Tym razem będzie nieco poważniej.
Rosja po 1917. W niebyt odchodzą stare zwyczaje i tytuły. Rządzi proletariat. Panicz Michaił ożenił się z dawną służącą i pod fałszywym nazwiskiem zaszył się gdzieś w bezimiennym mieście nad bezimienną rzeką. Nowa rzeczywistość jest szara, zimna i... równie bezimienna. W tym świecie pozbawionym logiki wspomnienie dawnych dni jest jedyną słoneczną wyspą.
-*-*-*-*-*-*-*
Przewrót dokonany przez Bolszewików złamał bieg historii i wykreował nowy kraj. Razem z Miszą i jego żoną Nadią poznajemy sposób funkcjonowania państwa komunistycznego, w pierwszych jego latach istnienia. Przeludnione mieszkania, dokwaterowani współlokatorzy, brak środków do życia i brak nadziei na poprawę stanu rzeczy. Podważone zostało wszystko to, co do tej pory stanowiło źródło kultury i hierarchii społecznej. Teraz liczą się układy i przynależność do partii. Ujmą jest wykształcenie a obelgą nazwanie kogoś inteligentem.
Do jakich poświęceń jest zdolny człowiek, aby przeżyć? I czy łatwo jest zapomnieć o swojej przeszłości?
W książce znajdziemy przytłaczający obraz życia w Rosji XX, gdzie strach i poczucie beznadziejności towarzyszyło każdemu obywatelowi. Przewrót, który miał zrównać ludzi, doprowadził jedynie do odwrócenia pozycji. Elity nie zniknęły. Zmieniły się jedynie zasady ich tworzenia.
Lektura tej książki nasunęła mi jedno pytanie. Czy pochodząc z innych środowisk, odbierając zupełnie odmienne wychowanie jesteśmy w stanie połączyć się i zrozumieć wzajemne potrzeby? Część mnie, ta ufna i optymistyczna, chce odpowiedzieć pozytywnie. Ale to nigdy nie jest łatwe. A przed takim zadaniem stanął Misza z Nadią.
Jak ułożyło się to małżeństwo ? Mam nadzieję, że ocenicie sami, czytając tę książkę.
Należy jeszcze powiedzieć słowo o stylu, w którym tyle smutku i duszącego w gardło dymu tanich papierosów. Pięknym stylu, w którym gdzieś w oddali dostrzec można inspirację prozą wielkich rosyjskich mistrzów pióra.
I tylko z jednym zgodzić się nie potafię.
Okładka. Nie pasuje.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-01-10
Kategoria: Historyczne
sweet_emily_and_
Wciągająca powieść osadzona w realiach dwudziestolecia międzywojennego. Pozory i plotki są tym, co pasjami zbiera główny bohater powieści - Witold Woronowicz...
Świat teatru to ciągła gra świateł. Nic nie jest takie, jakie się wydaje. Warszawa. Barwne lata dwudzieste. Marysia Lipkówna, tańcząc co wieczór na scenie...