Końcówka Powstania Warszawskiego. Carl Von Wedel odpoczywa w Szwajcarii obok swojej ukochanej po wydarzeniach, które znamy z „Doliny szpiegów”. Oboje z Lotte spodziewają się potomka i nikomu nie jest na rękę szukać kolejnych wojennych wrażeń.
Gdzieś z polskiej ziemi dzieją się wydarzenia kluczowe dla losów wojny. Po raz kolejny ważne dokumenty muszą zostać ewakuowane, tym razem chodzi o archiwum agentury Oddziału II Komendy Głównej AK, które zostały ukryte pod samym nosem niemieckich żołnierzy.
Zadanie to zostaje zlecone cichociemnym pod wodzą Mularczyka, jednak niezbędna będzie pomoc kogoś kto wie jak przechytrzyć wroga. Idealnym do tego zadania wydaje się być Carl Von Wedel. Pomimo początkowym oporów przyjmuje zlecenie i rusza w sam środek konfliktu.
Teraz nie będzie już tak łatwo. Dla wielu niemieckich oficerów Carl jest wrogiem numer jeden, a do tego jego tożsamość jest już znana. Zaczyna się gra, w której nie będzie remisu, a stawką są losy wojny.
„Zdążyć przed wrogiem” to bezpośrednia kontynuacja „Doliny szpiegów”. Ta pierwsza była jedną z najlepszych książek jaką miałem okazję przeczytać w poprzednim roku. Najnowsza również zajmie wysokie miejsce na mojej liście.
Napiszę od razu, nie jest to klasyczny kryminał. Bardziej mowa tu o wojennej sensacji z elementami szpiegowskiej rozgrywki, ale takiej na najwyższym poziomie.
Zasadzki, tajemnice, szpiegowskie zagrywki i najwyższy cel – walka o zwycięstwo – to ostateczne.
Jestem ogromnym fanem twórczości autora. Jego książki to świetna nauka historii i uczta dla miłośników akcji. Kiedyś z tatą namiętnie oglądałem Sensacje XX Wieku z genialnym Bogusławem Wołoszańskim i filmowe hity o tematyce wojennej. Dzisiaj czytam książki Roberta Michniewicza.
Wam również gorąco polecam.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-08-13
ZaczytanyGlina
Napięcie, intrygi i wyścig z czasem w cieniu globalnych interesów! W samym sercu Rijadu, stolicy Arabii Saudyjskiej, dochodzi do serii zamachów terrorystycznych...
Wywiad polski kontra wywiad rosyjski. Kto wygra w tej dramatycznej rozgrywce? Luty 2022 roku. W powietrzu wisi konflikt rosyjsko-ukraiński. W tym napiętym...