Okładka książki - Wyzwanie pachnące kawą

Wyzwanie pachnące kawą

Tom 2 cyklu Garnitury Seattle

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem EditioRed*

Kawa to zdecydowanie mój ulubiony napój, więc jak zobaczyłam ten tytuł to coś czułam, że to lektura dla mnie. Romans biurowy, lekkie enemies to lovers, nawiązania do kawy. charakterni bohaterowie i ciekawa fabuła, lektura lekka i przyjemna, idealna na lato, no i oczywiście stanowi idealnie pasuje do napicia się kawy.

Cole jest władcą kawowego imperium, podczas audytu jednej ze swoich kawiarni natyka się na temperamentną klientkę, która bezpośrednio zwraca mu uwagę. Poczucie upokorzenia bardzo szybko zmienia się jednak w ciekawość, bo kobieta zostawia na stoliku swój napój, który okazuje się czymś czego mężczyzna szuka by swojej marce nadać nowego charakteru. Eliza staje się więc dla niego ważnym ogniwem, którego pozyskanie będzie dla niego kluczowe i jest on zdeterminowany, żeby dziewczyna zaczęła dla niego pracować. Eliza podejmuje wyzwanie, nie zdając sobie sprawy jak to wszytko odmieni jej życie.

Motyw i tematyka kawy dosłownie zdominowała tę książkę, ja podobnie jak główna bohaterka nie wyobrażam sobie życia bez kawy, ale aż takiej manii jak ona na tym punkcie nie mam, jednocześnie mega podobało mi się jej podejście do tego z jaką czcią i pasją traktuje nie tylko kawę ale i sam proces jej parzenia czy wytwarzania. Już na samym początku para wydaje być dla siebie idealna on kawowy władca a ona kawowa maniaczka, jeszcze bardziej zakręcona na jej punkcie niż on. Ich starcia są wręcz epickie, wzajemne docinki, kłótnie, przekomarzanie się, ale i podstępne popychanie do wyzwań jest po prostu genialne.

Książka to raczej typowe love story, stanowiące gotowy scenariusz na komedię romantyczną. Powieść oparta na popularnych i lubianych motywach, typu samotny ojciec, demony przeszłości, age gap, enemies to lovers itp. Jak na komedię romantyczną przystało pojawiają się elementy komedii, nie raz można wybuchnąć śmiechem, elementy romantyczne, nie raz fabuła bywa słodka, sensualna i urocza, pojawiają się i elementy erotyka, zmysłowość, napięcie, sceny dla dorosłych, ale wszytko zachowane w granicach dobrego smaku i zgrabnie wplątuje się w fabułę jako normalna kolej rzeczy. Pojawia się również lekka dramaturgia, początkowo związana z niezamkniętym rozdziałem z życia Cola, ale na samej końcówce ta dramaturgia przybiera na sile, troszkę zahaczając o wątki akcji a nawet sensacji, choć było tego niewiele to było to mocne i intensywne, ale na ten gatunek literacki wystarczające.

Książka mi się podobała, nawet nieco bardziej niż pierwszy tom tej serii, można go śmiało czytać bez znajomości poprzedniego tomu, bo opowiada on całkowicie inną historię, choć tamci bohaterowie epizodycznie się pojawiają. Mam jednak wrażenie, że podobnie jak tamta część ta jest nieco przeciągnięta, przez co fabuła zwalnia i nie jest za bardzo dynamiczna. Nie mniej przy lekturze bawiłam się bardzo dobrze, choć czytanie momentami mi się dłużyło. Fajna i przyjemna lektura dla każdego. Polecam.

Informacje dodatkowe o Wyzwanie pachnące kawą:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-07
Tytuł oryginału: One Bossy Dare
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Olgierd Maj
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Wyzwanie pachnące kawą

Kup książkę Wyzwanie pachnące kawą

Bohater niedoskonały
Nicole Snow0
Okładka ksiązki - Bohater niedoskonały

W Seattle nic jej już nie trzymało. Straciła narzeczonego, najlepszą przyjaciółkę, pracę i dodatkowe zajęcie, które było jej pasją. Pewnego dnia Haley...

Biurowy tyran
Nicole Snow0
Okładka ksiązki - Biurowy tyran

Takie rzeczy po prostu się zdarzają. Trzynastego w piątek Sabrina Bristol złamała obcas i straciła pracę. Nic nie wyszło z obiecującej randki. Jej próba...