Bardzo chciałam przeczytać tę książkę z jednego powodu. Ponieważ akcja rozgrywa się w Nałęczowie. Miejscowości dobrze mi znanej, położonej około 30 km od miejsca mojego zamieszkania. Byłam bardzo ciekawa czy autorce uda się oddać tę niezwykłą atmosferę tego uzdrowiska. Po lekturze książki przyznać muszę, że udało to jej się wspaniale.
Fabuła powieści jest klasyczna. Młoda kobieta po miłosnym zawodzie wyjeżdża z dużego miasta do małej miejscowości. Tam próbuje odnaleźć spokój, poznaje nowych ludzi, którzy "rzucają" nowe spojrzenie na jej dotychczasowe życie.
Ta powieść ma jednak drugie dno. A wszystko zaczyna się od znalezienia przez główną bohaterkę pięknej broszki. Świecidełka, które będzie powrotem do przeszłości, opowieścią o trudnej miłości.
Jest to bardzo piękna historia, która pokazuje czytelnikowi co tak naprawdę w życiu jest ważne. Jak przeszłość może wpłynąć na naszą teraźniejszość. To opowieść o wartości drugiego człowieka w naszym życiu. O tym, że warto przemyśleć z kim się w życiu zadajemy. Styl autorki sprawia, że przez powieść się po prostu płynie zanurzając w sielskiej atmosferze miasteczka, przyjaźni międzyludzkich, a nade wszystko ich cudownej dobroci. Maluje nam pisarka powieść o stracie, nadziei i poszukiwaniu prawdy. A przeszłość, która przenika literackimi nićmi teraźniejszość sprawia, że powieść ta zauroczy zarówno tych, którzy kochają powieści współczesne, jak i te, w których przeszłość odgrywa równie znaczącą rolę.
Brak tutaj szybkiej akcji, skomplikowanych intryg, ale czy tego właśnie oczekujemy po książkach zimowo - świątecznych? Ja po takich pozycjach oczekuje właśnie tego spokoju, sielskości małych miejscowości i życiowych mądrości. Wszystko to w tej powieści znalazłam. Dlatego z przyjemnością sięgnę po drugi tom by poznać dalsze losy bohaterów książki.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-10-15
Zaczytanyzakatek
Poruszająca opowieść o odwadze i determinacji w dążeniu do realizacji marzeń. Maj 1939 roku. W Wolnym Mieście Gdańsku szerzy się propaganda niemiecka...
W drugiej części trylogii Małe tęsknoty spotykamy znajome już bohaterki: Kalinę, Elżbietę i Lenę. Pewnego dnia przewrotny los przypadkowo splótł ze sobą...