Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do tej książki. Może "przyzwyczaić" jest tutaj trochę dziwnym określeniem, ale właśnie ono najbardziej pasuje. Przez kilka pierwszych rozdziałów główna bohaterka bardzo mnie denerwowała, jej sposób bycia, charakter i ogólnie wszystkie cechy. Ale później (na szczęście) uległa przemianie. I mam tutaj jedno "ale", co do tej przemiany, a mianowicie moim zdaniem nastąpiła ona zdecydowanie zbyt szybko. Chodzi mi tutaj o to, że gdy Allie przebywała w domu bardzo się buntowała, kilka razy włamała się do szkoły i została aresztowana. A gdy przenosi się do szkoły z internatem, nagle od razu, od pierwszej minuty pobytu w Cimmeri staje się grzeczną dziewczynką. Wydaję mi się dziwne to, że w nowym miejscu również nie próbowała się buntować. Dlaczego nie chciała pokazać rodzicom, że przeniesienie do innej szkoły wcale nie zmieni jej charakteru? Moim zdaniem przemiana jest oczywiście świetnym pomysłem, ale powinna nastąpić dużo wolniej.
Dlaczego postanowiłam przeczytać "Wybranych"? Odpowiedź jest zaskakująco prosta: szkoła z internatem. Od jakiegoś czasu wręcz ubóstwiam taką formę edukacji. Ale raczej zdaję sobie sprawę, że gdybym naprawdę trafiła do takiej szkoły kompletnie nie potrafiłabym się zaaklimatyzować, dlatego ograniczam się do literatury.
Czytając tę książkę kilka razy miałam wrażenie, że jej klimat jest trochę podobny do "Harry'ego Pottera". Ale nie w taki oczywisty sposób (żadnych czarów, magicznych stworzeń), właśnie słowo klimat jest tutaj kluczem. Nawiązywało mi to myszkowanie po szkole, sama szkoła z internatem i wpadanie w kłopoty. I jeszcze jeden plus książki. Przez drugą połowę powieści miałam tylko nadzieje, że nagle nie okaże się, że któryś z głównych bohaterów jest wampirem, wilkołakiem lub jakimś innym fantastycznym stworzeniem. Książka naprawdę zaczęła mi się podobać, a ten temat mocno mi się przejadł. Na szczęście pierwsza część jest jak najbardziej realistyczna i nie osadzona w świecie fantasy, mam nadzieję, że kolejne części mnie nie zawiodą.
Informacje dodatkowe o Wybrani:
Wydawnictwo: Otwarte