Okładka książki -  Wszystko albo wszystko

Wszystko albo wszystko

Sięgając po Wszystko albo wszystko, kierowałam się intuicją i… opisem, który od razu poruszył jakąś strunę w moim wnętrzu. Zaintrygowała mnie postać zgorzkniałego artysty, samotnika, a jeszcze bardziej obietnica historii, która porusza nie tylko emocje, ale i duszę. Lubię książki, które balansują na granicy światła i cienia, które zmuszają do refleksji i pokazują, że nawet najciemniejszy mrok może rozświetlić nieoczekiwany promień.

To nie jest zwykła opowieść o miłości czy relacji mistrz–uczeń. To książka o tym, jak sztuka potrafi zarówno ocalać, jak i niszczyć. O tym, że nawet największy talent nic nie znaczy, jeśli nie idzie za nim serce. I o tym, że czasem najbardziej niepozorne spotkania potrafią zupełnie odmienić kierunek naszego życia.

Leonard Drzywiński to bohater, którego trudno polubić na pierwszy rzut oka. Jest zamknięty, cyniczny, wypalony. Ale z każdą kolejną stroną zaczynałam rozumieć jego frustrację, samotność, ból – to wszystko, co skrywa pod maską obojętności. W jego życiu nagle pojawia się Filip, dwunastoletni chłopiec, który z pozoru niewiele może zmienić. A jednak to właśnie on staje się katalizatorem zmian. Ich relacja rozwija się powoli, nie bez zgrzytów, ale właśnie w tym tkwi siła tej książki, która w ukazaniu, jak kruche, delikatne i zarazem silne potrafią być ludzkie więzi.

Co znajdą w tej książce czytelnicy? Przede wszystkim emocje. Całe spektrum emocji. Od złości, przez smutek, aż po nadzieję. Znajdą też ciszę, która mówi więcej niż słowa. Będą świadkami walki o sens, o siebie, o drugiego człowieka. I będą zadawać sobie pytania: Czy sztuka naprawdę potrafi uratować życie? Czy miłość przybiera tylko romantyczną formę, czy może również objawić się w akcie zrozumienia i opieki? Czy ktoś, kto już dawno się poddał, może jeszcze zostać ocalony?

Najbardziej poruszyła mnie przemiana Leonarda. To nie był nagły zwrot, to był proces bardzo bolesny, trudny, ale prawdziwy. Uwielbiam, gdy postacie w książce dojrzewają, kiedy widzę, jak z każdą sceną zmieniają się nie tylko ich decyzje, ale i wnętrze. I choć nie zdradzę zakończenia, powiem tylko tyle, że dawno nie czytałam finału, który byłby tak cichy, a jednocześnie tak donośny.

Polecam tę książkę każdemu, kto potrzebuje historii z głębią. Historii, która nie tylko wzrusza, ale też zostaje na długo w pamięci. Wszystko albo wszystko to nie tylko tytuł – to wybór. I autorka udowadnia, że czasem warto zaryzykować wszystko, by wreszcie zacząć żyć naprawdę.

Informacje dodatkowe o Wszystko albo wszystko:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-04-14
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Wszystko albo wszystko

Kup książkę Wszystko albo wszystko