Złodziejka wspomnień
to książka, która zaskoczyła mnie swoją wielowarstwowością. Myślałam, że dostanę opowieść obyczajową z tajemnicą w tle, dostałam za to coś znacznie bardziej nietypowego, delikatnego i… odważnego. Autorka stworzyła historię, w której 35 osobowości ludzkich jest jak 35 różnych świateł i cieni. Każda z nich wnosi coś ważnego, czasem ciepłego, czasem bolesnego. To niesamowite, jak płynnie te wątki się przenikają, nie gubiąc głównej osi fabuły.
Do tego dochodzi rodzinny klimat, który otula jak ciepły koc. Relacje, napięcia, sekrety, wszystko jest podane miękko, bez krzyku, ale wyraźnie. A pomiędzy tym wszystkim pojawia się zagadkowy kot, niby detal, a jednak znaczący. Symbol? Strażnik? Cichy obserwator? Interpretacja należy do czytelnika, ale jego obecność nadaje książce niepowtarzalny charakter. Największym zaskoczeniem okazał się jednak wątek kryminalny. Subtelny, nieprzesadzony, ale trzymający w napięciu. Nadaje ton całości i sprawia, że czytelnik nie tylko przeżywa emocje bohaterki, lecz także próbuje poskładać fragmenty układanki. A skoro o bohaterce mowa jest wyjątkowa. Jej nietypowe umiejętności są przedstawione tak naturalnie, że nie ma tu miejsca na sztuczność czy kicz. To właśnie one prowadzą do miejsca, w którym pamięć staje się zarówno ratunkiem, jak i zagrożeniem. A skoro o bohaterce mowa jest wyjątkowa. Jej nietypowe umiejętności są przedstawione tak naturalnie, że nie ma tu miejsca na sztuczność czy kicz. To właśnie one prowadzą do miejsca, w którym pamięć staje się zarówno ratunkiem, jak i zagrożeniem.
W książce znajdziemy też miłość i przyjaźń, ale nie taką typową, „romansową”. Raczej cichą, ludzką, pełną lojalności i zrozumienia. Taką, która wzrusza, a nie dominuje fabułę.
Co zostaje po lekturze?
Myśl, że pamięć to skarb i pułapka jednocześnie. Że człowiek czasem musi zajrzeć w miejsca, których wolałby uniknąć, żeby naprawdę żyć. I że wyjątkowość nie krzyczy ona mówi szeptem.
To piękna, emocjonalna, a jednocześnie zaskakująco różnorodna powieść.
Cicha… ale mocna.
Subtelna… ale pełna treści.
Taka, która zostaje w środku.
Wydawnictwo: Białe Pióro
Data wydania: 2025-05-15
Da Nutka
"Od dawien dawna wiadomo, że zaraz po diamentach, najlepszym przyjacielem każdej kobiety są słodycze."