Zapiski dobrego łotra - Andrzej Mathiasz
Dziękuję autorowi za możliwość przeczytania tej książki.
To moje pierwsze spotkanie z piórem tego autora.
Przeglądając informacje w internecie dowiedziałam się, że nie jest to typowy gatunek w jakim porusza się pisarz.
Powiem szczerze, że byłam bardzo ciekawa tej książki, bo lubię chwytać po takie nietypowe historie.
Bardzo fajna i wciągająca opowieść. Prześmiewcza, oraz kontrowersyjna, miejscami wręcz groteskowa.
To głównie dla tych osób, które nie traktują treści Biblii jako świętość. Autor porusza takie tematy jak; stworzenie świata, wieża Babel, śmierć Jezusa itd.
Jest to w dużej mierze monolog Łotra. Mamy również sporo dialogów między nim, a Bogiem.
Zostało to przedstawione w taki sposób, jak spotkanie dwóch znajomych przy kieliszku wina.
Oni, tak jak i Matka Boska są podkreśleni rodzajnikiami z dużej litery (Jemu, On, Nim, Mu, Jego, Swój, Ty, Go/Ona, Niej)
Przy powstawaniu pierwszego słowa według tytułowego bohatera, tak mnie rozbawiło, że do tej pory się uśmiecham.
Oprócz tego mamy teorie powstania świata, pojęcie filozoficzne, praca i jej utrata z wielu przyczyn. Treść zahacza też krótko o temat wojny między Rosją, a Ukrainą i wiele innych.
Poruszone zostały też tematy Apostołów, a w tym czterech Ewangelistów.
Autor podkreślił również wiele słów, dając tym samym nacisk na pewne kwestie związane z daną myślą w jaką wkroczył. Tak więc np. Ziemia, Niebo, Aniołowie. Jest też Stwórca, Hierarchia, Sprawiedliwość i inne. A także dużo więcej...
Oczywiście nie można też zapomnieć o tym, jak tutaj życie przyrównane jest do góvna. Temu konkretnemu tematowi poświęcone jest wiele stron...
Na tym zakończę wypowiedź, aby nie robić spojlerów.
Podsumowując, to w dużej mierze zgadzam się z tym co jest zawarte w tej książce.
Nie jest to tylko historia do kawy, ale daje wiele aspektów z życia, to co sami tak rozumiemy i daję nacisk na to co ludzie lubią najbardziej. Najprościej mówiąc: rozdzielać wszystko na czynniki pierwsze.
Czy polecam?
Oczywiście, polecam wszystkim przyszłym czytelnikom, którzy nie boją się mówić i myśleć o tym co jest prawdą, a co fikcją.
Moja ocena 8/10
Cytaty z książki:
"Skoro jednak wyszło, jak wyszło, to potem trzeba już było robić dobrą minę do złej gry i twierdzić, że tak miało być od początku. Zresztą, poza wszystkim innym, któż przy Nim Łotrem nie jest?"
"Bo z twórczością jest jak z kobietą: starasz się, jak możesz, pocisz się i stękasz, a kiedy wreszcie nie wytrzymujesz już dłużej tego twórczego napięcia i w znoju i trudzie wywalasz z siebie wszystko, co ci leżało na... sercu [...]"
"Podobno każdy z nas już kiedyś w Niebie był, to nie każdy dostąpi zaszczytu, aby tam wrócić."
" ,, dziś " to wcale nie znaczy dziś! [...]
,, dziś" to nawet nie znaczy jutro ani pojutrze. Bo czas Boski płynie inaczej niż zegarowy. Dlatego dziś to może być zupełnie nie wiadomo kiedy, a nawet nigdy."
"Człowiek na tym świecie wszystko w gówno obraca i nie ma już miejsca na duszę. "
"Słowo to najprostszy i najłatwiejszy sposób na szerzenie się wszelkiej zarazy, zwłaszcza umysłowej. Dowodzi tego cała historia ludzkości. A w zasadzie to i świata, bo ponoć wszystko zaczęło się od słowa."
"On jest zdolny do wszystkiego. Do każdego łotrostwa. W tym akurat ja nigdy Go nie prześcignę, choćbym nie wiem, jak bardzo się starał! "
"Geny, to geny! Za późno to zrozumiałem i cierpiałem za nie swoje przewiny. Gdybym wcześniej to pojął, przerwałbym ten łańcuch zaklęty i nie płodził kolejnego Niebieskiego ptaka tak, by ten niebieskoptakowy łańcuch DNA, ten łotrowski genetyczny krąg szlag trafił wraz z moją niechlubną śmiercią, bo siebie i tak już spisałem na straty."
"Najszczęśliwszy jest ten, co się nie narodził, a drugi ten, co umarł."
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-02-18
Recenzja_Oliwii
To nie on zabija, tylko los. On jedynie losowi pomaga. Gdy prokurator Adam Szmyt odbiera dziwny telefon z pytaniem o pomarańcze, nie podejrzewa, że to...
Czy zwykły wirus, błąkający się od lat po sieci, może zniszczyć świat?Były haker Tom Clark staje na czele tajnego zespołu Cieni. Ma za zadanie rozwijać...