Życie ma to do siebie, że nie zawsze bywa słodkie jak miód. Przekonują się o tym bohaterowie książki "Zagubiona pszczoła".
W małej uroczej miejscowości Mioduli splatają się losy kilku osób. Po przejściu na emeryturę Jacenty przeprowadza się tu z żoną Katarzyną. Dom na wsi i pasieka mają być dla niego oazą spokoju po zakończeniu trudnej pracy w policji. Życie jednak pisze inny scenariusz. Katarzyna zostaje użądlona przez pszczołę i zapada w śpiączkę. Wtedy pojawia się Maciejka, która całkowicie zmienia świat Jacentego. Jakich wyborów dokonają bohaterowie i z jakimi trudnościami przyjdzie im się zmierzyć?
Wydawać by się mogło, że będzie to urocza, pełna humoru historia, w sam raz na zbliżające się lato. A jednak to opowieść przepełniona wielkimi emocjami, niekoniecznie tymi pozytywnymi. Dużo w niej smutku, nostalgii, żalu, goryczy. Autorka porusza tu wiele trudnych spraw i problemów, jakie spotykamy na swojej drodze, między innymi nieszczęśliwe związki, choroba, trauma z przeszłości, pragnienie miłości czy trudne relacje międzyludzkie. Ukazuje zwykłych ludzi i to, z czym musi się często zmierzyć każdy z nas. Po prostu przedstawia nasze życie, zarówno z jego jasnymi, jak i ciemnymi barwami.
To opowieść o ludziach, którzy chcą być szczęśliwi, jednak wciąż szukają drogi, aby to szczęście osiągnąć. Często popełniają przy tym błędy. Brakuje też szczerości czy chwili rozmowy, a tłumione głęboko emocje eskalują w niespodziewanym momencie ze zdwojoną siłą. Ważne, aby w odpowiednim czasie wsłuchać się w samego siebie, w swoje pragnienia i potrzeby.
Bardzo urzekł mnie także styl pisania autorki. Czyta się cudownie. Przez całą historię wręcz się płynie, nie wiadomo kiedy dochodzimy do ostatniej strony.
To powieść, która wywołała we mnie ogromne emocje. Wzruszyła, dała nadzieję, skłoniła do refleksji. Myślę, że ta książka może być takim plastrem miodu na trudne chwile w naszym życiu. Polecam!
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2023-05-17
martaczytaigotuj
Trudne wybory zmieniają całe życie – i to na zawsze. Przed takim wyborem los postawił Różę i Seweryna. Oczekiwanie dziecka z nieuleczalną...
Z poczwarek w motyle to opowieść o dwóch kobietach. Ich losy, kiedyś złączone przyjaźnią, w pewnym momencie się rozdzieliły. Każda poszła własną drogą...