską Bibliotekę Publiczną. Nominowana...