Okładka książki - Wyżej niż kosz. Jak wyciągnąć dzieci sprzed ekranów i pokazać im, że warto marzyć

Jak zapatrujecie się na temat dziecko i telefon? Z jednej strony wiem, że to jest nieuniknione a z drugiej staram się ograniczać go do minimum. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po książkę Krystyny Romanowskiej i Marcina Gortata pod tytułem "Wyżej niż kosz." Autorzy książki wychodzą z założenia, że największym problemem dzieci nie jest brak możliwości leczy świat, który je zatrzymuje przed ekranem telefonu. Aby tak nie było autorzy próbują odpowiedzieć na pytania jak ponownie zachęcić dziecko do sportu. Poszczególne rozdziały książki podzielone są na wzór meczu koszykówki. Kolejne kwarty prowadzą nas przez różne etapy rozwoju młodego człowieka. Fajne jest to, że w wielu miejscach mamy odniesienia do historii życia Marcina - chłopaka z Łodzi, który dzięki swojej ciężkiej pracy i determinacji trafił do NBA. Mamy tu rozmowy z ekspertami, psychologami, dietetykami oraz specjalistami od rozwoju dzieci. Co jeszcze bardziej otwiera nam oczy na to jaki wpływ na rozwój naszych dzieci ma cyfrowy świat. Jest to ciekawa książka pokazująca, że telefon to nie wróg gdy jest umiejętnie i w odpowiedniej ilości wykorzystywany. Ale naszym zadaniem jako rodziców jest otwarcie dzieci na to co jest w realnym świecie i tym samym pomaganie im w odnalezieniu pasji.

Informacje dodatkowe o Wyżej niż kosz. Jak wyciągnąć dzieci sprzed ekranów i pokazać im, że warto marzyć:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: zainspirowanawku

Tagi: Rodzina i związki - poradniki

Zobacz opinie o książce Wyżej niż kosz. Jak wyciągnąć dzieci sprzed ekranów i pokazać im, że warto marzyć

Kup książkę Wyżej niż kosz. Jak wyciągnąć dzieci sprzed ekranów i pokazać im, że warto marzyć

Nastolatki na krawędzi
Krystyna Romanowska0
Okładka ksiązki - Nastolatki na krawędzi

Ta książka zawiera praktyczny zestaw narzędzi, w które rodzic powinien wyposażyć swoje nastoletnie dziecko, by potrafiło radzić sobie z rzeczywistością...

Rodzice nastolatków na krawędzi. Jak zaradzić rodzicielskiej bezradności
Krystyna Romanowska0
Okładka ksiązki - Rodzice nastolatków na krawędzi. Jak zaradzić rodzicielskiej bezradności

Rodzicielstwo stało się w ostatnich latach wyjątkowo trudną, wręcz - wydaje się - nie do udźwignięcia, rolą społeczną. Książka stara się rozwikłać, co...

Opad
Opad