Wyobraźcie sobie mordercę, który w okrutny sposób prowadzi grę ze swoją przyszłą ofiarą. Używając telefonu komórkowego wplątuje ją w „zabawę w chowanego”. Wysyła wiadomości tekstowe wraz z zdjęciem. Ofiara zdaje sobie sprawę, że jest stalkowana, z tą różnicą, że w tym przypadku za późno orientuje się że grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo.
Już przy odnalezieniu pierwszej ofiary służby orientują się, że najprawdopodobniej sprawa łączy się z przypadkiem 19-letniej dziewczyny, która została zamordowana kilka lat wcześniej.
Naia Thulin i Mark Hess pomimo początkowych niechęci muszą połączyć siły i zmierzyć się z bezwzględnym zabójcą, którego motywacje nie są jasne. Pewne jest za to jedno… Jeżeli szybko nie wpadną na jego trop – sprawca znowu rozpocznie kolejne odliczanie.
„Zabawa w chowanego” to kontynuacja świetnego „Kasztanowego ludzika”. Ja znam pierwsza odsłonę z genialnej ekranizacji, która była prezentowana na jednym z serwisów streamingowych.
Nieznajomość samej powieści nie przeszkodziła w czytaniu jej kontynuacji.
Książka, która Wam prezentuję to mroczny i duszny kryminał ze skomplikowaną i wielopoziomową fabułą. Mimo zagmatwania czyta się ją genialnie. Pomimo sporych rozmiarów rozprawiłem się z nią bardzo szybko. To jedna z tych pozycji, którą śmiało mogę opisać jako „nieodkładalna”.
Nie znajdziecie tu długich i monotonnych opisów lokacji, pochylania się jakoś szczególnie nad sylwetkami głównych bohaterów, mimo że każdy z nich nosi ze sobą dość spory bagaż doświadczeń i swoje przywary.
Nie brakuje tu jednak wartkiej akcji. Tempo tej powieści i klimat to jej główne zalety. Myślę, że fani skandynawskiego pióra będą zachwyceni.
„Zabawa w chowanego” zasługuje na bardzo wysoką ocenę. Polecam ją bardzo gorąco.
Z niecierpliwością czekam na kolejne odsłony tej serii.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-09-10
ZaczytanyGlina
Jeżeli znalazłeś kasztanowego ludzika, to znaczy, że jest już za późno... Psychopata terroryzuje Kopenhagę - krwawo morduje swe ofiary, a na miejscach...