"Wybrani" w moim przypadku byli kolejną książką poleconą przez portal internetowy. I choć Sylvain z okładki zachęcał to nie został on moją ulubioną postacią.
Fabuła "Wybranych" ogranicza się do świata Akademii Cimmeria. Szkoły z długą historią i wieloma tradycjami. Uczęszczający do niej uczniowie pochodzą z elity społecznej, a ich rodzice wcześniej uczęszczali do Akademii... Wszyscy poza Allie.......
Allie - buntownicza dziewczyna, przeciwstawiająca się wszystkim zasadom od czasu zniknięcia brata. Trzy aresztowania w ciągu jednego roku sprawiają, że zostaje przeniesiona do świata, który nie do końca do rozumie. Do świata Akademii Cimmeria..... Jednocześnie spotyka się z wielkim zainteresowaniem ze strony Sylvaina, ucznia z wymiany prosto z Francji, oraz outsidera Cartera.
W miarę mijających dni Allie uświadamia sobie, że szkoła skrywa mnóstwo sekretów, a śmierć jednej z uczennic tylko napędza toczące się wokół niej wydarzenia.
Czym jest Nocna Szkoła i jakie są jej zadania? Dlaczego Allie znalazła się właśnie w tym miejscu i dlaczego Ruth została zamordowana? Czytelnik będzie skłoniony do myślenia i do znalezienia odpowiedzi na te pytania w niezwykłej Trylogii "Wybranych".
Z mojego punktu widzenia Allie była dość ciekawie skonstruowaną postacią, choć w miarę czytania kolejnych stron jak dla mnie była coraz mniej buntownicza.
Od początku kibicowałam Carterowi, jednocześnie nie obdarzając sympatią Sylvaina. Jednakże wydarzenia z końcówki książki skłoniły mnie ku tej postaci i jestem ciekawa jak jej wątek rozwinie się w kolejnym tomie.
Osobiście najbardziej przypadła mi postać Jo. Typowa nastolatka z problemami, często dość paranoicznymi zakrapiające je alkoholem. Chyba była najbardziej barwną dziewczyną w całej Akademii.
Akcja rozwija się ze średnią szybkością, ale fabuła z rozdziału na rozdział zaskakuje. Wątek Nocnej Szkoły i super uzdolnionych dzieciaków - przywódców, przysłowiowych wybranych bardzo dobrze rozwinięty!
Oby tak dalej! ;)
Książka bardzo dobra, polecam wszystkim młodym, rządnym przygód i ciekawego kawałka historii!
Informacje dodatkowe o Wybrani:
Wydawnictwo: Otwarte