Okładka książki - Wszystko zostaje w rodzinie

Wszystko zostaje w rodzinie

Od lat fascynuje mnie literatura, która potrafi wywołać dreszcz niepokoju. Thrillery psychologiczne i powieści z nutą grozy mają w sobie coś hipnotyzującego – pozwalają bezpiecznie wkroczyć w świat, w którym każdy cień może skrywać tajemnicę, a zwyczajne miejsca zamieniają się w scenerię koszmaru. Właśnie dlatego sięgnęłam po powieść Johna Marrsa „Wszystko zostaje w rodzinie”. Muszę przyznać, że dawno żadna książka tak skutecznie nie wciągnęła mnie w wir napięcia i niepokoju.

Mia i Finn, młode małżeństwo pełne planów i nadziei, decydują się na odważny krok – kupują stary, zaniedbany budynek, aby własnymi rękami przemienić go w wymarzony dom. Wspólna praca, kurz, zapach świeżej farby i śmiech przy nieporadnych próbach majsterkowania stają się ich codziennością. Gdy Mia dowiaduje się, że spodziewa się dziecka, wszystko nabiera jeszcze większego sensu – ich przyszłość rysuje się w jasnych barwach.

Podczas jednego z dni remontowych para natrafia jednak na coś, co zmienia nastrój w mgnieniu oka. Za starą listwą w ścianie kryje się niepokojąca wiadomość – krótka, lecz przerażająca, jakby ktoś próbował ostrzec lub wyznać coś tuż przed tragedią. Początkowo traktują to jako ciekawostkę z przeszłości domu, jednak Mia nie potrafi przestać o niej myśleć.

Zaintrygowana, zaczyna drążyć temat i odkrywa coraz mroczniejsze fakty o budynku. Okazuje się, że jego ściany były świadkami dramatów, o których lepiej byłoby nigdy się nie dowiedzieć – zbrodni, które pozostawiły w nim niewidzialny, lecz wciąż obecny ślad.

Po narodzinach dziecka Mia spodziewa się, że radość i obowiązki młodej matki odsuną dawne lęki, ale dzieje się odwrotnie. Kobieta zaczyna zauważać dziwne, trudne do wytłumaczenia zjawiska – od niepokojących dźwięków po wrażenie, że ktoś ich obserwuje. Coraz bardziej pogrąża się w obsesyjnym poszukiwaniu prawdy, stopniowo odsuwając się od męża, który zaczyna traktować jej niepokój jako przesadę.

W miarę jak układanka z przeszłości zaczyna się kompletować, Mia odkrywa, że zło, które niegdyś zamieszkało w tym domu, nigdy tak naprawdę go nie opuściło.

„Wszystko zostaje w rodzinie” autorstwa Johna Marrsa to thriller, który już od prologu trzyma czytelnika w napięciu. Autor nie daje chwili wytchnienia – z każdym rozdziałem dodaje nowy element do układanki, sprawiając, że nie możemy być pewni, czy składamy ją we właściwy sposób. Narracja przeplata teraźniejszość z wydarzeniami sprzed lat, co pozwala spojrzeć na fabułę z różnych perspektyw i wciąż odkrywać nowe szczegóły. Marrs mistrzowsko manipuluje oczekiwaniami, podsuwając mylne tropy, a gdy wydaje nam się, że znamy odpowiedzi – zmienia reguły gry.

Ogromnym atutem powieści są jej bohaterowie – wielowymiarowi, pełni sprzeczności, skrywający sekrety. Mia, coraz bardziej pogrążająca się w obsesji odkrycia prawdy, oraz Finn, który próbuje zachować kontrolę, stają się centrum historii, ale nawet postacie drugoplanowe mają wyraźne, psychologiczne rysy. Autor pozwala nam zaglądać w ich myśli, budując atmosferę niepewności i podejrzeń – w tym świecie każdy może być winny.

Napięcie towarzyszy nam niemal od pierwszej strony i rośnie jak w dobrze skonstruowanym horrorze – z początku delikatne, potem duszne i wszechogarniające. Marrs potrafi sprawić, że nawet scena w zwyczajnym, domowym wnętrzu nabiera złowrogiego charakteru. A finał? Jest jak otwarcie drzwi, za którymi czai się coś, czego wcale nie chcieliśmy zobaczyć – gwałtowny, szokujący, pozostawiający czytelnika w osłupieniu.

„Wszystko zostaje w rodzinie” to psychologiczny thriller, który w pełni realizuje obietnice swojego gatunku – wciąga od pierwszej strony, zaskakuje aż do samego końca i na długo zapada w pamięć. To opowieść o tym, że dom może być równie niebezpieczny jak świat na zewnątrz, a sekrety – nawet te sprzed lat – nigdy nie tracą swojej mocy. „Wszystko zostaje w rodzinie” to lektura obowiązkowa dla miłośników thrillerów psychologicznych, którzy cenią sobie stopniowe odkrywanie prawdy, narastający niepokój oraz bohaterów z krwi i kości. To powieść, która nie pozwala zasnąć – nie tylko z powodu strachu, ale także z pragnienia, by jak najszybciej przewrócić kolejną stronę.

Informacje dodatkowe o Wszystko zostaje w rodzinie:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2025-07-16
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Zobacz opinie o książce Wszystko zostaje w rodzinie

Kup książkę Wszystko zostaje w rodzinie

Dopasowani
John Marrs 0
Okładka ksiązki - Dopasowani

Jak daleko się posuniesz, by znaleźć miłość? Od czasu, gdy naukowcy odkryli, że każdy człowiek posiada gen, który dzieli tylko z jedną osobą na...

Co się skrywa między nami?
John Marrs0
Okładka ksiązki - Co się skrywa między nami?

Ten thriller to prawdziwe wyzwanie! Gdy zaczynasz się domyślać, co jest grane, Marrs wywraca wszystko do góry nogami! Mroczna i szokująca opowieść...