Okładka książki - Zapomniani

Zapomniani

„Zapomniani” to szósta część cyklu o duecie detektywów Igim Sznyderze oraz Sandrze Milton i jednocześnie dowód na to, że autor wciąż utrzymuje niezwykle wysoki poziom. Powieść rozpoczyna się od sceny rodem z koszmaru. W mrocznym Gdańsku lat osiemdziesiątych znika cała rodzina Ratmanów. W ich mieszkaniu zostaje wszystko, jakby gospodarze wyszli na chwilę i nigdy nie wrócili. Ta aura opuszczonego domu przypomina zatrzymany w czasie obraz, który od pierwszych stron budzi niepokój.

Po latach makabryczne odkrycie w sopockim Kormoranie uderza w czytelnika niczym grom z jasnego nieba. Autor zestawia blichtr nocnego klubu z klaustrofobiczną atmosferą tajemnic i śmierci. Od tego momentu fabuła przyspiesza z siłą lawiny, a każdy kolejny trop przyciąga jeszcze mocniej.

Narracja jest gęsta, pełna mrocznych sugestii i ponurych niedopowiedzeń. Brutalność ukazana w tej części nie ma nic wspólnego z tanią sensacją. To przemoc surowa i bezwzględna, której nie sposób zbagatelizować. Bestialstwo odsłania tu swoją najczystszą, najbardziej odczłowieczoną postać.

Igi i Sandra poruszają się w świecie, w którym granica między dobrem a złem rozmywa się niczym kontury obrazu oglądanego przez brudne szkło. Ich śledztwo przypomina mozolne zdzieranie warstw z dawnego fresku. Każda odkryta tajemnica prowadzi do kolejnej, jeszcze bardziej złowieszczej. Czytelnik wędruje tą drogą niczym przez gęsty las, świadomy, że na końcu czeka coś, czego wcale nie chciałby zobaczyć.

Powieść jest intensywna, momentami duszna, ale jednocześnie hipnotyzująca. Autor doskonale łączy wartką akcję z atmosferą grozy oraz zaskakującymi zwrotami. Kolejne ciała nie są pustym dodatkiem, lecz ważnym elementem układanki prowadzącej do rozwiązania, które zamraża krew w żyłach.

„Zapomniani” to kryminał ciężki jak ołów, brutalny jak cios prosto w twarz i wciągający niczym wir. To książka, która nie daje spokoju i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Zapomniani:

Kup książkę Zapomniani

Dobrzy uczniowie nie zabijają
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Dobrzy uczniowie nie zabijają

W JEDNEJ CHWILI WSZYSCY CIĘ KOCHAJĄ. W DRUGIEJ CHCĄ CIĘ ROZERWAĆ NA STRZĘPY. Z okazji nadchodzących wakacji licealistka Edyta Grońska ściąga znajomych...

Mroczne sekrety
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Mroczne sekrety

Dorota od lat żyje pod jednym dachem z mężem[1]despotą, stwarzając na zewnątrz pozory normalności. Kobieta obmyśla w tajemnicy plan uwolnienia się od agresywnego...