Okładka książki - Wszystko, żeby cię chronić. Białe kłamstwa. Tom 2

Wszystko, żeby cię chronić. Białe kłamstwa. Tom 2

Tom 2 cyklu Białe kłamstwa

Jeśli nie czytałeś jeszcze pierwszej części, a chcesz to zrobić, to nie czytaj tej recenzji, tylko życzę ci miłej lektury i poznania tej niezwykłej historii.

Tak to jest druga część i jest ona naprawdę ściśle związana z pierwszą, aby zrozumieć motywacje naszej bohaterki trzeba wiedzieć, co ona przeszła.

Myślę, że ten tom równie dobrze mógłby się nazywać "Zemsta", bo głównie na niej się opiera. Po tym jak Ami traci swoją wielką miłość postanawia zemścić się na Marcusie. Widać, że to co przeszła sprawia, że jest jeszcze bardziej twarda, a nawet jest w stanie posunąć się do rzeczy jakich nikt po niej by się nie spodziewał. W tajemnicy przed resztą grupy wciela swój plan w życie. Spotykając raz za razem pewnego mężczyznę, który ją intryguje. Lucas zawsze pojawia się w porę i wielokrotnie uratował Ami przed konsekwencjami jej nie zawsze przemyślanych działań. Co prawda domyśliłam się kim może być ta postać, więc zabrakło mi w tej kwestii zaskoczenia. Natomiast ostatni z rozdziałów już mnie zaskoczył i sprawił, że od razu chciałam poznać kolejną część tej historii.
Mam poczucie, że ten drugi tom skupił się na czymś innym niż pierwszy, nie było tu takiej tajemniczości, raczej radzenie sobie z żałobą, które bardzo szybko przeszło w kolejne motyle w brzuchu. Czy w rzeczywistości dałoby się po pół roku zapomnieć o swojej wielkiej miłości i zacząć czuć coś do innej osoby? Ja chyba jestem mniej kochliwa, ale młodość jednak rządzi się innymi prawami, a pamiętajmy, że nasza bohaterka jest zdecydowanie młodziutka.
Co było ciekawe to pokazanie, że z odpowiednią determinacją jesteśmy skłonni do wszystkiego.
Jestem bardzo ciekawa co wydarzy się w kolejnej części bo domyślam się że nasza bohaterka stanie przed trudnymi wyborami.

Informacje dodatkowe o Wszystko, żeby cię chronić. Białe kłamstwa. Tom 2:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-10-22
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Tagi: Proza literacka Współczesna proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wszystko, żeby cię chronić. Białe kłamstwa. Tom 2

Kup książkę Wszystko, żeby cię chronić. Białe kłamstwa. Tom 2

Nadzieja umiera ostatnia (Swallow. Tom 1. Wydanie specjalne)
Aleksandra Muraszka0
Okładka ksiązki - Nadzieja umiera ostatnia (Swallow. Tom 1. Wydanie specjalne)

Ekskluzywne wydanie pierwszej części bestsellerowej trylogii.   Dziewczyna, która bała się umrzeć. I chłopak, który pragnął śmierci. Haelyn prowadzi...

Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2
Aleksandra Muraszka0
Okładka ksiązki - Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2

Nawet BOLESNA PRAWDA jest LEPSZA od fałszywego szczęścia.   TRZY SŁOWA. DZIEWIĘTNAŚCIE LITER. MIESIĄCE NIEPEWNOŚCI. MILION PYTAŃ. I JEDEN CEL: ODKRYCIE...